2012. február 1., szerda

Liftaknába zuhanás

Mint már volt említve a felvonó az egyik legbiztonságosabb közlekedési eszköz. A több millió utazás mellett csupán évi 30 fő végzi halállal a liftezést, ezek közül csak évi 1-2 az olyan halál ahol leszakadnak és lezuhannak a fülkével.
A legtöbben attól rettegnek a liftben hogy beragadnak vagy leszakadnak. A beragadás az igen gyakori de a leszakadás annál ritkább. Sőt a leszakadás az egyik legritkább liftbaleset. Persze leszakadt liftekről is hallani mert van ilyen is de pl a Magyarországi leggyakoribb liftbaleset a liftaknába bezuhanás.
Nem a lezuhanás a fülkével, csonkolás, hanem a liftaknába esés.  Sajnos ez többnyire halálos vagy nagyon súlyos kimenetelű.
Ismerjük a magyar karbantartási morált, de az emberi hülyeség is határtalan.
Magyarországon igen öregek már a felvonók. Nagyon sok mechanikus vagyis kézzel nyitható ajtós lift is üzemel hazánkban lásd mint a képen:

Az ajtó normál üzem esetén csak akkor nyitható hogyha ott van mögötte a liftfülke is. Ha nincs akkor lehet rángatni, nem fog kinyílni. :-(
De sajnos a figyelmetlen szerelők néha a liftkulccsal kinyithatják és úgy felejthetik, vagy más emberek is úgy hagyhatják mondjuk egy beragadás utáni kimászás miatt, de egész egyszerűen a zár is lehet törött ami miatt nyitható az ajtó.
A lényeg az hogy mindig mikor kinyitjuk az ajtót akkor nézzük meg hogy ott van-e a liftfülke. Ha az ajtó gyanús, liftajtó résnyire nyitvavan stb akkor meg pláne legyünk figyelmesebbek. Csak az a baj hogy sokévnyi napi rutint mondjuk egy panelházi lakónak nehéz megváltoztatni. Sötét lépcsőházba kimegy, megnyitja a liftajtót, rutinosan belép de a lift sehol, ő meg zuhan is az aknába. Hasonlóan járt egy miskolci idős nő is. A földszinten lépett be és zuhant az aknába, szerencsére túlélte. Mint írtam nem koppig megy a lift tehát a legalsó végállomás padlószintje alatt végződik a liftakna. Egy súlyosabb sérüléshez épp elég ha "csak" a földszinten lépünk be és pár centit zuhanunk. Tehát még a földszinten is meg kell nézni hogy ottvan-e a fülke.
Nagyon fontos hogy mindig nézzük meg hogy ottvan-e a lift mielőtt belépünk az ajtón. Automata ajtós liftnél az aknaajtó "magától" nem nyílik ki mert ajtónyitó motor csak a fülkén van tehát ha nincs ott a fülke akkor az ajtó sem nyílik, de ha nekidőlünk, nekiesünk akkor az is "kipattanhat" megnyitva az utat a több emelet mélység előtt.
De ha mégis beesünk akkor nézd meg képekben hogy mivel kell szembenéznünk.
A lift nem megy koppig mert szoktak ütközőket telepíteni az aknába. Ha az ütköző elég nagy akkor megvédhet attól hogy agyonnyomjon a fülke. De viszont fel is nyársalhat ha beesel az aknába:
A liftaknában lent így néz ki egy kis ütköző, ha jól megtermett vagy akkor nem férsz el az akna alja és a liftfülke alja között tehát agyonnyom a lift ha elindul lefele:
Ez az ütköző viszont megmenthet az agyonnyomástól, de jól szemlélteti a kép azt is hogyha a földszinten belépsz a liftaknába attól még kitörheted a nyakad ha nincs ott a lift:

De ha be is estél és túlélted akkor is vigyázni kell mert ha mozog a fülke vagyis még megy tovább a lift akkor bizony a sebességhatároló drótkötele vagy lánca is elkaphat, az ellensúly is agyonnyomhat és a fülke aljára rögzített elektromos kábelek amik néha csak úgy lengedezik az aknában na az is megfojthat. 
Az újjabb nomeg a korrekten kivitelezett liftnél elférsz a fülke alatt/felett, nomeg vészmegállító gomb is előfordul már az aknában amit megnyomva biztosan elkerülhető a kilapítás.
Egy korrekten kivitelezett magyarországi példát is tudok nektek mondani, a Campona bevásárlóközpont hidraulikus panorámaliftjei alatt bőven elférsz akkora a tartórúg és vészmegállító is van az akna aljában. Az aknáról nincs képem, de aki Budapesten a Nagytétényi út Campona bevásárlóközpontjában jár az nézzen be a liftaknába, látni fogja hogy az bizony nemcsak a szabványoknak hanem a valós észnek is megfelel.

Ha aknába estél akkor kiabálj hogy állítsák meg a liftet mert alatta vagy, és ha van azonnal nyomd meg az aknai piros vészmegállító gombot vagy nyisd ki az aknaajtót ha tudod mert az is a lift megállását eredményezi. Ha semmi sem segít akkor helyezkedj úgy hogy elférj alatta. Ha a lift felfele megy akkor az ellensúly meg lefele tehát arra is figyelj hogy az aknafal egyik oldalán nehogy egy meglepi ellensúly agyonnyomjon...

Igaz hidraulikus liftnél nincs ellensúly, de ott meg a mozgó munkahengerek kaphatnak el.
Volt már olyan férfi aki karcolás nélkül megúszta a liftaknába esést mert ráesett egy nőre aki ő előtte esett be az aknába:
Csaknem nyolcméteres zuhanást élt túl egy német férfi, amikor beesett egy frankfurti ház liftaknájába.
Jens Wilhelms egy karcolás nélkül mászott elő az aknából: szerencséjét annak köszönheti, hogy egy nő testén landolt, aki egy nappal korábban zuhant a mélybe.
A férfi, amint kiszabadult, azonnal értesítette a mentőket, akik kórházba vitték az 57 éves asszonyt. A nő állapota kritikus, nemcsak a zuhanás, hanem a Jens Wilhelms esése okozta sérülések miatt.
A 29 éves Wilhelms azt állítja, hogy megcsúszott, amikor elsétált a liftakna mellett, amelynek nyitva volt az ajtaja, mivel a felvonót éppen javították.
A rendőrök vizsgálatot kezdtek az ügyben; arra kíváncsiak, hogyan zuhant le a nő, és miért nem volt zárva az ajtó.
http://inforadio.hu/hirek/eletmod/bulvar/hir-193637
-----------
Sokkal jobb helyzetben akkor sem szoktak lenni az emberek ha a liftaknába beeséskor nem az akna aljába hanem a lift tetejére esnek.
Egy hidraulikus lift teteje vészkijárattal így néz ki:
Hát semmivel nem puhább a lift teteje sem és ott is akadhat felnyársaló dolog. Sőt ha lift tetejére esel akkor beszorulhatsz a lift és az akna közé ahol ha elindul a lift darabokra szaggat. Erről erős idegzetűeknek lentebb lesz majd egy videó.
A képen jól látható a lift tetején a vészkijárat ami korrekten van kivitelezve. Elég nagy méretű, NINCS BEZÁRVA mint a WTC-nél volt, és van rajta nyitásérzékelő hogy a liftszörfölők se tudjanak poénból a lift tetejére mászni.
Ha a lift tetejére esel akkoris törekedj arra hogy ne tudjon elindulni vagy minnél előbb álljon meg. A lift tetején már gyakrabban van vészmegállító gomb mint az aknában, de ha nincs akkor nyisd ki a vészkijáratot a tetőn mert akkor is megáll a fülke. Ha az sincs akkor próbáld meg a fülke ajtajait mondjuk az ajtómozgató motor kézzel való tekerésével kinyitni mert a nyitott ajtó is megállást eredményez. Persze kiabálni hogy állítsák meg itt sem elfelejtendő dolog.
Kézi ajtóműködtetésű liftnél ez a legnagyobb veszély hogy benyitsz az aknába és beesel úgy hogy nincs ott a lift.
Az automata liftajtók amiket motor működtet azokkal már jobban oda kell figyelni. Az aknába esés veszélye kisebb ugyan mert csak akkor tud kinyílni ha ott a fülke de viszont némely típus hajlamos arra hogy nekiesel, rugdosod, feszegeted stb akkor kinyílik vagy beszakad. A liftajtónak ugyanúgy nem szabad nekidőlni mint a buszajtónak.
Az automata ajtó csak a fülkeajtóval együtt tud kinyílni, mert csak a fülkén van ajtónyitó motor, tehát az mint a horrorfilmekben meg az alább videón a Barátok Közt sorozatban volt az NEM TÖRTÉNHET MEG, legalábbis úgy ahogy a lenti videón van BIZTOSAN NEM!:

Persze kinyílhat és beeshetsz, de nem magától nyílik ki hanem úgy pl hogy kézzel kulccsal kinyitod, kifeszíted kirúgod stb.
 Nekimenni meg pláne nem szabad. Sok baleset volt pl kórházakban hogy a gurulós székekkel, ágyakkal játszottak, raliztak csak mikor nekiütköztek a liftajtónak vele az beszakadt és beestek a liftaknába.
Ugyanis az automata ajtók felülről vannak felfüggesztve, alul egy sínben futnak. Az alsó része a legsérülékenyebb mert ha kiugrik az alsó sínből akkor be lehet esni.
2010.08.25 Daejonban, Dél-Koreában történt az alábbi eset egy bevásárlóközpontban, egy elektromos kerekesszékes emberke lekéste a liftet és dühében többször nekiment a liftajtónak motoros kerekesszékével. Az ajtó beszakadt, emberünk 6 méteres zuhanás után meghalt.
Lásd az alábbi térfigyelő kamera felvételt egy veterán Kamikaze Mr. Turbo Jet Li-ről: :-)



De nemcsak ő hanem mások is zuhantak már liftaknába, pont azért mert nekiütköztek az ajtónak ami nem bírta ki a terhelést:
Persze nem kell tolókocsival nekimenni, sokszor egy régi kopott, korrodálódott liftajtó akkor is kipattan ha nekidőlsz...
De az hogy belépéskor ellenőrződ hogy ottvan-e a liftkabin, az ajtót meg nem rugdosod, nem dőlsz neki és az elakadt liftből sem próbálsz kimászni az még kevés.
Sok baleset ered az automata liftajtótól még úgy hogy a figyelmetlen utasoknak kizáródik a sálja, táskája, pórázon lévő kutyája stb.
Ez komoly, nemcsak a mesefilmekben fojtja meg a sál a gazdáját mikor a liftajtó odazárja.  A valóságban sajnos nemegyszer fordult már elő hogy a liftajtó odacsukta a sál egy kilógó részét majd mikor elindult a lift a sál gazdáját megfojtva ezzel.
A stressz, a figyelmetlenség és a hülyeség határtalanságát az alábbi biztonsági kamera felvételei is tanúsítják.
2012.01.12.-én történt az alábbi, érdemes megnézni, szegény kutyát zárta ki a liftből a gazdája:




Táskákkal szintén ugyanez, vállon, nyakban akárhol magunkra van akasztva a táska, a táska kizáródik, füle meg rajtunk a lift meg indul.... szintén haltak már meg így.
Sajnos sok automata ajtó nem érzékel jól és a kisebb tárgyakat nem veszi észre az automatika ha oda van záródva. Ilyen esetben nagyon jól jön a STOP gomb a liftben de sajnos a STOP gomb egyre ritkább. :-(
Vagy ha van STOP gomb akkor nem működik az is szívás.
Mert ha így járunk hogy kizáródik a táska, kutya, sál stb akkor bizony azonnal nyomjuk meg a STOP vagy ÁLLJ gombot. Ha nincs ilyen akkor kézzel ahogy csak tudjuk próbáljuk meg kifeszíteni a liftfülke ajtaját. Mert ha csak pár centire sikerül kinyitni akkor a lift azonnal megáll... feltéve ha az ajtóérintkező működik.
Persze közben próbálkozzunk megszabadulni a táskától, sáltól de általában egy gyors liftnél a STOP gomb vagy az ajtó hirtelen és gyors kirántása segíthet.

Tessék odafigyelni, sokat számít!

Csak erős idegzetűeknek!!!:
Pár elrettentő fénykép egy nőről akit begyűrt a lift:
http://extrem.puruttya.hu/bypost/2010/03/31/Amikor_leszakad_a_lift
Itt meg egy videó ahol egy férfi darabjait szedik ki a liftaknából:
http://www.wattafakk.site88.net/index.php/durva-brutalis-sokkolo-videok/viewvideo/343/durva-sokkolo-es-brutalis-videok-emberek/18-liftaknaba-esett

22 megjegyzés:

  1. Azt meg a Mythbustersben is kipróbálták ,hogy zuhanó liftben nem úszod meg akkor ha pont a becsapódás előtt felugrasz. Eleve nem tudod pontosan mikor kell felugrani, de ha tudnád akkor se érnél vele semmit.

    Egy másik posztban említetted, hogy az Empire State Buildingben mikor lezuhant egy lift 75 emeletnyit túlélte a liftkezelő, akkor terjedt el legendaként, hogy biztos azért, mert pont jókor ugrott fel, ő maga is talán mondta, de a valóság az, amit le is írtál ,hogy az össze-vissza tekeredő kábelek fékezték le a liftet annyira, hogy túlélhető maradt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zuhanó lifttel utazni egyenlő az "ÍGY JÁRTÁL" kategóriával ahol már nincs mit tenni. :-(

      Törlés
    2. Annyit lehet még tenni a Mythbustersben elhangzottak szerint ha már mindenképp valami tanács kell ,hogy feküdjünk le így nagyobb felületen oszlik el az erő. De egy bizonyos magasság után már úgyis mindegy, mellesleg a felugrás is tompítja az erőt kicsit, de az minimális, elhanyagolható.

      Törlés
    3. Ja, ha erősen zuhan a lift, ami elég valószínűtlen leszakadásgátló miatt, akkor nem az ugrással, hanem a hanyat fekvéssel érdemes próbálkozni. Így elég nagy esély van a túlélésre, mivel sínben fut a lift, így nagyon nem tud felgyorsulni akkor sem, ha a kötél és a leszakadásgátló is szakad.

      Törlés
    4. Már elnézést, de sok butaság van a cikkben. Rengeteg fajta felvonón dolgoztam, de az országos szabvány mindegyiknél érvényes. Példának okáért, ha az akna nem elég mély, a fülkén kötelező az un. fogófenék, kis aknafej esetében a fülke tetejére felhajtható korlátot kell szerelni, ami megvédi a fülke tetején DOLGOZÓ Szerelőt. Az aknaajtó működését a reteszben két különálló elektromos érzékelő szolgálja a biztonságot. "Jópofa" fiatalok akik rájöttek, vagy láttak egy kényszernyitó kulcsot működés közben, brahiból kinyitották az aknaajtót hogy a felvonó ne működjön. Ilyen esetben történtek aknába zuhanások. Az igaz, a liftbe csak úgy akarjunk beszállni, ha meggyőződtünk arról hogy a fülke az ajtó mögött áll. A régi használati utasításokban ez be is volt írva.

      Törlés
  2. Amúgy a kézi nyitású lifteknél nem pont azért van ablak az ajtón (ha csak áttetsző is), hogy észre lehessen venni ha nincs ott a fülke? A fülkében ugye van világítás, az aknában nincs, tehát már messziről látszódnia kéne, hogy ott van-e a lift, mert ha a fényt nem látod akkor nincs, hiszen az aknában sötét van. Persze ha valaki nem figyel és rutinszerűen nyitja az aknaajtót. Sok liftnél amúgy nem is kell hozzá nagy művészet, egy sima négy vagy háromszög kulccsal kinyitható a külső ajtó. Talán a miskolci aknába esős esetnél (vagy egy másik hasonlónál), nyilatkozta azt valaki, hogy a már 30 éves lift sokszor elromlik akár úgyis, hogy nem reagál a hívásra, ezért sokan próbálkoznak, hogy nyitogatják minden emeleten az ajtókat, hogy ott van-e, és lehet, hogy elfelejtette visszazárni egy ilyen eset után és azért esett bele valaki az aknába. Vagy mikor a vandálok kirúgják az ajtót mikor megérkezik ezzel eltörve a biztonsági riglit, ami megakadályozza, hogy kinyíljon az ajtó, ha nincs ott a fülke.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemcsak a kézi ajtót, az automata ajtót is kilehet nyitni ilyen kulcsokkal. A gond nem itt van hanem ott hogy nem kéne úgyhagyni... :-) D Vandálok meg egyéb műszaki hiba miatt is nyitvamaradhat.
      De épp ezért kell megnézni hogy ottvan-e a fülke...

      Az ablak az ajtón igen, ezt a dolgot könnyítené hogy lássuk ottvan-e a fülke. De ha pl gyakori világítótesthiba vagy gyakori kilopott izzó miatt sötét a fülke, de sok társasházban meg takarékossági okok miatt a világítás csak akkor kapcsol be hogyha belépsz a fülkébe.
      A világítás a mozgópadló érintkezőre van rákötve, ha belépsz akkor felkapcsol. Ha túl könnyű vagy pl gyerekek lépnek be akkor néha fel sem kapcsol mert nem érzékeli a lift.

      Tehát hiába van ablak az aknaajtón, sok helyen már nem világít a fülke így ugyanúgy semmit nem látsz rajta mintha nem is lenne ott.
      Az ilyen lifteknél ami csak akkor világít hogyha bennevagy gyorsan megszokják az emberek hogy az ajtót rángatjuk akkor is hogyha sötét van odabenn.

      Tehát sajnos sok helyen nem mérvadó az ablak, és ha a fülke sem világít nomeg a lépcsőházban sem kapcsolod fel a világítást akkor tényleg nem venni észre hogy nincs ott a fülke, úgy én is beesnék!

      Tehát tényleg az az egy tuti módszer van az aknábaesés elkerülésére hogy megnézzük hogy ottvan-e a lift szabad szemmel ajtónyitás után. Csak ne legyünk lusták lépcsőházi világítást kapcsolni hozzá és legyünk körültekintőek!

      Amúgy én az ilyen lifteknél ahol ablak van az aknaajtón (mint ahogy írod nem véletlen) megtiltanám az olyan megoldást hogy nem ég a villany hogyha nincs bent senki.
      Tessenek ledes világítást alkalmazni, annak a fogyasztása töredéke lesz a hagyományos fénycsövek, izzók fogyasztásának, nomeg soha nem ég ki tehát a lakók is megszokják hogy csak akkor nyitunk ajtót és lépünk be hogyha látjuk a fülke fényeit...

      Ezt a szabályt - a sorozatos beesések ellen - be kéne vezetni.

      Törlés
    2. Viszont automatánál feltűnőbb, hogy nyitva van, meg azt tudtommal ha elengeded akkor egy rugó visszahúzza, vagyis ha elmész onnan, nem maradhat nyitva.

      Amúgy ennyire gyakori dolog az aknába esés?

      Nagyon ritkán van szó a médiában erről, alig pár esetet ad ki a Gugli is, a többség csak legenda. Pl. a tétényi koliról van ilyen ,hogy ott állítólag megtörtént hozzátéve, hogy rendszeresen lopták ki a fülkéből a villanykörtét, és, hogy az áldozat se volt szomjas. A történet szerint rossz volt a lift, és az alsó ajtót is kinyitották, mert a fülke alján is babráltak valamivel, és talán nem zárták vissza.

      Egyébként az lehetséges, hogy valaki beesik és nem veszik észre? Ha nem koppig megy ugye az akna aljáig a lift, akkor ugye lehet ,hogy észre se veszik csak mikor már oszlásnak indul vagy mikor a karbantartó valamiért benéz az aknába.

      Azt pl. el lehet képzelni ,hogy valaki beesik, de nem hallja senki, kicsit később valaki nyitva találja az ajtót, de észreveszi időben nem esik bele, szól a portásnak ,aki a liftkulccsal bezárja.

      Törlés
    3. Automata ajtót hiába nyitogatod, azt tényleg visszahúzza egy rugó. Nade épp ezért szokták kitámasztani... csak sajnos így is akad pár ember aki ennek ellenére beugrik... :-) D

      Liftbaleset mivelhogy a lift az egyik legbiztonságosabb közlekedési eszköz így a baleset is ritka. De ha van legalábbis Magyarországon az aknábaesés a leggyakoribb baleset.
      Csak keress rá a neten "liftaknába esett" kulcsszóra, legutóbb a Kapos Hotel liftaknájába esett egy férfi...
      A tétényi koliba meg tuti megtörtént az a baleset, csak számomra az a homály hogy úgy esett bele a szerelők által nyitvahagyott ajtón hogy nem figyelt oda vagy beragadt és magától akart kimászni és úgy sikerült neki.

      Amúgy igen, lehetséges hogy beesel és nem talál meg senki de ennek kicsi az esélye.
      Általában akkor esnek be mikor karbantartás van és a szerelők hibáznak. Vagy mikor eleve rossz a lift és kimászni akarnak belőle vagy kívülről nyitogatják az ajtót.
      Mikor működik a lift, beesnek és a lift megy tovább na az igen ritka de szerintem ez is előfordulhat. És akkor tényleg csak akkor bukik ki hogyha már oszlik vagy karbantartáskor.

      De a jobbik vezérlések, pláne az újjabb digitálisak hogyha észreveszi az elektronika hogy nyitvavan az aknaajtó vagy hogy egyáltalán nyitogatták akkor letilt és így gyorsan kibukik van-e az aknában valaki.
      A régi relések hajlamosak arra hogyha visszacsukod az ajtót akkor megy tovább.

      De a legrosszabb eset az az amikor az ajtóérintkező úgy meghibásodik (vagy a házmester patkolja) hogy nyitott ajtó mellett is indul a lift.

      De amúgy kérdéseidre a válasz az hogy igen, mind megtörténhet. Nagyon sok lift van forgalomban, az aknaajtók biztonsága, vezérlése mind mind eltérő, némelyik alatt röhögve elférsz és az emberi felelőtlenség nomeg a hülyeség határtalan tehát megfelelő kombinációban nem biztos hogy feltűnik a test bárkinek is az aknában...
      Olvasd el ezt:
      http://mno.hu/szines/halott-a-szellozocsatornaban-1046546

      Törlés
    4. Igen ,azt én is megtaláltam, kiadta még az avasi esetet, amiről írtál is.

      Ezenkívül egy 2002-es cikket találtam ,hogy Romániában esett egy nő a liftaknába a negyedikről és túlélte, bár eléggé összetörtre magát.

      Egy koleszban meg hogyismondjam minden adott hozzá, hogy megtörténjen. A kollégisták mindenre képesek pláne ha kellő mennyiségű szeszt fogyasztanak, én is voltam 4 évig kollégista, nálunk a lifttel való szórakozás szerencsére kimerült abban, hogy a földszintre menve lefelé minden emelet gombját megnyomtuk, hadd szívjon, aki a legfelső szintre akar menni. Persze, aki tudta a trükköt az a stop gombot megnyomta, ezzel törölve a programot.
      Ebbne a koleszban ,ahol én is laktam (Kecskemét GAMF Homokbányai koli) történt pl. az az eset, mikor egy gyerek valami gyomorbajos gyógyszerre, amire tilos alkoholt inni a gólyabáli buli előtt egy liter töményet benyakalt majd miután kidőlt mint a zsák hanyatt fekve megfulladt a hányásában. Darwin díj persze.
      De Nyíregyházán 2005 környékén jól berúgva a negyedik emeleten kezdtek a lépcsőkorláton csúszkálni a kollégisták az egyikük leesett és 4 emeletet zuhant, asszem ő túlélte, de sokáig kórházban volt, úgy kellett összelegózni a csontjait. Volt, ahol pisztollyal szórakoztak ,és egyikük előadta a Zámbó Jimmy jelenetet, az volt a mákja, hogy flóbert pisztoly volt csak és pont besült. Egyszer egyik évfolyamtársunkat mi is leszedtük a villanyoszlopról ,mert kitalálta mattrészegen, hogy ő megmássza (120 KV-os vezeték), szerencsére még az alkohol ködén át is volt annyi eszünk, hogy nem engedtük, különben könnyen lehet, hogy ő is bekerült volna a hírekbe.

      Más:

      Nemrég beleszaladtam egy házi liftre hasonlóba, mint, amit mondtam egyszer ,hogy érdekes lehet. De most nálam volt a fotómasina és videó és fényképek is készültek róla. Utólag berakott lift egy lépcsőházban a liftakna maga a lépcsőház fala, csak rácsokkal van elválasztva. Ha dsz egy mail címet akkor átdobom a képeket. Egyébként a Ferenciek tere környékén van és a házba simán be lehet menni ,mert van ott több cég is, pl. egy jelmezkölcsönző a földszinten ,de az emeleten is vannak irodák.


      Az utolsó cikk érdekes, fél évig nem találták meg a beragadt hullát, de tudok pl. Békéscsabán is olyanról mikor középiskolások találtak meg egy fél éve eltűnt embert ill. csak a csontvázát egy suli mögötti bokros részen. A média is írt róla, persze kicsit kozmetikázva, azt írták kirúgták a labdát és azt keresték valójában cigizni szöktek ki. De rémlik egy olyan hír is, mikor 5 napig nem vették észre, hogy egy irodai alkalmazott meghalt munka közben. Hétfő délután valamikor kapott szívrohamot és csak szombat reggel vették észre, mikor a takarítók megkérdezték, miért dolgozik még szombaton is.

      Törlés
    5. A fülke világításnak akkor is be kell kapcsolnia, ha üresen hívásra megy. A célállomásra kivilágítottan érkezik, és csak késleltetve kapcsol ki ha nem nyitják meg az aknaajtót.

      Törlés
    6. Pedig nagyon sokszor csak és kizárólag akkor kapcsol be a fülkevilágítás ha rálépsz a mozgópadló érintkezőre...

      Törlés
  3. A tolókocsis koreai darwin díjas az már biztos. Mikor másodszor nekiment már látszott, hogy kiugrott a sínből az ajtó, de ő csak azért is nekiment megint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így járt, ennyi.

      Törlés
    2. A feb. 02 11:52 hsz.hez:
      Az aknában is van világitás. Sőt, mint "liftes" ezt minden hónapban ellenőrzöm is.

      A régi "HAFE" tipusoknál az ajtóvonalban található kapcsolóelemek müködtetik. Amikor nem zárt az áramkör, (nyitott akna- és/vagy fülkeajtó stb) az aknai lámpák működnek a gyári állapotnak megfelelően. Ez miért jó és miért nem, csupán megközelítés kérdése.
      Hibaelhárítás és karbatartás tekintetében mindenképp így kell lennie.
      Utas szempontjából nézve: belépés előtt bizonyosodjon meg a fülke ott létéről, erről tájékoztatja az utasítástábla, ha el nem lopták.

      A miskolci aknába esésről: szakértői vizsgálat megállapította, hogy a földszinti biztonsági zár kifogástalanul működött, a balesetet illetéktelen beavatkozás, azaz illetéktelen személy által megnyitott, és otthagyott reteszeletlen aknaajtó okozta, a belépő utas figyelmetlenségével tetézve.

      Összegezve: minden félnek megfelelő jó megoldás nincs. Az, hogy most sötét az akna v. világos, a fükevilágítás kiégett izzója mennyire befolyásolhat bárkit is, relatív. Kellő odafigyelés szükséges minden fél részéről a balesetek elkerülése érdekében.
      Miskolcon az elmúlt 35-40 évben müszaki hibából adódó baleset nem fordult elő. Az a tíz körüli eset amiről tudunk, egyik sem sorolható ide.

      Üdv: Z.

      Törlés
    3. Kedves Z.!


      Örülök hogy idelátogattál és megosztottad a véleményed! Egy csomó kérdésem van a liftesek felé, ha ráérsz és akarsz válaszolni akkor keress meg e-mailben.

      Törlés
    4. A Schindler felvonóknál a gépházban lehetett felkapcsolni, de előírás volt hogy állandóan be legyen kapcsolva. Az általam karbantartott és felügyelt lifteknél a tulajjal megbeszélve beszeleltem egy + relét ami a félönműködő aknaajtó zárásakor kapcsolta ki a világítást.

      Törlés
  4. Szoktam volt mondani, hülyeség ellen nincs biztonsági zár.
    Tológombostól triplex gyűjtőig sok típussal volt dolgom, de igazán a 1945 előtt épült felvonók vitték el nálam szépségben a pálmát, ahol a fülkének valóban kupolája volt a fülkékben pad és tükör szolgálta az utasokat, a kovácsoltvas ajtók sok helyen művészi remekmű volt. A réz tológomb szekrény, a rejtett világítás és a szellőzők a kupolában mind az odafigyelést bizonyította. :-)

    VálaszTörlés
  5. 4 évvel elöttem volt az utolsó bejegyzés. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia vertikál mennyit konyítasz a régi és az új Schindler liftekhez ?? én schindleres felvonószerelő akarok lenni de inkább a régi felvonókrol híres a schindler meg ugye a mozgólépcsőkről is de a schindler ganz mávag ami BudaPesten van az az igazi eredeti schindler és oda fogok menni dolgozni csak megakartam kérdezni mert én értek a schindler liftek mechanikájához nagyjából mert még csak 14 éves vagyok :D de tőled is megkérdezem mert te is szakértő vagy ha jól tudom :D

      Törlés
  6. Menj és tanuld ki a szakmát. Ez az első lépés. :-)

    VálaszTörlés
  7. VHS gyűjteményemben találtam egy riportot az említett tétényi koleszes esetről:
    https://youtu.be/gkYysnxAZn4

    VálaszTörlés