2011. szeptember 30., péntek

Hogyan mentenek ki a tűzoltók a liftből??

Ha Magyarországon beragadsz egy liftbe akkor megnyomod a vészjelzőt. Akkor pedig nagy valószínűleg nem fog semmi történni mert nem működik.
Ha kiabálsz senki nem segít, hisz a magyar már csak ilyen, a földön fekvőt is átlépik. Ha hívod a 112-őt akkor nem veszik fel. Ha a 105-öt hívod csak az üzenetrögzítő jelentkezik. Made in Hungary.
Nállunk fejlettebb országokban ahol a liftek és a toronyházak elterjedtebbek ott már kapnak külön oktatást a tűzoltók is a liftből mentésre.
De ennek ellenére nincsenek a helyzet magaslatán. Az alábbi videón egy Amerikai beragadt bevásárlóközpont liftjéből próbálják kimenteni a tűzoltók a beragadt személyeket. Hát hiába van az aknaajtóhoz nekik spéci kulcsok, azzal nem tudják kinyitni az ajtót. A levegős emelőzsákkal is csak nagy nehezen tudták letörni a helyéről az ajtót. Hiába hajlonganak mögé... nem tudják megnyitni az ajtót.
De végül letörték az ajtót, és a fülke tetején lévő vészkijáraton keresztül kihozták a bennrekedt embereket.
Nézzétek a videót, hogyan mentenek a tűzoltók liftből:

Sőt némely nagyváros metróiban még liftekkel is találkozhatunk, na Budapesten ugyan nem sokkal de pl New York minden metróállomásán van lift, persze ott is előfordul hogy 1 órára azért beragadnak az emberek. Méghozzá 28 ember egy liftbe. Szerencsére ott is volt vészkijárat a fülke tetején:


A Word Trade Centernél ugye szintén megbuktak Amerikában a liftből való mentésből.
Naszóval ha Amerikában így állunk a liftből való mentésekkel ( feszítés, órás várakozások..) akkor mi lenne itt Magyarországon...? Mert ha Amerikában is több órákat kell a liftben tölteni mire megmentenek akkor itthon mégis mennyit?
Szerintem inkább ne is gondolj bele hogy a balkáni országokban mi történik ha beragadsz a liftbe... :-) :-) D
Inkább azon hogy a hidegélelem, víz, mobiltelefon mellé még egy akkumulátoros flex is legyen nállad. :-)

1 megjegyzés:

  1. Rémlik egy miskolci eset is, mikor egy életveszélyes sérülttel ( rendőr, akire rálőttek szolgálat közben) mentek a műtőbe és elakadt a lift. A tűzoltók jöttek is perceken belül, régi nem szabványos lift volt, másképp nem ment nekiestek csákánnyal, baltával flexel, szétverték a liftet, nem volt idő megvárni a liftszerelőt, mire otthonról beér a kórházba.

    VálaszTörlés