2011. augusztus 21., vasárnap

Lift tesztelő tornyok

A nagy liftgyártók (Otis, Mitsubishi stb stb) építettek olyan tornyokat amiknek a célja csak és kizárólag az új liftek tesztelése.

Ugye ha kifejlesztenek egy új modellt, pláne ha szerkezetében drasztikus változások vannak, pl nem klasszikus drótkötél hanem szíjjak tartják stb akkor azt tesztelni is kellene.
Mert az egy dolog hogy a számítógépes szimulációkon jól megy... nade a valóságban is jól működne? Sőt a kopást, anyagfáradást stb nemigazán lehet szimulálni valós tesztek nélkül.
Nade mikor építik az új felhőkarcolókat, 100+ emelet magasakat, fél kilométer magasakat akkor az ilyenekbe néha külön spéci lifteket is építenek be. Az épület jellege sokszor új liftmodellek kifejlesztését is ígéri.  Mint pl a 828 méteres Kalifa-torony Dubajban sem semmi ám. Csak 160 emelete van, ott dolgozik a világ leggyorsabb és leghosszabb liftje is. 64 kilométer/órás sebességgel repíti az utasokat a torony tetejébe. Eredetileg a ma működő 57 lift mindegyike háromszintes lett volna, ám végül a beruházók megelégedtek két szinttel is.



Szóval az itt látható képeken csak és kizárólag felvonók tesztelésére szolgáló tornyokat láthatunk. Lehet bennük gyakorolni hogy hogyan lehet beszerelni egy liftet, lehet tesztelgetni a biztonsági berendezéseket,  stb stb.
Kiváló hely a mérnököknek a kutatásra, tesztelésre:


De itt egy videó a Kone gyár földbe épített "teszttornyáról":


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése