2011. október 4., kedd

Külföldi liftbalesetek

Csak pár darabot közlök példának, főként a karbantartás hiányára vezethetőek vissza:
-----------------------------

Leszakadt egy lift a londoni Tower Bridge-ben - többen megsérültek

Valószínűleg az egyik kábel szakadása okozta azt a balesetet, amely hétfő kora délután történt London belvárosában, a Tower Bridge északi tornyában.

A szakemberek feltételezése szerint az egyik kábel meghibásodása miatt zuhant mintegy három métert a londoni Tower Bridge egyik felvonója. A liftben a megengedett 40 főnél kevesebben tartózkodtak és az egyik kiállítás helyszínére indultak a földszintről, amikor a felvonó fülkéje visszazuhant. Az ajtók automatikusan kinyíltak, a helyszínre érkező mentők azonnal el tudták látni a sérülteket.
Hat felnőtt - négy nő és két férfi - szenvedett lábsérülést, ketten közülük boka, illetve lábtörést, mindannyiukat kórházba szállították

A Tower Bridge tornyaiban rendszeresen rendeznek kiállításokat és a felvonók átlagosan ezer embert szállítanak naponta. Az üzemeltető elmondása szerint soha nem volt a szerkezetekkel probléma.
http://www.katasztrofak.abbcenter.com/?id=81421&cim=1

-------------------------

Lift fejezte le a dallasi sebészt
2003. augusztus 18., hétfo 14:59
Egy váratlanul elromlott lift végzett egy dallasi orvossal. Nikaidoh Hitoshi válla beszorult az ajtók közé, a meginduló felvonó letépte a fejét. A fiatalon elhunyt orvos tehetséges sebész volt, misszionáriusként szolgált volna.

A 35 éves - a Dallas Morning News értesülései szerint "misszionárius orvosnak" készülo - Nikaidoh Hitoshi a második emeleten szált be a a dallasi Christus St. Joseph kórház liftjébe szombaton.
A felvonó ajtaja váratlanul becsapódott. A férfi válla beszorult az ajtónyílásba, a lift megindult felfelé, és letépte a szerencsétlen orvos fejét. A baleset körülményeit a rendorség vizsgálja.
A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a múlt héten a kórház több liftje is elromlott, javításukon dolgoztak.
Nikaidoh tragédiája megrázta a kórházat. Szobatársa, Mac Mahaffey szerint a kitüno tanuló Nikaidoh elhivatott sebész volt. "Édesapja adta az ihletet a pályájához" - mondta Mahaffey a Morning Newsnak.
A tehetséges sebész közösségének is megbecsült tagja volt. "Rendszeres tempomba járó volt, diakónus szeretett volna lenni. Kiválóan hegedült" - nyilatkozta Nikaidohról barátja, Ben Nolan.

http://index.hu/bulvar/behead0818/
---------------------------------------

Leszakadt egy lift az ukrán közlekedési minisztériumban

2006. május 29., hétfő 13:08
Húszan voltak abban a minisztériumi liftben, ami Kijevben, a 23- emeletről zuhant le hétfőn. Az automata fékezőrendszer a 11. emeletnél bekapcsolt, de így is nyolcan súlyosan megsérültek.
Leszakadt egy lift az ukrajnai közlekedési minisztériumban hétfőn, a 23. emeletről lezuhant felvonó húsz utasa közül tízen megsérültek.
A rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik tisztviselője elmondta, hogy az automata fékezőrendszer működésbe lépett, amikor a lift a 11. emeletnél járt, így lelassította a zuhanást. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet.
A liftben tartózkodó húsz ember közül nyolcan súlyos sérüléseket szenvedtek, a csonttörésekkel és koponyasérülésekkel kórházba szállított sérültek állapota stabil. További két sérült felületes karcolásokat szenvedett, őket a helyszínen látták el az orvosok.
A közlekedési minisztérium Kijev legmagasabb épületeinek egyikében, egy 27 emeletes toronyházban található. A minisztérium különbizottságot állított fel a baleset körülményeinek és okainak kivizsgálására.
A volt szovjet köztársaságokban számos elavult technológiájú lift működik, amelyeket anyagiak híján csak rendszertelenül ellenőriznek és javítanak.
http://index.hu/bulvar/lift9824/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése