2011. október 4., kedd

Mikor a lift lehet a megmentő

A Word Trade Centernél láthattuk hogy nem nyerő épülettűz vagy egyéb katasztrófa esetén liftben tartózkodni.
De például házomlásnál néha kifejezetten hasznos lehet.
Törökország Konya városában egy tízemeletes 40 lakásos, 140 embernek otthont adó épület csak úgy magától összedőlt, valószínűleg a rossz minőségű építőanyagok és a hanyag kivitelezés miatt. Az épület lakói közül csak körülbelül 25 ember nem volt otthon a szerencsétlenség idején, a romok alatt teljes családok lelték halálukat.
Lehet 4 ember viszont pont annak köszönheti az életét hogy a liftakna és a liftkabin talán megvédte őket.
Cikk alant:
---------------------------

Tizenöt holttestet találtak kedd estig a közép-törökországi Konyában összeomlott lakóház romjai alatt. Harminc lakót sérülten, de élve sikerült kiemelni a törmelék alól. A török fővárostól, Ankarától 250 kilométerre délre fekvő városban hétfőn este dőlt össze a tízemeletes ház.
Kedden tizenkét embert emeltek ki a romok alól, köztük egy középkorú nőt, aki még eszméletén volt. A mentőalakulatok egyes tagjai szerint kevés a remény arra, hogy további túlélőket találjanak, mert alig jut be levegő az egymásra rogyott betonelemek között maradt szűk terekbe. Mások viszont esküsznek rá, hogy még kedden este is hallottak emberi hangokat a romok alól. Mindenesetre a mentőalakulatok már alig számíthatnak más segítségre a keresés helyes irányainak kijelölésében, mint a mentőkutyák szimatjára.


Az NTV török hírtelevízió szerint valószínű, hogy négy ember a ház liftjében tartózkodott az összeomlás pillanatában, és lehetséges, hogy a liftkamra megóvta őket a súlyos sérülésektől.


Helyi tisztségviselők szerint 40 és 100 között lehet a romok által még betemetettek száma. A ház állandó lakóinak száma ismeretes ugyan - a házkezelőség közlése szerint 140-en laktak az épület 38 lakásában -, ám az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep alkalmából számos család rokonlátogatóba ment máshova, más családok pedig éppen a később összeomlott házban látták vendégül szeretteiket és barátaikat. Így nem tudható pontosan, hány ember tartózkodott a házban összesen.


Az egymásra rogyott betonelemek mintegy kétemeletnyi magasságban tornyosulnak, roppant nehéz megmozgatni őket, hogy szabaddá váljék az út a romok alatt maradt emberekhez. A mentőalakulatok számos helyen nem alkalmazhatnak fúrókat és más gépeket a törmeléken való áthatoláshoz, nehogy újabb veszélybe sodorják a romok alá került embereket. Az ilyen részeken puszta kézzel vagy kézi szerszámokkal végzik a mentés munkálatait.


Hivatalosan még nem állapították meg a katasztrófa okát. Egyes híradások szerint a ház központi fűtését szolgáltató kazán felrobbanása okozta a tragédiát. Erdogan miniszterelnök viszont a silány minőségű építőmunkát okolta, nyilatkozata szerint 'egyértelműen műszaki hibáról van szó'.


A Hürriyet című török lap 'a Richter-skála szerint 7,4-es erősségű trehányságról' írt. A többi lap is többnyire az építési előírások bűnös figyelmen kívül hagyását, illetve a hatóságok laza ellenőrző tevékenységét ostorozta. A török tömegtájékoztatás hevesen bírálta a mentési munkálatok kezdeti szervezetlenségét is.


Az utóbbi hónapokban számos ház dőlt össze Törökországban, különösen a nagyobb földrengésekkor. Az áldozatok családtagjai ezekben az esetekben is többnyire a hanyag építkezési eljárásokat okolták a katasztrófákért. Tavaly májusban egy 6,4-es erősségű földrengés nyomán összedőlt Kelet-Törökországban egy kollégium, a romok alatt 84 diák lelte halálát.
http://www.rtlklub.hu/cikk/97759

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése