2016. július 8., péntek

Ceglédi kórházban liftajtóhiba

Kaptam egy levelet... 

A ceglédi kórházban egyetlen egy felvonó van kijelölve munkaidőben a látogatók és a betegek számára. Ez a lift fut a legtöbbet értelemszerűen.

A kórház felvonói pár évvel ezelőtt estek át nagyfelújításon, de azóta már eléggé megkoptak.
Pl a látogatók számára kijelölt lift ajtómechanikája megkopott, így a zárt állapotot visszajelző érzékelő nem mindig érzékeli a csukott állapotot.
Így az ajtó becsukódás után rögtön visszanyit, lásd a videót:


Ezt a lift akár végtelen ciklusban is képes eljátszani mindaddig amíg véletlenül be nem "kattan" az ajtó vagy valaki meg nem löki.

Mert ha kézzel meglököd az ajtót akkor érzékeli a zárt állapotot és indul a lift.

A hiba olyan régóta fennáll hogy a látogatók már maguk tudják hogyha nem segítenek kézzel az automata ajtónak akkor az ajtó visszanyit.
Én saját magam is tapasztaltam hogy több hónapja nem képesek megjavítani.

De viszont az hogy a látogatók többsége már kézzel lökdösi, feszeget, löki az ajtót az már balesetveszélyessé teszi a dolgot. Csak idő kérdése hogy az amúgy is hibás ajtónál meghibásodjon a zártságérzékelő, vagy valakinek a testrészét, ruháját odacsípje a lift és meg is van a gond.

Továbbá ha senki nincs aki belökje az ajtót... akkor a végtelen ciklusban ki/be nyíló liftajtó saját magát rongálja a folyamatos üzemmel. A hibás ajtót lökdöső utasok tovább növelik az amortizációt, az utasok által lökött, feszített ajtónak az ajtócsúszója is jobban kopik.

Felteszem a kérdést, ha ilyen apró hibát nem képesek megjavítani, akkor mi lehet a zsebbenyúlós tételekkel, hajtótárcsa, drótkötelek stb állapotával?

Hogyan karbantartanak, ellenőriznek, ha a többi liftnél is megfigyelhető a csattanással csapódó ajtó ami szintén beállítás kérdése csak? De ha nincs beállítva akkor károsodás, meghibásodás lesz belőle hosszútávon...

Nem foglalkoztak az ajtóhibával, de mostmár valószínűleg nemcsak sima utánállítás, hanem görgőcsere, csúszócsere, és ha még mindig ígyhagyják esetleg ajtómotorcsere is szükséges lesz.

Kíváncsi lennék melyik cég végzi ott a karbantartást... ?

Az ilyen pl ajtóvisszanyitós hiba jelentősen növeli a liftre való várakozási időt. De ha sokat kell várni, ha meg mindig sokat kell várni akkor az emberek az összes többi liftet is hívni fogják.
Ha meg hívják mindet akkor a többi lift is hamarabb fog elkopni a villanyszámláról nem is beszélve.

Egy inteligens lifthívó rendszer beszerelése gyorsan megtérülne a kórháznak.  Az előtérben van 4 lift, ehhez a 4 lifthez kellene egyetlen egy hívógomb ami mindig a legközelebbit küldené. Jó, személyzetnek, mentőknek elsőbbségi lehetőséggel.

Mert jelen pillanatban is ha megfigyeljük akár a kórházi személyzetet is akkor azt láthatjuk hogy:
a személyzet elég nagy része ha odamegy a személyzeti lifthez akkor nemcsak azt fogja hívni hanem a teherlift gombját is megnyomja. Így két liftet is hív, mondván amelyik előbb ér oda azzal megy.
De egy ember csak egy lifttel tud elmenni, így valamelyik feleslegesen fogyasztott áramot, feleslegesen kopott és feleslegesen foglalt volt. És ha mindenki ezt csinálja, márpedig a többség kollegína ezt csinálja... azzal a többi embert is szívassa.
Aztán a ráadás poén az hogy egyetlen egy emelettel, ismétlem egyetlen egy emelettel ment lejjebb az adott kórházi kolléga.
Egy emelet lefelé miatt hívott két liftet...

Egy inteligens lifthívónál már előre be kell nyomni hogy hova akar menni az ember, így pl ha beüti hogy eggyel lejjebb akkor  nem a teherliftet küldi az alagsorból hanem azt amelyik a legközelebb van, de semmiképp sem küld két fülkét egy emberért ugyanoda.

Sok áramot, és amortizációt spórolnának egy ilyen rendszerrel.
Egy ilyen rendszert érdemes lenne nekik beszerelni:
http://felvono.blogspot.hu/2012/06/schindler-miconic-folyoson-kell-donteni.html

Mert nemhogy a két nyilat ( fel vagy le akar menni) egyszerre nyomják, hanem két liftet is hívnak egyszerre. És ha az ott dolgozók ezt csinálják akkor mit várunk a betegektől??

Mindenesetre nem tudom hol van a kötelező havonkénti ellenőrzés ha egy hiba fél év alatt nem kerül javításra?!

4 megjegyzés:

 1. Kedves Liftes Blog! Véletlenül akadtam rá erre az írásra. Én is cegléden egy emeletesházba lakok. Ott is gyakran rosz a lift.Ez a levélíró biztos szakember, és jó volna, ha eljuttatnák neki az emilcímemet, mert hozzánk is kijöhetne megnézni a liftet. A közös képviselő semit se tesz, mi meg mászuk a lépcsöt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha rossz a lift akkor a karbantartó céget kellene lecseréltetni. Lehet olyan régi szar hogy semmi nem segít rajta csak a felújítás. És ha már baja van akkor még mindig jobb a lépcsőzés mint egy baleset!
   Mindenesetre pesten 100+ éves liftek is futnak és mégse szarnak be minden héten. Szóval megfelelő karbantartással stabilan mennek.

   Törlés
  2. Tudok olyan liftről Bp belvárosában, ami 1902-ben lett beüzemelve és még megy. Sőt 3 éve még láttam régi kulcsos liftet is egy Kálmán Imre utcai bérházban, az tényleg kőkorszaki. Csak a lakók tudják kulccsal kezelni és nem lehet hívni, miután felmentél vele, vissza kell küldeni a földszintre.

   Törlés
 2. Miért? Van képzett szerelő?

  VálaszTörlés