2012. február 14., kedd

Magyar liftgépház

Nem kell messzire menni ha érdekes, nagy liftmotorokat, liftgépházat akarunk szemlézni. Az alábbi képeken egy magyarországi épületben, magyar liftgépházat magyar liftvezérléssel láthattok.
Ez a felvonó már modernizált, méghozzá a Geocoop által gyártott liftvezérléssel. Tehát ennél a liftnél már nem relék döntenek a sorsunkról hanem bizony már azt a pár megmaradt relét is a nagyáramok kapcsolására a számítógép vezérli. Jól látszik a liftvezérlőpanel, amely televan chippekkel stb mint egy számítógép alaplap.


Persze a vezérlőpanel a kijelzőin nemcsak az aktuális pozíciót jelzi ki hanem hibakódokat is kiírhat. Mert ez a lift már olyan mint a számítógép, dob egy hibakódot aztán vadászd le hogy az mit is jelent. Szerencsére a Geocoop kivételesen jófiú és ad annyi terméktámogatást hogy a honlapjukon is fentvan melyik hibakód mit jelent és hogyan lehet elhárítani. Ezt a szemlélelet minden gyártó követhetné!!!
Szóval az alábbi weboldalon megnézhetitek hogy melyik lifthibakód mit jelent:
http://www.geocoop.hu/index.php?page=hiba&lcat=2

Vannak elég brutális hibák is, pl.:
- A fék induláskor meghúz, de kb.3 mp múlva visszaenged.
Lehetséges ok:

A lefelezett fékfeszültség nem elegendő ahhoz, hogy a fékmágnes tartson .


Elhárítás:

A fékben levő réz betétgyűrűt vékonyabbra kell cserélni, vagy az LKRP (Rev D-től) kártyán levő R20 potival a fékfeszültséget magasabbra kell állítani.   

Ennél a hibánál viszont kellemesebb mikor a "A két irány-kontaktor néha egyszerre húz meg."...

Szóval vannak itt ínyencségek szóval érdemes elolvasni milyen hibákkal küzdenek néha a liftszerelők. Sajnos a digitális vezérlésnél sem mindig elég egy RESET gomb nyomás. 
De nézzük a képeket a liftgépházból:







Nade nem elég ezt képen látni, nézzétek meg működés közben:

Aztán itt láthatjátok a liftvezérlőpanelt is működés közben:

1 megjegyzés: