2011. augusztus 21., vasárnap

Tűzbiztos lift?

Tűzbiztos lift, biztonsági felvonó, tűzoltó felvonó van itt keveredés a fogalmak körül.

Biztonsági liftnek sokan hívják a tűz esetén is használható liftet. De igazából a vészfékes lifteket hívják biztonsági liftnek. Ma már az összes olyan.  Csak egy kicsit keverik az emberek.
De most nem is erről szeretnék írni hanem a tűz esetén is használható liftekről vagyis a tűzoltó liftekről.
Mert ugye tűzbiztos dolog nem létezik.

Ugye a normál liftet ha tűz van az épületben akkor nehezen tudod használni. Gondolj bele, ha megég, megolvad, összeolvad a hívógomb akkor pont ott kap egy hívást a lift ahol a tűz van... Így pont mint a filmekben, ott fog ajtót nyitni ahol az arcodba csapnak a lángok....
Ja és hiába nyomkodod ilyenkor az ajtócsukást... nem fog ajtót zárni mert az érzékelők azt érzékelik hogy hívás van, a másik meg hogy a füstöt, lángokat kiszúrja az odacsukásgátló elektronika és nem zárja az ajtókat mondván az ajtók útjában van valami vagy valaki...
Ugye hogy nem kéne tűz esetén liftezni? :-)

Ezért van az hogy újabban az újabb lifteknél, és tűzjelző rendszereknél összekötik a liftvezérlést a tűzjelző rendszerrel.  Így ha bekapcsol a tűzjelző akkor a liftek meg mondhatni "kikapcsolnak."  Vagyis a szabvány szerint ilyenkor az összes liftnek le kell mennie a földszintre (vagy az előre programozott állomásra) és ott nyitott ajtóval kell parkolnia. Értitek, parkolnia. Vagyis onnan nem moccanhat. Hiába nyomkodod a lifthívó gombot, a liftnek nem szabad onnan elmozdulnia. Sőt ha beszállsz egy ilyen liftbe, akármelyik emeletet nyomod meg, akkor sem indulhat el.
Ez azért van így mert hiába van kiírva hogy ha tűz van akkor tilos a lift... így szánt szándékkal sem tudsz liftbe szállni mert nem jön érted, nem indul el veled így a szabályt sem tudod megszegni. Az alapállomást meg úgy jelölik (programozzák) hogy onnan könnyen ki tudj jutni, és lehetőleg füstmentes legyen.
Mert ha éppen a liftben vagy és akkor aktiválódik a tűzjelző akkor a liftnek téged csak az alapállomáson kéne hogy kiengedjen. Földrengés esetén van az hogy a legközelebbi állomáson kirak a lift... tűznél az alapállomásnak programozott szinten kellene hogy kirakjon és ott parkolnia.
És van mégegy fontos dolog amiért az összes lift egy helyre megy le és ott vár nyitott ajtókkal... a tűzoltók így látják hogy az összes lift leért és ha az összes lift ott van a szemük előtt nyitott ajtóval akkor tudják hogy senki nem ragadt be egy liftbe sem. Itt megjegyezném hogy a Word Trade Centernél.. kitudja milyen okokból sok lift nem vette figyelembe a tűzjelzést és nem ment az alapállomásra. Pedig ott is mindegyik liftnek le kellett volna mennie...Vagy ha le is ment az alapállomásra nem nyitotta ki az ajtókat. Így a tűzoltók nem látták át hogy na melyik az amelyikkel esetleg valaki bajba került... így nem is foglalkoztak velük, nem volt idő átnézni mindegyiket hogy ott van a lift csukott ajtókkal de senki nincs benne, vagy kitudja hol a lift és kitudja hányan rekedtek benne...

De a lényeg az hogyha minden jól megy akkor a liftek lemennek az alapállomásra és nyitott ajtókkal várnak, onnan civilnek nem mozdulnak el.
Tűzoltóknak is csak néhány, spéci lift mozdul el onnan. Mert sok köznyelvben tűzbiztosnak mondott lift rendelkezik tűzoltó üzemmóddal.
A tűzoltó üzemmód azt takarja hogy tűz esetén is el lehet vele indulni (csak kulccsal indítható) és az áramforrása független az épületétől. Tehát ha az áramtalanító tűzfőkapcsolót lenyomják a tűzoltók, attól a tűzoltó lift az nem marad áram nélkül. Vezetékei úgy vannak kialakítva hogy a tűz ne tudja olyan könnyen károsítani őket, nomeg a tűzoltókat se rázza meg az áram oltás közben.
Az ilyen lifteknek általában viszonylag "tűzálló" az ajtaja, liftaknája füstmentes (ha másnem túlnyomásos módszerrel mint a lépcsőházaknál..), sőt az ilyeneknek legtöbbször van is vészkijárata a fülke tetején.

Naszóval ha a tűzoltó egy ilyen nyitott ajtóval parkoló lift kapcsolótábláján ha beteszi a kulcsát és elfordítja akkor onnantól hajlandó a lift elindulni. Persze a külső hívótablók így is inaktívak tehát elhívni nem lehet a liftet! Csak belső utasításra indul el.
Azonkívül hogy a külső hívásokat figyelem kívül hagyja tűzoltó módban a lift még az a legfontosabb dolog hogyha odaér a kívánt emeletre nem nyit automatikusan ajtót! Tehát megáll de ajtót nem nyit.
Az ajtót csak akkor nyit ha az ajtónyitó gombot is megnyomtad. Ha elengeded a nyitógombot akkor magától visszacsukódik a liftajtó. Így ki tudnak a tűzoltók kukkantani egy kis résen anélkül hogy az arcukba csapnának a lángok. Addig kell hosszan nyomni amíg teljesen ki nem nyílt az ajtó és akkor marad nyitva. Vissza magától nem csukódik. Pláne ha a "HOLD" funkciót is bekapcsoltad a kulccsal így a lift ott vár a tűzoltókra ahol hagyták. Mert elhívni nem lehet, ajtót nem csukja be.
Mégegy fontos dolog: ilyenkor a tűzoltó módban bizonyos biztonsági funkciók kikapcsolnak. Ilyen pl az ajtóvisszanyitás automatikák. Ugye a fotocella, infrakapu meg egyéb biztonsági elektronikák amik meggátolnák hogy odacsukjanak akármit is a liftajtók azok ugye kikapcsolnak. Mert a fotocella pl a füstöt mozgásnak, akadálynak érzékelni így normál esetben sose tudnál elindulni mert nem csukódnának az ajtók, mondván valaki áll ott.  Tehát ilyenkor ne próbáld meg kézzel feltartani a liftajtót...
Volt már rá példa hogy valaki meghalt a liftben mert beszállt de a füst miatt nem csukódott be az ajtó és így az amúgy működőképes liftben fulladt meg.
Amúgy az ajtóérintkezőket nem iktatja ki tehát nyitott liftajtóval nem tudsz liftezni tűzoltó módban sem.
 Itt egy videó mikor egy pasi manuálisan bekapcsolja a tűzoltó üzemmódot a liftben (kívülről a hívótablónál az alapállomáson) majd belül megmutatja hogy bizony ez csak egy kulccsal indul.
Mert ugye ilyen tűzoltó liftkulcs kell hozzá, nem tom a magyar tűzoltóknak van-e ilyenjük, vagy a portástól kell kunyerálniuk. Bár a magyar tűzoltók a magyar állapotokat ismerve jobban járnak ha gyalog mennek... :-)
Na nézzétek meg a videót milyen is a tűzoltó lift:


De szerencsére már Magyarországon is találkozhatunk ilyen liftekkel, sőt a magyar szabványok is foglalkoznak vele.
Biztonsági- (tűzoltó-) felvonó:
•az épület füstmentes lépcsőházához, tűzgátló előteréhez vagy a szabad térhez kapcsolódó, tűzoltói felügyelet mellett épülettűz alatt is üzemeltethető felvonó.
•mentésre és tűzoltásra
•MSZ EN 81-72:2004 Tűzoltófelvonó
•MSZ 9113:2003 2. kiadás, 2005 szeptember: Felvonók épülettűzzel kapcsolatos kiegészítő követelményei
Mikor szükséges biztonsági- (tűzoltó-) felvonó?
 •253/1997. (XII. 20.) Korm. OTÉK •2/2002. (I. 23.) BM
•26/2005. (V. 28.) BM
•ME-04-132 műszaki előírás
•OTÉK –más jogszabály előírása esetén –ha a kiürítésnek, mentésnek feltétele –akadálymentes használati igény esetén, …

 2/2002. (I. 23.) BM •Középmagas épület minden tűzszakaszában, ha kórház vagy szociális otthon célját szolgálja
•minden magas épület minden tűzszakaszában, kivéve a lakóépületet
•30 m feletti, tömegtartózkodás céljára létesített helyiséghez

26/2005. (V. 28.) BM egészségügyi és szociális intézményben az önállóan mozogni képes személyek, és a korlátozás nélkül szállítható betegek eltávolításához
– Biztonsági felvonó – Füstmentes lépcsőház szükséges

ME-04-132 műszaki előírás
Füstmentes lépcsőházra csak biztonsági felvonó aknaajtaja nyílhat.


A Kaposi Mór Oktató Kórház-ban is az újépületben rá van kötve a tűzjelző rendszer a liftekre. Nem rég tartottak gyakorlatot a tűzoltók. Ugye a kórházban sok a mozgásképtelen beteg ezért nagy kockázat de kénytelenek használni a tűzoltók a liftet. Nézzétek meg a képeket, jól látszik hogy a tűzoltó kulcsot használ a lifthez és nyomja az ajtócsukó gombot hogy be tudja csukni az ajtót:


Olvassátok el a Sonline cikkét a Kaposvári gyakorlattal kapcsolatban:
http://www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/tuz-a-korhazban-betegeket-es-bent-rekedt-dolgozokat-mentettek-432803

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése