2013. június 5., szerda

Kutyás liftezés

Sajnos nemcsak mesefilmekben van az hogy a liftajtó odacsukja a nyakkendőt, vagy kizáródik a pórázon lévő kutya és elindul a lift. De ez sajnos nemcsak a filmek szüleménye hanem a valóságá is. 
A kutyákat sok helyen ki is tiltják a liftekből, de nem azért mert megakadhat a körme az ajtóvezető sínben és letörheti a körmét, vagy a tappancsa a fülkepadló és emeletpadló között lévő résbe szorulhat hanem azért mert sokan a liftbe viszik vizelni/fosatni őket. Pécsen is ezért tilos lifttel vinni a kutyát. De egyes vadorzók fel is akasztják őket a lifttel. :-) D
Egyre több olyan videó lát napvilágot mikor a kutyagazdi beszáll a liftbe, de a kutya meg nem, kettőjüket póráz köti össze majd a liftajtó bezárul és elindul a lift.

Mondjuk ittvan mindjárt a legfrissebb eset az orosz Perm városából, egy mopszot felejtenek kívül:

 Nagy szerencséje van a kutyának hogy lecsúszik róla a hám:
Dog escapes near death from elevator


És amíg a kistermetű kutyák egész jól bírják a pórázon való fellógatást, addig a nagytermetű kutyák sajnos már kevésbé strapabíróak a liftes akasztás ellen, sajnos kipurcant. Az alábbi videón a lift belső kameráját láthatjátok, a tulaj észbekap, de hiába nyomkodja a gombokat, stop gomb nincs vagy nem működik és nem áll meg a lift.
drunk man hangs his dog when he enters elevator

Itt pedig kívülről is látható hogy mi történt a kutyával:


De Amerikában ahol a legtöbb az egy főre eső felvonók száma persze hogy ott is csinálnak ilyeneket az emberek, az egyik leghíresebb eset, az elkövetője már többször leszedette a videót de mindig újra felrakják:

 Ez is Amerika, a kutya félt a lifttől, ki is zárták:Aztán olyan is van mikor a gazdi is a liftben, a kutya is a liftben, haladó szintű kutyagazdi gondosan ellenőrzi hogy minden kutya bentvan-e, hát a hiba nem ebben volt hanem ott hogy a póráz vége kintmaradt, a kutyuli így mégis a plafonnak szállAz ilyen esetek miatt vagyok dühös hogy a modern lifteknél nem kötelező a STOP gomb beépítése, így a gyártók az újabb liftekbe nem is tesznek STOP gombot mondván a modern technika okosabb nálunk és majd ő vigyáz ránk. Persze a kivétel erősíti a szabályt. :-)   Mert ahol se fényfüggöny, se stop gomb ott a kutyák is magasan szállnak. Személyesen is találkoztam már olyan lifttel ahol ha odacsukattam az ujjam akkor is elindult, az az 1-2 centi differenciát még nem vette észre az ajtóérintkező.   Szóval a magyar liftek között is van jó sok olyan ahol ha egy tehenet vezetnék vastag láncon, csak véletlen kicsuknám a liftajtóval akkor azt is a plafonig lehetne rántani.

De a STOP gombnál van biztosabb megoldás is, úgy hívják hogy fényfüggöny. De nem minden liftbe van beszerelve, illetve ha bevan kérdés működik-e.
De egy rendesen beszerelt full-extrás fényfüggönynél egy papírlapot sem tudsz odacsukni szánt szándékkal sem.

De ha éppen a te kutyádat vagy akármidet zárod oda és indul a lift, de se fényfüggöny, se STOP se semmi akkor csak egyetlen egy dolgot tehetsz a lift megállítására: megpróbálod az ajtót kézzel minnél jobban kifeszíteni.  Ez azért szükséges mert az ajtóérintkező mikrokapcsoló lehet hogy mondjuk fél, 1 centis tárgyat nem vesz észre, de ha már megfeszíted hogy jobban megnyíljon akkor azt már észreveszi és tilt a vezérlés megállítva a fülkét.

A fényfüggöny működési elvét az alábbi kép jól szemlélteti:
Fényfüggönnyel már nem tudod megfojtani a kutyát

Az odacsukás védelmekről itt olvashatsz bővebben:
http://felvono.blogspot.hu/2012/10/liftajto-odacsukas-elleni-vedelem.html

A lifteket már lassan egész jól levédik. Ha van és jó a fényfüggöny akkor nem csuk oda, ha elszakad a kötél nem zuhansz le mert van vészfék, ha tűz van és össze van kötve a vezérlés a tűzjelzővel akkor tűz esetén be se enged szállni, földrengés esetén kitesz a legközelebbi megállóban stb a technológia adott, csak alkalmazni kellene.
Illetve egyvalamivel még nem találkoztam lifteknél, vízérzékelővel, mert sajnos a mai napig előfordul hogy valaki azért hal meg mert lemegy a vízzel teli alagsorba.... tehát emberi hülyeség ellen itt sincs fullos megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése