2012. december 8., szombat

Víz hidraulikus lift

Angliában North Somerset térségben 2008-ban CIBSE vagyis az angol épületgépészeti hatóság intézett egy felkérést a felvonószakértőknek hogy derítsék ki egy antik felvonó történelmét. 
Ekkor derült ki hogy a félig lebontott, használaton kívüli felvonót Waygood & Co víz hidraulikus felvonógyár  telepítette valamikor 1868 és 1897 között.
A ház amiben a liftet vizsgálták, úgynevezettet Tyntesfield House amely egy látványos viktoriánus vidéki ház / kúria amely otthont ad a 4 generációs Gibbs családnak. Tartalmaz mindent ami egy kúriához illik, 20. századi tárgyakon túl is büszkélkedhet saját kápolnával és fűrész malommal is. National Trust 2002 óta védetté nyilvánította, és megy egy több millió fontos felújítás, hogy megvédje az épületet a leromlástól.
Ez az a ház:
Tyntesfield House
 Nemcsak a mai emberek voltak lusták, de bizony a több mint 100 éves kúriában a felsőosztálybeli lakók sem nagyon szerettek lépcsőzni. Pláne akkor hogyha a lakók eleve szerették a modern dolgokat. Egy privát lift ma is luxusnak számít, nem még az 1800-as években tehát az angliai Tyntesfield House lakói az 1868 és 1897 -es évek között szereltettek be egy felvonót is.  Mert ugye kápolna, fűrészmalom stb biztos volt már a szomszédoknak is, nade liftjük biztos nem. :-) :-) 
Olyan ez mint manapság. Veszek egy autót, a szomszédnak is lesz. Veszek egy plazmatévét, a szomszéd is vesz. Karácsonyi díszkivilágítással is állandóan versenyeznek. Úgyhogy most adom a tuti tippet. Szereltessetek be liftet, valószínűleg a szomszédnak akkor már tényleg felkopik az álla! :-)

A viccet félretéve, a Tyntesfield House liftje tényleg páratlanra sikerült, nincs olyan szomszéd a világon akinek víz hidraulikus felvonója lenne az épületében. 
Igen, a felvonó vízzel üzemelt. Valószínűsíthetően volt egy víztároló tartály a közelben amiről a vízellátást kapta a szerkezet. Sajna már a felvonó nem üzemképes, illetve részben elbontották mert a második emeleten fürdőszobát építettek a helyére. 
Elgondolkodtató hogy nem volt ez olyan régen mint a kitudja hány éves piramis építések, mégis csak találgattak a szakértők hogy vajon hogyan is működhetett. Mert ugye az épület műemlék így a meglévő részeket nem lehet kiszerelni, kibontani, illetve hiányos is a gép így csak találgatni lehet hogy hogyan is működött ez.
A szakértők fel is vázoltak egy elviekben működőképes megoldást hogy na talán így működhetett de ez nem biztos hogy így is volt:
Azért nem semmi mutatvány hogy régen számítógépek, tervező szoftverek, megmunkáló CNC gépek nélkül micsoda mechanikai szerkezeteket tudtak kreálni az emberek. Tényleg megérdemli a műemlék státuszt az ilyen, reméljük megőrzik.
Aztán jöjjenek a képek a fennmaradt részekről:
A padláson még megmaradt az 55 colos átmérőjű kötéltárcsa melyben két kötélhorony helyezkedett el:
 Ezt nem számítógép vezérelte de mégis fennállt a lefagyásveszély. Fűrészporral volt szigetelve a vízcső az elfagyás ellen:
Az alsó A szelep (P4)

Dugattyú az első emeleten

A szelep (P7)
Nem nyomógombokkal de nem is csapok tekergetésével lehetett működésbe hozni. Volt egy kötél amivel a vizet adagoló szelepet lehetett nyitni/zárni. De ez sem volt olyan egyszerű, nézzétek meg a lenti elvi működési ábráját csak simán a szelepnyitogató kötélnek:
1800-as évekbeli vezérlőtabló, olyan mint a WC lehúzó csak ha ezt lehúztad akkor a lift ment le. :-)


 Az ajtón még biztonsági zár is volt, de ezt valószínűleg utólag szerelhették rá, mert ugye a liftaknába zuhanás máig a vezető liftbaleset:

Forrás: http://we-love-elevators.us/tyntesfield.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése