2011. augusztus 20., szombat

Beragadtam a liftbe - Első rész: próbálkozás, segélyhívás

Sok emberrel előfordul hogy bizony bedöglik a lift menet közben... :-)  Sok az ezeréves lift, igaz a havonkénti ellenőrzés, évenkénti nagyvizsga ellenére mégis előfordulnak zuhanások, előfordul hogy bizony megáll a fülke de nem nyílik ki a liftajtó stb. Na ilyenkor elgondolkozik az ember hogy: beragadtam, mit csináljak?
A felvonó rabja lenni, pláne ha zsúfolt igen kellemetlen.

Elősszöris fontos dolog hogy nyugalomba maradjunk. Sokan elkezdenek pánikolni, sikítozni ilyenkor. Volt egy szomszédasszonyom aki már 10 éve hogy a házgyári panelházban élt.  Életében elősszőr egyszer beszorult a liftbe. Elmondása szerint ő nem fél a liftben. Erre bezzeg mikor beszorult a liftbe úgy bepánikolt hogy szétfeszegette valahogy a liftajtót és kimászott. De a vészjelzőt nem nyomta meg...

Szóval ha túlvagy azon hogy nem pánikolsz akkor jöhetnek a praktikák. Nyomd meg a STOP, vagy az ÁLLJ feliratú gombot hosszan, esetleg többször is. Várj fél percet aztán nyomd meg a lehető legtávolabbi emelet gombját. Tehát ha beragadtál a 10 emeletes házban a 8.-on akkor nyomd meg a Földszint gombot. Ha a második emelet környékén ragadtál be akkor szintén a legtávolabbi, ergó a 10. emelet gombját nyomkodd.
Fontos hogy sose a legközelebbi emeletek gombjait nyomkodd!!! Sokan ebbe a hibába esnek hogy a legközelebbi emelet gombját nyomkodják. Ez nem jó módszer mert sokszor a lift (jogosan) azt hiszi hogy célt értél így el sem indul így. Ezért kell a legtávolabbi, lehetőleg valamelyik végállomás gombját nyomkodni!
Ha szerencséd van akkor többszöri próbálkozásra elindul a lift. Ha mégsem indulna akkor próbáljunk egy másik módszert.
A próbálkozások közt jó ha 1 perc szünetet hagyunk amíg nem nyomkodunk semmit!
Sokszor csak az ajtóérintkező rosszalkodik. Vagyis a következő tipp teendői:
- STOP vagy ÁLLJ feliratú gomb megnyomása
- fülkeajtó (kézi vagy gépi) elhúzása kézzel. Fontos: a fülkeajtót csak akkor nyisd ki kézzel ha az viszonylag könnyen mozog. Ha könnyen mozog és nyílik akkor is kb fél állásig nyisd ki.Ha valami nem engedi nyílni, szorul stb akkor hagyd békén, max 2 centit ránts rajta ha engedi.
- Ha nyitva van a fülkeajtó (vagy meg tudtad rángatni) akkor nyomd meg a jelenlegi helyzetedhez képest a legtávolabbi emelet gombját.  Ekkor vagy becsukódik az ajtó és indulsz vagy nem történik semmi.
Tehát gépi ajtó esetén nyitott állásban nyomd meg a legtávolabbi emelet gombját, kézi ajtó esetén csukd be az ajtót és úgy nyomd meg a gombot.
Ha a gépi liftajtó nem csukódik akkor csukd be kézzel és úgy próbáld meg az indítást.

Ha így sem indult el a beragadt lift akkor többet nem tudsz tenni magadért, legalábbis olyat nem ami biztonságos rád és a liftre nézve is. :-)

Ha a fentieket megcsináltad akkor bátran hívhatod a szerelőt a vészjelzővel. Ilyenkor nyugodtan megnyomhatod szépen sorjában egyesével a gombokat is, így biztos megtalálod a vészjelzőt is.
Fontos, a legtöbb liftben sokáig kell nyomni a vészjelzőt hogy jelezzen egyáltalán.

A régi liftekben csak egy csengő volt, az szólt a liftaknában meg néhány esetben a házmesternél is. Újabban divat már a távfelügyelet (pláne hogy a házmesterek megszűntek). Lényege hogy általában GSM (mobiltelefon) rendszeren keresztül akár több száz km-rel odébb egy diszpécserszolgálatnál csöng ki a vészjelzésed. Ők értesítik a legközelebb tartózkodó szerelőt aki kiment téged a felvonóból. 

Szóval ne habozz, nyomd meg a vészjelzőt és már jönnek is érted (jó esetben). A felvonó távfelügyeletéért egy vagyont fizet az üzemeltető tehát kutya kötelességük kijönni menteni, feltéve ha be van fizetve az összeg... :-)
Sőt a tűzoltóknak is külön képesítésük van a liftből való mentésre tehát ha felhívod a 105-öt vagy a 112-őt akkor azok is tudnak segíteni.
Sőt sok esetben a tűzoltók érnek ki előbb mint a szerelők.

A liftekben, sok helyen két vészjelző gomb is található. Mindkettőt nyomd meg mert sose lehet tudni hogy melyik működik. A GSM rendszerűnél általában kell egy kis idő mire létrejön a kapcsolat.
Fontos: hogyha áramszünet miatt ragadtál be az pech. Vagyis ilyen jó nagy országos viharban ha kimegy az áram egy nagyvárosban akkor hiába nyomkodod a vészjelzőt, több százan járhattak így mint te és szerelőből meg csak pár ember van. Ergó órákig eltarthat mire kimentenek, sok esetben előbb jön vissza az áram minthogy odaérne a szerelő.
Hogy mi a teendő ilyenkor? Nyugton maradni, kiabálni, mert ha egy társasházban ragadtál be akkor sok ember van aki tudja hogy ilyenkor hogyan kell kimenteni az embereket. Sőt pár évvel ezelőtt a liftfelügyeleti rendszerek előtt a legfelső emeleten lakók közül mindig volt egy megbízott lakó akinek volt is kulcsa a liftgépházhoz, meg rendelkezett is a megfelelő tudással.  Tehát kiabálni, nyomkodni a vészjelzőt (ha szól) akkor is érdemes.
Ilyenkor a mobiltelefon hálózat sem mindig működik (ha nincs áram a bázisállomásnál bizony az is leáll) és így sem mobiltelefonálni, sem a lift vészhívó távfelügyeleti rendszerét sem tudod használni.
De tanuld meg, mindig legyen nálad víz és élelem, a mobiltelefonról nem is beszélve!
Akadt nem egy ember aki felvonóban rekedve halt szomjan.

De a következő postokban lesz szó a vészjelző rendszerekről és az önszabadításról is.  Olvasd el azokat is.

5 megjegyzés:

  1. Érdekes volt ezt olvasni, mert egyszer gyerekként még egy 13. kerületi panelben beragadtunk a liftbe mi is. Voltam vagy 7-8 éves akkor, én nyomtam mindent mit az őrült pánikba estem és a vége az lett, hogy elindult a fülke és lement a földszintre.

    VálaszTörlés














  2. Ha egy 5 *-os hotelnek a személyzeti liftjébe ragadsz be lehet, hogy ott van kajáskocsi, amivel gazdagoknak viszik fek a szobába a kaját. Na ott van hidegélelem, melegélelem és innivaló. ;-)


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ja, leszámítva azt a két tényt, hogy a személyzeti lift csak kulccsal üzemel, és a szobapincér nem felejti bent a kajáskocsit megrakva kajával.

      A Veszprémi egyetem (régi) koleszének rendszeresen bedöglött. Én nem voltam kollégista, csak látogatóba szoktam bemenni, de sohasem lifttel. Megfogadtam, hogy oda csak minimum egy csinos hölgy társaságában szállok be. Ha nincs ott csinos hölgy, akkor gyalog mászom fel, akár az ötödikre is.

      Törlés
    2. Hát ez nem minden esetre igaz mert lehet hogy a teherlift
      Nem kulcsal üzemel csak eldugják valahova

      Törlés
    3. Egyik Dallas epizódban Jockey és Bobby ragadtak be a liftbe éjszkakára és egy doboz boruk volt azt iszogatták. Arról nem szólt az epizód, hogy hova pisáltak :) Kajáskocsi jó dolog ha liftbe ragadsz lehet enni és inni de hova fogsz ürítkezni? kis és nagy WC nem lesz egyszerű.

      Törlés