2021. június 18., péntek

Olasz kábellift baleset

Olaszországban a Mottarone-hegy és a Lago Maggiore tó között közlekedő kabin lezuhant és 1 kivétellel minden utasa meghalt. A kábellift kabinja egy főkábelre akasztva gördül, és van két drótkötél amely elölről és hátulról is fogja a kabint, azzal vontatják.
A vontatókábel szakadása esetén egy vészfék rögzíti a főkábelhez a fülkét hogy ne lóduljon meg. De a vészfék gyakran magától bekapcsolt így kiiktatták. A vontatókötél közben elszakadt, a fülke meglódult és a túl nagy sebesség következtében a tartóoszlopnak ütközött és leakadt. Aztán a meredek hegyoldalon még pattogott lefele mielőtt megakadt a fákban.
Így nézett ki üzemképes állapotában:

Ez pedig az elszakadás pillanata: Eleve voltak műszaki problémák ha a vészfék befogott de nem tudták miért, illetve a sok befogás miatti rántás meg is gyengíthette a vontatókötelet. A videón látszik hogy a hátsó vonókötél óriásit ránt a fülkén lefele, ez lehet a kábel önsúlya illetve az is hogy meg volt szorulva valahol miközben elölről vontatták. Az ilyen kötelek sem szoktak elszakadni csak úgy, tehát mint ahogy már a liftbaleseteknél megszokott többszörös hiba kell egy baleset létrejöttéhez. Itt a vészfék kiiktatása csak az egyik volt, a többit még vizsgálják.

1 megjegyzés: