2012. február 1., szerda

Néhány tragikus liftbaleset külföldről

Igen kevés az esélye hogy a liftben halljunk meg de sajnos nem kizárt.
Vannak akik bennégnek, megfulladnak, összeomlik az épület stb de vannak olyanok akiket a liftben ölnek meg a lezuhanásokról és csonkolásokról nem is beszélve.
 -------------------------
A liftek felvannak szerelve vészfékkel amelyek a drótkötelek szakadása vagy a lift túl gyors haladása esetén befékezi a fülkét. 
Ezért ha elszakad a drótkötél akkor nem zuhan le a fülke. Sajnos azért előfordul hogy nem működik a vészfék vagy azért zuhan le a lift mert mindenestül (gépházastól) omlik lefele.
------------------------
1945- július 28.-án az Empire State Building épületébe a sűrű köd miatt egy B-25 Mitchell bombázó repülőgép csapódik be a 78-80. emelet közé.
Betty Lou Oliver volt aznap az egyik lift kezelője amelynek a liftaknáját érintette a becsapódás. A 75. emeleten járt mikor a repülőgép elszakította a kábeleket és lezuhant a lifttel a 75 emelet magasról a pincébe.
Szerencséje a szerencsétlenségben hogy a liftkábelek és egyéb törmelékek előbb értek le a pincébe nomeg a liftkabinba gabalyodva lassították azt majd a pincébe érve is tompították a zuhanás erejét így súlyos sérülésekkel de túlélte a balesetet.
Azóta is rekorder a "legmagasabbról lifttel lezuhant" kategóriában amíg 2011.szeptember 11.-e meg nem előzte. Ezen blog részletesen foglalkozik a WTC katasztrófával amely minden idők legnagyobb liftbalesetét is jelentette.
---------------------------

- Pittsburghban 1903 május 23.-án egy ünnepség volt a Pennsylvania Electric Mechanical intézetben az 5. és a 6. emeleten. Az ünnepségen 700 ember volt. Az első megállóban 17 ember szállt be a max 12 személyes liftbe.
Akkoriban még nem volt túlterhelésérzékelő stb és gondolom mentek volna a 6. emeletre az ünnepségre. Csak amikor megnyomták a gombot akkor nem a fülke indult el felfele hanem a  hajtómű a tartókötelekkel együtt lefele. A liftfülkére ráomlott a liftakna felső része a gépházzal, több tonnás kötelekkel, motorral stb együtt melyek úgy összezúzták az utasokat hogy többeket csak a ruhájuk alapján lehetett azonosítani. 4 ember meghalt, a többiek súlyos sérülésekkel köztük egy 3 éves gyerekkel túlélték.
A balesetet a lift túlterhelésére vezették vissza, nomeg egy új liftkezelőre aki nem értette a dolgát ergó túl sok embert engedett be a liftbe.
-----------------------------------
- 1946 december American Woolen Company textilgyárában a második világháború után történt szintén egy hasonló baleset.
12 nő utazott a lifttel amely a 3. emeletről zuhant a mélybe.  Itt szintén nem a tartókábel szakadása okozta a balesetet hanem a gépház padlója nem bírta megtartani az 500 tonnás liftmotort az ellensúllyal és kötelekkel egyetemben. Ez rázuhant a lezuhant fából készült felvonófülkére és 2 nőt azonnal megölt, a többiek súlyos sérülésekkel megúszták ugyan a balesetet. A főfelügyelő a baleset után azt mondta hogy szép állapotban volt a lift, nem tudja megérteni hogyan történt.
------------------------------
- 1995 január 6 New York City,  Kingsbridge Welfare Center irodaházában Mr. Chenault és sok egyéb utas a földszinten szálltak be a liftbe. Feltűnt nekik hogy a lift túl gyorsan megy fel és mikor megállt és ajtót nyitott a második emeleten akkor egy kicsit túl is futott. Persze ez már több volt a soknál, ki akartak szállni. Mr. Chenault a hátával odaállt az ajtókhoz, egyik lába a liftben, másik az emeleten hogy ne tudjanak becsukódni és hogy a hölgy utasok biztonságosan kitudjanak szállni.
A lift azonban hirtelen megindult felfelé Mr. Chenault -ot lefejezvén, teste a második emeleten maradt, a feje a fejhallgatóval együtt meg felment a lifttel a 9. emeletre a még bennmaradt 2 utassal együtt.






------------------
2006 júniusában Japán, Tokióvárosban egy lakóparkban a 16 éves Hirosuke Ichikawa éppen biciklijét tolta ki a liftből. A fiú félúton járt mikor a lift nyitott ajtók mellett is hirtelen elindult fölfelé és a fiút az ajtókeretek közé szorította, halálát fulladás okozta. A fiú testét miután kiszabadította a rendőrség a liftből akkor az amúgy áramtalanított lift megint elindult felfelé és a felső végállásnak ütközve állt meg.
A vizsgálat megállapította hogy a két éve telepített svájci Schindler márkájú liftnél hibás karbantartás és fékrendszeri hiba együttes fennállása okozta a tragédiát. A társasház ezekután az összes liftet kicseréltette más gyártmányúra.







--------------------------------

Blogomban kiemelt helyet kapnak a balesetek, régebbi postjaimban sok sok balesetről olvashatsz még

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése