2012. március 31., szombat

Iroda a liftben

Vannak már forgó házak ahol gombnyomásra változtathatjuk hogy merre nézzen a hálószobánk ablaka, sőt vannak lakóhajók, lakóautók ahol nemcsak foroghatunk hanem arrébb is mehetünk a házzal. De van már liftezős szoba is ahol gombnyomásra eldönthetjük hogy milyen magasan, hányadik emeleten legyen a szobánk, irodánk.
Zlín városban a Cseh Köztársaságban a Bata cipőgyár irodaházában ezt már megvalósították. Az 1939-ben felépült 17 emeletes irodaházban úgymond egy mobil irodát, egy liftbe beépített szobát kapott a főnök. :-) Így a főnök bármikor bármelyik emeletre odaliftezhetett az irodájával és sose senki nem volt tőle biztonságban. A főnöknek ez ugyan nagyon kényelmes és praktikus volt továbbá egyedülálló, különleges is. Telefon, íróasztal, légkondi és mosdókagyló is volt a liftben. 
Az épületből viszont jelentős nagyságot vett el, ekkora a lift által elfoglalt hely az épületben:
 Itt egy makett hogy könnyebben eltudjátok képzelni:
Aztán belül a lift így nézett ki:




 A fenti lift teherbírásáról nincs információm de valószínűleg a fülke nagy mérete ellenére csak néhány személyre lehet méretezve.
A mai szabványok viszont már erősen előírják hogy a teherbíráshoz képest mekkora lehet a fülke. Tehát nem építhetsz egy óriási fülkét egy kis teherbíráshoz mondván úgyis csak egyedül használnád a szobalifted mert abból baleset adódhat mert a nagyméretű fülke késztetést okoz arra hogy nagyméretű és nehéz tárgyakat vagy sok sok embert pakoljunk be. Egy szoba méretű lifthez viszont óriási teherbírás dukálna. Mert ha megfigyeled egy mai liftfülkébe kb pont annyi normál méretű ember fér be mint ahány személy rá is van írva teherbírásként. Ilyen okok miatt a panelházakban lévő bútorszállító rekesz is zárva van a lifteken mikor nincs költözködés mert így kissebb az esélye hogy túl sok ember száll be. Mert sajnos a mai modern világban is a túlterhelésérzékelők bizony gyakran elromlanak. :-(
Na a lényeg az hogyha ma én akarnák magamnak hivatalosan a fenti képeken látható szobaliftet vagy irodaliftet akkor igencsak meggyűlne a bajom a hatóságokkal. Vagy igencsak a pénztárcámba kellene nyúlnom hogy a fülke méretéhez viszonyítva a teherbírás is óriási legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése