2013. március 16., szombat

Hajléktalan a liftben

Egyre több a nyilvános lift, de sajnos hajléktalan is egyre több van. Most kapta fel a sajtó egy legújabb esetet hogy San Franciscóban egy hajléktalan a metrómegálló liftjének a tetejére fészkelte be magát. Sajnos a lift halálra zúzta az embert. Sokan a hajléktalant hibáztatják, mondván Darwin díjas eset hogy a lift tetejére mászott fel és a legfelső emeleten kipréselte a lift. Mert úgy állítják be hogy na a hülye kimászott, csak arra nem gondolt hogy a legfelső emeleten a fülke és a plafon között elfér-e. Mert a híradások tévesen úgy állítják be hogy valaki a legfelső emeletre ment a lifttel és a fülke teteje meg az akna plafonja között nem volt elég hely és kipréselte az embert. Itt a cikk amely sok helyen megjelent és mindenütt a hajléktalant hibáztatják hogy jajjdehülye, nem gondolt arra hogy mi lesz ha legfelsőre megy a lift... http://www.borsonline.hu/20130313_horror_halalra_zuzta_a_lift_az_alvo_embert De én viszont megpróbálom megvédeni a hajléktalant! Ugyanis alapból ott bukik már a dolog hogy minden lift felett kell lennie akkora helynek hogy ott elférjen a tetején egy ember, a legfelső emeleten is. Tehát össze nem préselhet senkit. Már csak azért sem mert van a tetőn vészmegállító. Ugye a lift tetején volt vészkijárat. Ez a vészkijárat vagy zárva van mint a WTC-ben vagy egy érzékelővel biztosítva van mint az alábbi képen: 
 
A vészkijárat nem volt zárva ami nagyon helyes, de viszont nem helyes hogy nyitása után nem tiltott le illetve nem küldött riasztást a lift. A hajléktalan meg felmászott a fülke tetejére. A fülke tetején van rendes tartózkodásra szolgáló hely hisz a karbantartók is onnan nézegetik végig hogy minden rendben van-e az aknával. Általában szokott lenni beépített lámpa kapcsolóval, konnektor, illetve vészmegállító is. Sőt a fülkében lévő lámpák, esetleg a hidraulikus rendszer fűtése, sőt ha meg fűtött az egész épület, vagy netalántán a lift akkor igencsak kellemes idő lehet a lift tetején. Pláne egy metrómegálló liftben ahol alapból nincs hideg. Tehát már ott hiba volt a rendszerben hogy miután kinyitotta a vészkijáratot a lift tetején akkor a vezérlés engedte utánna működni a liftet. A vezérlésnek automatikusan meg kellett volna állítani a felvonót hogy csak manuálisan (pl a gépházból, kulccsal) lehessen ismét elindítani a felvonót. Továbbá vészjelzést kellett volna automatik leadnia a liftnek. Mert ha kinyitják a vészkijáratot akkor vagy baj van vagy valami turpisság. De sem a megállítás sem a vészjelzés nem történt meg. Vagy ha megtörtént akkor az illetékes figyelmen kívül hagyta és nem ellenőrizte le hogy nem-e valaki nemcsak megnyitotta hanem tényleg ki is mászott a liftfülkéből. 
Tehát már valaki hibázott azzal hogy észrevétlenül kijuthatott bárki a tetőre. Mert ugye liftszörfös gyerekek vagy bombát elhelyező terroristák is lehettek volna.  De esetünkben egy hajléktalan volt. Akinek nem Darwin díj hanem kreativitás díj járna.  Mert ugye mint említettem, a fülke tetején ha minden feltétel optimális akkor meleg is van, világítás is van, és konnektor is van ahonnan feltöltheti a telefonját stb. Sőt ott jóesetben a havi egyszeri ellenőrzésen kívül nem jár senki tehát nyugis hely. Meleg van, áram van, világítás is van, ennél jobb nem is kellhet egy hajléktalannak, sikeresen átvészelheti a hideg téli éjszakákat. 
Egy gond viszont van. Veszélyes a hely. Kapaszkodni kell. Rossz helyre nyúlsz akkor vagy az ajtómotor kapja be a ruhád, tépi le az ujjad, vagy az aknában akadsz be és tép darabokra a lift.
Esetünkben szerintem az történt hogy a hajléktalan elaludt és alvás közben álmában forgolódott és leesett a lift tetejéről. A lift tetejéről pedig az akna és a fülke közé kerülhetett ami tényleg darabokra tépte szegény embert. 
Egyszerű baleset, nem Darwin díj. Sőt, igen kreatív, ha hajléktalan lennék akkor én is sok időt töltenék a lift tetején. Még mindig jobb mint megfagyni.

Magyarországon is volt hasonló haláleset, a ferihegyi vasúti megálló liftjébe költözött be egy hajléktalan éjszakára. Reggelre halálrafagyott a liftben mert földfelszín felett, egy abszolúte fűtetlen felüljáróba épített liftben nem volt sokkal melegebb mint kint. 

1 megjegyzés:

  1. Szerintem meg Darwin díj jelölt, mert valszeg nem a lift lapította fel valóban csak beszorult az akna és a fülke közé, de hát a lift teteje se nem hajléktalanszálló se nem játszótér. Lakótelepi lépcsőházakba is szoktak csövesek beköltözni sokszor a liftbe vackolnak be, megállítják két szint között aztán előkerül a kannásbor és dínomdánom, reggelre meg a lakók dobhatják ki őket, és utánuk maradt az összehányt, pisált, szart, fülke is.
    Az viszont igaz, hogy tényleg riasztania kellett volna és kipakolni onnan a csövest, és még jól meg is büntetni, hogy máskor ne jusson eszébe.

    VálaszTörlés