2013. január 14., hétfő

Kábelmászó lift

Nem minden liftnek vannak vezetősínjei, van ahol vezetősín nem telepíthető gazdaságosan, itt az ilyen helyeken a fülke "vezetését" is drótkötelek végzik. Szélturbinák belsejében is alkalmaznak ilyet hogy a karbantartók, javítóknak ne kelljen annyit létrázniuk. Így néz ki egy lift pl a szélturbinák belsejében:
(Cohocton, New York, USA)
A liftaknában nincs vezetősín:
A fülkében van a motor, saját magát húzza fel a köteleken. Úgynevezett kábelmászó lift:


Sok gyártó gyárt már szélturbinaliftet.Liftfóbiásoknak kötelező, igazi kis lélekvesztőknek tűnnek... :-)Itt egy gyári promovideó is, tekerjetek bele, a végén van a lényeg:
Itt pedig egy kissé túlméretes emberke mutatja be hogy épphogycsak befér az egyszemélyes liftbe:

Persze van szélgenerátorliftből kétszemélyes verzió is. Ugye milyen bizalomgerjesztő, pláne ha netalántán a kutya sem ellenőrzi....

Amerikában botrány is volt abból hogy a szélturbinákat üzemeltető vállalatok, mondván hogy a szélturbinák belseje nagyon nem publikus a liftkarbantartásokat, illetve az ellenőrzéseket elsumákolták/sumákolják. Mert ugye lift az lift, ha pedig lift akkor kötelező ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás. De egyesek, kihasználva a jogi hézagokat megpróbáltak kibújni alóla.
Az ügynek nem tudom hogy mi lett a vége, de itt van egy angol cikk erről az ellenőrzési témáról:
http://www.7dvt.com/2011why-arent-vermonts-wind-turbines-state-inspected-ask-green-mountain-power

Magyarországon ilyen kötélmászó lifteket nem nagyon használnak, de viszont víztornyokban, hidakban, titkos bunkerekben ugyanúgy találkozhatunk liftekkel mint bárhol máshol. De van egy olyan érzésem hogy az ellenőrzést mégjobban elsummantják... :-) D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése