2012. február 6., hétfő

Régi magyar épületek liftjei

Budapesten nagyon sok 50-100+ éves hacsaknem régebbi épületek is fennmaradtak közel eredeti pompájukban és bizony nemcsak a lépcsőház szokott gyönyörűen "feldíszítve" lenni hanem a lift is. Mert bizony sokszor a már 100 éves házakban sem kellett lemondani a liftezésről.
Az ilyen régi házakban nem minden esetben építették be utólag a liftet, van olyan ház is amibe alapból liftet építettek be.Sajnos én vidéken lakom ezért ezeket a régi házakat nem tudom látogatni. :-(
A http://varosban.blog.hu/ -n Budapest legszebb lépcsőházait gyűjtögetik össze, nade sok helyen a lépcsőház egyben liftakna is. Az előbbi blogról lopott képekkel most bemutatok nektek pár ősliftet.
Az ilyen liftek igen félelmetesnek tűnnek de igazából aggódni nem kell, ugyanúgy minimum a szabványban előírt 3db drótkötél tartja a fülkét, és persze fogókészülék is be van szerelve tehát elvileg ezekkel sem lehet lezuhanni kötélszakadás esetén sem, pont úgy mint a maiakkal! Sőt a legtöbb modernizált, így rendesen úgy tudod használni mint bármely mai liftet. Mert régebben a tológombos vezérlés volt a divat, a fülkét nem lehetett hívni csak küldeni. Tehát ha felértél vele az emeletre akkor vissza kellett küldeni a földszintre hogy mások is feltudjanak vele menni.
Budapesten, az ilyen régi házakban, többek között a Klotild palotában volt elsők között lift is. A Klotild palota 1902-ben készült el. Sajnos a liftről nincs képem de akinek van megköszönném!

Budapest Kresz Géza utca 38
Az 1941-ben készült épület felvonója így néz ki, hihetetlen az a fém tulipán díszítés is rajta!


Budapest Aranykéz utca 2.
1913-ben kérték meg az engedélyt az alábbi felvonó beépítésére:



Budapest Margit Körút 15-17.
1937-ben épült az épület, és íme tényleg az egyik legérdekesebb a régi magyar lift kategóriában:


A fenti képeket a  http://varosban.blog.hu/ szerkesztőjének köszönjétek. Ha lépcsőket jobban szeretitek akkor ott nézelődjetek tovább. :-) A lenti képeket és videót pedig Adani olvasónknak köszönöm meg ezúttal is!

1056 Budapest, Irányi u. 18-20,  a földszinten van a Maszka Jelmezkölcsönző és Készítő Kft. meg még jópár cég tehát szabadon belehet menni. Aki régi liftet akar kipróbálni annak tuti hely. :-)
Térképen ez az az épület:
http://g.co/maps/b2t3rhttp://g.co/maps/b2t3r
És akkor lássuk a képeket!:
A Silverlift Kft által modernizált felvonó:

És a fülke teteje ahol jól látszik a vészmegállító és a szervizkonzol amivel a szerelő tudja irányítani a liftet a tetejéről is, a fogókészülék és a drótköteleken pedig a túlterhelésérzékelő is jól látható:
A liftakna vége, fönt a gépház van a hajtóművel, de ahogy látszik a födémen egy kicsit átütött a kicsöpögött olaj, de a végálláskapcsoló is kivehető a képen:
Az akna nem teljesen zárt:

Épp ezért hogy az akna nem teljesen zárt, nomeg akkoriban sem infrakapu, sem hasonló modern berendezés nem létezett ezért a fülke alá fogófenék nevezetű biztonsági berendezést szereltek. 
Ez egy olyan szerkezet, ami meggátolja, hogy egy tárgy, vagy akár ember esetleges aknába kerüléskor a lefele haladó lift összenyomja. Amikor a fogófenék útjába kerül valami, ez összecsuklik, és még mielőtt a lift összepréselné azt, leállítja a hajtást. 
A képen tökéletesen kivehető ez is, köszönjük Adaninak hogy neki is feltűnt ez az érdekes berendezés ami a modern lifteken már nincs:
A liftről videó is készült, érdekes hogy sebességével versenyezhet a mai hasonló épületekbe beépített liftekével:
A fülkéből ez jól látszik is:
itt meg egy kívülről:

9 megjegyzés:

  1. A videó azért olyan, amilyen, mert sötét volt már mikor itt jártam, a képek egy része vakuval készült, később a helyi ÖTYE szervezetnek feltűnt a villanás és szórós szemmel néztek ,így az utolsó képek már vakumentesek ,de pl. a lépcsőházba fényképezésnél jobb eredményt is adott a hosszabb záridő vaku nélkül. Amúgy a Maszka tényleg a földszinten van, de van 3. emeleten is iroda a névtáblák szerint, tehát semmi gáz ha kérdőre vonnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj a minőség, a lényeg látszik és az a lényeg, amúgy is élőben kell kipróbálni!

      De amúgy engem is néztek már hülyének liftfényképezés közben. Pl az SZTK liftjét mikor fényképeztem akkor televolt a váróterem. El tudod képzelni hogy mennyire megbámultak az emberek?
      Hát nagyon.... :-)D
      Égő dolog de nem érdekelt.
      Amíg nem szólnak rám.. addig hagy bámuljanak.
      Szóval megértelek, én is voltam hasonló helyzetben hogy sunyin kell videózni, fényképezni mert különben kidobnak.

      Törlés
    2. Hát ja, ha valami nem megszokottat csinálsz akkor néznek hülyének. Szoktak furcsán nézni rám akkor is mikor vonatokat fotózok a pályatest mellett, vagy épp az állomáson. Vagy mikor jön a vonat és nem felszállok rá, hanem a két sín közé rakom a kamerát és alulnézetből videózom le a vonatot. :)

      A lifttel szórakozás meg fényképezés is ilyen. Vagy mikor a Markó utcában meg a Délpesti kórházban a páternosztert próbáltam ki, és a földszint meg az utolsó emelet után nem szálltam ki, ott néztek páran ,hogy hová megy ez a marha. Vagy épp arra gondoltak ,hogy ez hülye, hát nem tudja, hogy átfordul? Aztán mikor kijövök a túloldalt csodálkozik, hogy jé nem fordult át.

      Törlés
    3. Az még semmi ha csak hülyének néznek... de ha rádtámadnak hogy mijafasztcsinálszteitt akkor azt még cikibb kimagyarázni. Mert sokan ellenőrnek is néznek aztán ha nincs rendben az engedély vagy valami akkor fosnak de nagyon és támadnak az emberek.
      Na azt nehéz kimagyarázni hogy áááá én nem vagyok ellenőr csak poénból fényképezem a lifteket... :-)

      Bár a liftfotózás az kevésbé veszélyes dolog mint buszt fotózni. Mert sokszor leszáll a sofőr és telefont akar törögetni... :-) D

      Törlés
    4. Na látod vonatnál ez sem áll fent, azzal nem tud csak úgy megállni, max. azzal tud szórakozni, hogy mikor mellé érsz nyom egy hangos dudálást, esetleg egy homokszórást vagy épp megmutatja milyen szép középső ujja van. :) De azt le lehet retusálni a képről.

      Törlés
  2. Gyerekkorunkban sokszor járkáltunk régi belvárosi házakba liftezni. Azokat szerettük, amelyek még a pincébe is lementek. A Mester utcában volt egy olyan ház, ahol le volt ragasztva a pince gombja és ki volt írva, hogy nem használható. Csak kipróbáltuk és lift a földszintről elindult lefelé. Félelmetes volt. Aztán a pincében a külső ajtó nem volt nyitható. Ijedtségünkben gyorsan megnyomtuk a földszint gombot. Szerencsére a lift visszaindult. A Szent István körúton van egy ház, ahová új liftet építettek be, a régi, rácsos akna még megvan. Nagyon érdekes.

    VálaszTörlés
  3. A lefelé haladó fülke útjába kerülő tárgy hatására a fogófenék elmozdul felfelé, miáltal mozgásba hozza a négy darab fogóéket, amivel a fülkét a vezetősínhez rögzíti. Ezzel egy időben egy biztonsági érintkező lekapcsolja a felvonó vezérlését, a felvonó megáll.

    VálaszTörlés
  4. A Budai Várban volt egy régi lift a csíkos udvarba, azt lezárták. Nem tudom miért, úgy néz ki h még jó állapotú. Remélem csak modernizálják :-)

    VálaszTörlés