2018. február 17., szombat

Kismamával zuhant a mélybe a lift

Megjelent egy cikk az origón meg a híradóban is bennevolt egy budapesti liftbaleset. 
A cikkben ködösítenek, mert ugyanis a vészféknek azonnal meg kellene fognia a fülkét, max 40 centis csúszás után, ilyenkor olyan mintha a fülke a falnak ütközne. 
De ehelyett lecsúszott a földszintig. Tehát a vészfék NEM JÓL működött, alig fogott, de így is életet mentett. 
Valaki itt óriásit hibázott, de persze kimagyarázták a laikusoknak.
De ha épp beszállás közben kezd zuhanni abból tragédia lett volna. Így sem sokon múlt.
Lásd cikk:
-------------------------------------------------

Halálfélelme volt annak a 37 hetes kismamának, akivel a 10. emeletről zuhanni kezdett a lift. A nő szerint a fülkében elsötétült minden, majd a zuhanó kabin csak a földszinten állt meg. A kismama a Tények stábjának elmondta, attól félt, hogy idő előtt megszületik a kisbabája.

Néhány nappal ezelőtt egy budapesti kismama számára valóra vált a rémálom. A 37. terhességi hétben járó nő a tizedik emeleten lépett be a liftbe. A szerkezet azonban zuhanni kezdett vele együtt.


Hirtelen elsötétült minden és sajnos lezuhantam teljesen a földszintig. Úgy, hogy a vészfékek fogtak meg állítólag. A szerelő azt mondta, hogy szabadesésben zuhantam lefelé- nyilatkozta Ember Csilla a Tények  stábjának.
Koltai Henrik lift szakértő szerint a liftek többsége 20 éves időtartamra készült.A régebbi társasházakban, panelházakban azonban több, mint 40 éve működnek ugyanazok a szerkezetek.Ennek ellenére nem fordulhatna elő, hogy a lift az aknába zuhanjon, mert a vészfékek megállítják azt.
Lakótelepi felvonó, ami általában 25-30 méteres emelőmagasságból elindul lefelé, és ennek a menetsebessége túllépi az 1 m/s-ot akkor ezek a készülékek működésbe lépnek és megállítják- mondta el a szakértő. Az 1m/s sebesség azonban egy sötét fülkében zuhanás érzetét is keltheti.
A házban lakók elmondása szerint a felvonót szinte minden nap javítani kell. A riport készítésekor is szerelők dolgoztak abban a házban, ahol a baleset történt, ennek ellenére többször leállt a lift, vagy éppen nem nyílt ki az ajtaja.
"Ezek a rendszerek nagyon érzékenyek feszültségesésre, nullvezető hibára, tehát ha valamilyen régi szövetkezeti lakásból átalakult társasházbannem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy a betáp hálózat is rendben legyen akkor lehet belőle baj- nyilatkozta Koltai Henrik. A szakértő szerint a lift üzemeltetőjének és karbantartójának kell kivizsgálnia az esetleges problémákat. 
A Magyar Felvonószövetség pedig azt szeretné elérni, hogya régebbi típusú házakban üzemelő lifteket teljesen új típusokra cseréljék le záros határidőn belülahelyett, hogy alkatrészeket cserélgetnek ki bennük.

2 megjegyzés:

  1. Szokásos Bors féle csúsztatás lehet. A mélybe zuhant lift, pont ez lehetett, zuhant egy keveset, befogott a fék és megállt, a több emeletnyi zuhanás 40 centi szabadesés volt. Bár azt se hiszem, kötélszakadás lottóötös kategória, sőt nem is egynek hanem legalább háromnak kell szakadnia egyszerre a zuhanáshoz.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem egyszerűen csak fékhiba miatt megindult felfele, és kapásból meg is állt. A többi csak propagandai kifigurázás.

    VálaszTörlés