2011. augusztus 20., szombat

Beragadtam a liftbe - Második rész: vészjelző, segélyhívó rendszerek

A Magyarországon működő liftekben 3 féle vészjelző rendszer láttam még:
- 1. Sima csengetős
- 2. Távfelügyelet
- 3. Egyik sem, manuális kiabálás, dörömbölös módon lehet segítséghez jutni


1.  Naszóval a sima csengetős az olyan hogyha nyomod a vészjelző gombot az csak egy sima csengőt hoz működésbe! Áramszünetben nem is működik. Tehát általában a liftaknában, a földszinten van elhelyezve egy csengő, ott csöng amit általában te is hallasz. De ez ugye kevés, ezért a sikeresebbik helyeken van csengő a házmester lakásában is, vagy ahol nincs házmester ott a legfelső szinten lakók közül szoktak egyvalakit megkérni! hogy engedje meg egy csengő szerelését a házába, vagy a folyosóra, az ajtaja elé és ha valaki csenget akkor sétáljon be a liftgépházba és csörlőzze ki a bentrekedt személyt. A legtöbb 10 emeletes panelházban ez még ma is így működik.
Ha ilyennel találkozol akkor szakaszosan, hosszúkat csöngetve jelezd hogy beragadtál, ne akaszd ki a gombot mert hajlamos a csengő a leégésre...
Ja meg a kiabálást se felejtsd el. :-)
Itt egy videó hogy milyen egy lift GSM vészjelző, távfelügyelő nélkül amibe csak és kizárólag az aknai csengő van bekötve. A videót én készítettem, és szánt szándékkal ragadtam be a STOP gomb megnyomásával. Utánna szánt szándékkal nem kiabáltam hanem szórakoztam tovább a lifttel amiben nem működik a vészjelző (épphogy megnyikkant aztán bedöglött). Ez a felvonó Cegléden található, egy olyan 4 emeletes társasházban ahol nem kötöttek távfelügyeleti szerződést, ergó senki sincs kötelezve a te kimentésedre. Sőt látszik a karbantartás hiánya és a szakszerűtlen szerelés is. Azért szakszerűtlen szerelés mert a liftnek a STOP gomb megnyomása után is el kellene hogy induljon.  De nem teszi, csak trükkök segítségével.  Szóval vigyázz milyen sufniliftbe szállsz be, videó elrettentésként alant:




2. Távfelügyelő is be van kötve a liftbe: sok helyen párhuzamosan működik a kettő. Két vészjelző van a liftben. Tehát simán tudsz csöngetni az aknában is, meg ha a távfelügyelő gombját nyomod meg (utóbbi ajánlott) akkor meg bejelentkezik a diszpécserszolgálat (jobbik esetben) és kétirányú kommunikációval beszélhetsz is velük. Sajnos sok cég gagyi távfelügyeleti rendszert szerel be és nem is tartják karban őket. 
A távfelügyeleti rendszer lényegében egy a liftbe épített mobiltelefon lenne. Ha megnyomod a vészjelző gombját akkor a szerkezet automatikusan felhívja a diszpécserszolgálatát a felügyelő cégnek (vagy felhívja a gondnok telefonját) ahol felveszik a telefont és tudtok egymással beszélgetni. A diszpécser megígéri hogy küldik a legközelebbi szerelőt és minden szép és jó lesz.  Ennek elméletileg áramszünetben is kéne hogy működjön. Bár ha nagyon nagy és kiterjedt áramszünet van akkor hiába próbálkozol a hívással, sokszor akkor sem fog működni. Mert a rendszer a mobiltelefonok hálózatát használja (GSM). Ha az nem működik akkor a vészjelződ sem. Tehát sokszor kell próbálkozni hogy hátha hátha sikerül. De ha nem itt is marad a kiabálás.
Mindenesetre minden társasházban, minden liftbe nagyon hasznos lenne ha kötnének távfelügyeleti szerződést és beszerelnék a távhívó berendezést is. Mert így akkor is van aki segít hogyha se a házmester, se a portás és senki nincs a közelben aki ért a lifthez. Az ilyennel felszerelt liftben tudsz a legbiztosabban segítséget hívni!
Persze ezeket a rendszereket is karban kell tartani, sok esetben egy sima feltöltőkártyás mobiltelefonra építik ki a segélyhívót. Nincs is ezzel baj... ha karbantartanák.
Itt egy elrettentés arra az esetre mikor a csengős megoldást kicserélték távfelügyeleti megoldásra, de az azt üzemeltető cég nem tartotta karban, vagy a megrendelő társasház nem fizette a számlát:

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon durva....mielőtt beszerelik tegyenek egy # gombot is hogy legyen mivel vissza hívó sms-t küldeni:D

    VálaszTörlés
  2. Budapesten láttam egyn agyon sufniliftnek kinéző valamit, egy népszínház utcai házban. Régi társasház, a belső udvarral nagy belmagasságú szobákkal, a belső udvaron egy földszinti lakáshoz ki is volt írva, hogy házmesteri lakás. Ott a lépcsőház egyik oldalára szerelték fel a liftet, csak kb. két méter magas rács választja el az aknát a lépcsőháztól a földszinten. A lift fülkéjének kézzel nyílik az ajtaja, kiszállás után kézzel kell becsukni, ha nyitva hagyod nem indul el a lift. Az aknaajtó vasból van és kézzel nyílik.

    VálaszTörlés
  3. A liftek ajtajai acélból készülnek?

    VálaszTörlés
  4. nálunk vasból készülnek legalábbis a mi liftünk ajtaja vasból van amugy nálunk mrá távfelügyeleti vészcsengő van berakva és ot nyomod a gombot ha beragatsz 3 másodpercig vársz 60 mp t utána mondják hogy kiküldi a szerelőket amugy én is kisérleteztem a mi liftünkel ha megnyomod az állj gombot akkor antomatice megáál kinyillik az ajto és megnyomsz egy emeletet pl 2 es és a 3 as emelt közöt vagy akkor megnyomod a 4 est becsapodik az ajtó és oda megy a 4 es emeletre és utána szabad vagy de valamikor nem nyilik ki az ajtó és néha ugy ragad be a lift de néha ugy is van hogy elhivod lejön kicsit várni kell még beáll halassz egy pattanást és azt látod hogy senki nincs benne nem nyilt ki az ajto és kb 4 5 cm erel a beállási helytől megakadt a lift na ilyenkor hivhatod a dijkötelezet számot a schindlert és utána küldik a szerelőt 1 és fél óra mulva megjön a szerelő le elennőrzi hogy hogy akad meg megtisztitja az ajtokat a gépházban is megnézi minden redben van e utána kész

    VálaszTörlés