2016. január 3., vasárnap

Liftbaleset New Yorkban

Manhattan városrészben egy 26 emeletes bérházban a 15. emeletre egy szilveszteri buliba tartott a 25 éves Stephen Hewett Brown és terhes barátnője. A férfi nem is akart eredetileg menni a buliba de a barátnője rábeszélte.
Több társukkal a lifttel mentek felfelé mikor a lift a 3. emeleten beragadt. Ők megpróbáltak kimászni de a lift egyszercsak magától elindult lefelé. A férfi még kitudta lökni a barátnőjét ezzel megmentve az életét de a férfit elkapta a lift a derekánál és beszorult a fülke meg az emelet közé. Pár percig még tudott beszélni, boldog új évet kívánt majd megfulladt. A liftajtó közben szüntelenül próbált bezáródni melyet a szemtanúk fogtak meg hogy legalább az ne lapítsa a férfit. Az esetet tetézi hogy a mentők is későn értek ki.
Ez a lift volt.

A liftekre korábban is panaszkodtak a ház lakói, maguktól jártak szüntelenül fel és le stb, a hatósági meghallgatás pont aznapra volt meghirdetve mikor a baleset történt.
Mindenesetre súlyos műszaki hiba történt hogy nyitott ajtóval indult el a felvonó. Nyitott ajtóval nem szabadna elindulnia. A liftajtókban nyitásérzékelő van, ha nyitva van valamelyik ajtó akkor a liftmotor nem indulhat el.
Az én véleményem az hogy a liftmotor nem is indult el, mert ha elindult volna akkor kettévágja azonnal a férfit.
Valószínűleg a fék volt elkopva vagy a fék egyáltalán nem működött így a lift a benne lévők súlya miatt indult el lefele. Ezért nem vágta ketté csak megfojtotta az embert.
Mindenesetre szép kis per lehet belőle, főleg ha a fék nem elkopott vagy beakadt hanem csak éppen akkor nem húzott be valami hiba miatt mert az elektronika meghülyült vagy rosszul volt bekötve. Mert előfordulhatott olyan is hogy pl a liftmotorban kiold a bimetáll és megáll, de a vezérlés logikai vagy programozási hiba miatt azt hiszi hogy még mindig megy a fülke és ezért nem húzza be a féket. Közben a fülke nem ment, az utasok meg elkezdtek kimászni de mivelhogy nem volt behúzva a fék így a fülke elmozdult. Ez is egy lehetőség a baleset okára.

Külföldi források nem írják hogy hányan voltak pontosan a liftben, illetve ismerni kellene a fülke és az ellensúly viszonyát is de szerintem itt fékhiba lesz az ok.
Mindenesetre ha egy amerikai nagyvárosban ilyen megtörténhet az igencsak óvatosságra inthet minket a liftekkel kapcsolatosan. Mindenesetre ha a beszorult liftből nem próbálnak kimászni a mai napig is élhetne. A Door restrictor ami miatt a WTC-ben sokan meghaltak, itt ebben az esetben jó eséllyel életet mentett volna mert ha nem pontosan szintben áll a fülke akkor nem lehet kinyitni az ajtókat belülrőll
 Kínában is szintén fékhibagyanús volt az az eset amikor a beszálló utast fojtotta meg a lift. Csak ott felfelé ment a fülke mert üres volt és az ellensúly meg felrántotta.
Itt a videó csak erős idegzetűeknek:

A manhatteni eset valószínűleg hasonló okból következett be csak éppen lefele csúszott el a fülke...
Magyar panelekben is ha kopott a fék a kedves lakók szépen az alsó tartórúgoknak tudják ütköztetni a fülkét mikor az tele van pakolva felújításból származó sittel. ..


1 megjegyzés:

  1. Ha csak a fék lenne képes csúszni. A gépek jellegéből adódóan nagyon kis fékerő is elég. Általában a hajtótárcsa és kötél kopás okozza az ilyen jellegű "felcsúszásos" balesetet. Ezek előtt a karbantartó valószínűleg már 15 ször jelezte hogy csere érett a technika, de a házak költségvetési szempontból néznek mindent és ez drága!

    VálaszTörlés