2012. június 22., péntek

Schindler Miconic - A folyosón kell dönteni


Nagyforgalmú magas épületekben ahol sok sok lift van egymás mellett gondolom már ti is elgondolkodtatok azon hogy na most melyikkel is kell menni. Pláne hogy pl a Word Trade Centernél is nem minden lift vitt el minden emeletre, volt olyan emelet ahová átszállással lehetett menni stb stb. Nomeg a sok lift közül nem tudhatod hogy melyik van tele, melyik merre megy és melyik van a legközelebb. És ha megnyomod a hívógombot akkor várakozás közben csak tétlenül állsz aztán mikor megérkezett a lift akkor oda is kell furakodnod a kezelőtablóhoz és megnyomni hogy hova mész.
De a liftgyártók ezen problémák kiküszöbölésére bevezettek egy újfajta módszert a liftvezérléshez. Méghozzá azt hogy nem a liftben hanem már kint várakozás közben kell megnyomni hogy hova akarsz menni. Egyszerű, nagyszerű, hatásos és gyors.
Tehát csak annyi a dolgod hogy a hívótablón beütöd hogy melyik emeletre szeretnél menni aztán a vezérlés a legközelebbi liftet küldi oda tehát azt amelyikkel a leggyorsabban oda tudsz menni. Persze kiírja, bemondja, jelzi azt is hogy melyik lift fog érted menni. Tehát mire odasétálsz elé optimális esetben már ott is van a fülke és mikor beszállsz akkor az ajtócsukó gombon kívül semmit nem kell megnyomnod vagy még azt sem. Beszállsz és már automatik arra az emeletre szállít amit már kint híváskor és várakozáskor kiválasztottál.
Ilyen pl a Schindler Miconic vezérlés is.
Az alábbi ábrán látszik hogy a régi liftvezérléseknél az egy irányba igyekvő emberek mennyire vegyesen vannak, és látszik az is hogy az új vezérlés amikor már kint kell dönteni megfelelő logika alapján oszt-szoroz és ezalapján csoportosítja az embereket. Tehát az egy irányba, illetve mondjuk az ugyanazon emeletekre igyekvő embereket lehetőleg összecsoportosítja és egy fülkébe teszi. Méghozzá a legközelebb lévő, szintén azonos szintekre igyekvő fülkébe. Így a legkevesebb megállással mindenki a leggyorsabban jut el úticéljára úgy hogy a fülkék is a legkevesebb utat tegyék meg. Így még nemcsak gyors és kényelmes hanem energiatakarékos is.Magyarországon is működik ilyen lift és a világban még vagy 2000 szintén.
Az egyik a SOTE épületében, a másik a BME Schönherz Kollégiumában van.

Itt a gyári promó róla:

A különböző felvonó elrendezések nem minden esetben biztosítják azt a komfortot, amely az utasok részéről elvárható. Gondoljunk csak azokra  a felvonócsoportokra, ahol 4, 6, 8, felvonó kerül egymás mellé elhelyezésre mekkora problémát okoz, hogy a hívás kezdeményezése után az utas nem tudja, hogy melyik felvonó fog az állomásra érkezni, és a felvonó megérkezését követően ( szerencsétlen esetben ) pont a legtávolabbi felvonóhoz kell rendkívül gyorsan eljutnia.
 
Hátránya csak annyi hogyha meggondolod magad vagy csak liftmániás vagy és fel-le akarsz liftezni akkor ki kell szállni és odakint kell megnyomni hogy hova akarsz menni. Bent a fülkében nincsenek emeletgombok. 
Illetve vannak de le vannak zárva, azt csak a tűzoltók használhatják. Nomeg hátránya ha dob egy kékhalált a rendszer akkor az összes lift leáll. :-) D Mert ha pl csak egy konkrét lift hibásodik meg mert mondjuk leszakadt akkor a vezérlés ugye azt automatik kizárja és a többi liftet küldözgeti az emberekért.  Nade ha a liftek maguk jók, de maga a hiper-szuper a vezérlőtablókat is irányító számítógépes rendszerrel lesz valami akkor lépcsőzés lesz a vége.Persze ilyen elő nem fordulhat... a gyártók szerint.... 
 
De használata egyszerű. Kívül a folyosón a tablón csak megnyomod hogy melyik emeletre szeretnél menni és a tabló kiírja, bemondja stb hogy melyik lift elé állj sőt még a liftajtó fölötti/melletti jelzőfény is segíti hogy na melyik a tied. Beszállsz, ajtócsukó és már visz is oda ahová kérted. 
Persze sokan itt Magyarországon a két gomb közül sem tudják eldönteni hogy melyiket kell megnyomni, nemmég a sok sok gombos lcd kijelzős Miconic hívótabló láttán nem tom mit kezdenének...? .-) 
A többségén van mozgáskorlátozott gomb is, a tolókocsisok, babakocsisok hogyha azt megnyomják + hozzá hogy melyik emeletre szeretnének menni akkor a vezérlés még azt is figyelembe veszi hogy a legnagyobb belterű, lehetőleg legüresebb és a leglassabban csukódó ajtajú liftet küldje oda. Így a tolókocsis be is fér, oda sem csukja és ott sem hagyja a lift. :-) Sok ilyen hívótabló kártyaolvasóval is fel van szerelve mert ha a lift meg is áll minden emeleten te nem biztos hogy jogosult vagy minden emeletre hogy belépj. Pl ha te vagy a takarító aki csak a 20. emeletre mehet fel, sehova máshova, akkor odatartod a chipkártyát és semmit nem kell megnyomni, a lift csak és kizárólag a 20. emeleten vagy a földszinten fog kitenni. Persze mivelhogy ez már full számítógép vezérlés bármiféle kritériumot belehet már programozni. Azt is hogy naplózza hogy ki mikor hova ment (kártyások).
Nézzétek meg róla a videót:
 De a többi liftgyártónak is van hasonló vezérlése, pl. a ThyssenKruppnak érintőpaneles is van, mely felvonótérképen ki is rajzolja hogy melyik lift jön érted. 
Lásd videót:
 
Nekem nem tetszik mert nem tudok vele olyan egyszerűen fel/le liftezgetni. Nomeg hol a régi élmény mikor az összes gombot megnyomkodhattuk??? :-) D

2 megjegyzés:

  1. Az összes emelet végignyomogatása koleszos szokás volt, ott szívattuk egymást ezzel. Ha még van STOP gomb az erre is jó ,hogy törli az összes parancsot. De ha nincs akkor szívás nem lehet kiütni belőle a programot.

    Az SCH koliban viszont fasza ez a rendszer 4 lift egymás mellett és küldi a legközelebbit. Emellett az még gyorslift is, száguld mint a rakéta. Ha van SCH-s haverod, aki bevisz érdemes kipróbálni, sajnos bárki nem mehet be, mert tökönverős kapuk vannak és csak kártyával mehetsz be. De ha valaki bevisz kapsz vendégkártyát, de egy igazolványt kell adni, sőt asszem letétbe ott is tartják maguknál ameddig ki nem mentél.

    VálaszTörlés
  2. "sajnos bárki nem mehet be, mert tökönverős kapuk vannak és csak kártyával mehetsz be. De ha valaki bevisz kapsz vendégkártyát, de egy igazolványt kell adni, sőt asszem letétbe ott is tartják maguknál ameddig ki nem mentél."
    A Veszprémi Egyetemre jártam, könnyebb volt bejutni egy katonai objektumba, mint ott a kollégiumba. :)

    VálaszTörlés