2012. május 27., vasárnap

Ceglédi Okmányiroda liftje

Legelőszöris a ceglédi okmányiroda nyitvatartási idejét és elérhetőségeit írom meg hogyha valaki azt keresné:
Okmányiroda ügyfélfogadása:
Hétfő: de. nincs ügyfélfogadás 12.30 - 17.30
Kedd: 8.30 - 11.30 12.30 - 15.30
Szerda: de. nincs ügyfélfogadás du. nincs ügyfélfogadás
Csütörtök: 8.30 - 11.30 12.30 - 15.30
Péntek: 8.30 - 11.30 12.30 - 13.30  

Okmányiroda telefonszáma: 06 (53) 511-400, okmanyiroda@cegled.hu

Nade akit más dolgok érdekelnek azok olvassanak tovább. A ceglédi SZTK-ban már voltam liftet fényképezni, van is itt post róla, a ceglédi kórházban szerettem volna még liftet fényképezni de ott érdekes és egyben gyanús módon megtiltották a felvonók lefényképezését.  De a ceglédi okmányirodának viszont nincs takargatnivalója, onnan kaptam engedélyt a városházában található felvonó lefényképezéséről. :-)
Cegléd láthatóan az akadálymentesítésben követendő példa mert szépen sorban a középületek, utcák sorra lettek akadálymentesek. A Volánbusz autóbusz-állomása is már akadálymentesített, az SZTK is korrekten akadálymentesített, az utcák is de mostmár Cegléd okmányirodája is a városházával egyetemben.
A régi épületbe egy indirekt meghajtású elektrohidraulikus személyfelvonót építettek ráadásul panoráma kivitelben.
A felvonó földszinti állomása, jól látszik a gyönyörű fém aknaajtó amely olyan sima hogy már tükörként is funkcionál... :-)
A hívótabló szép nagyméretű számokkal, irányjelzőkkel ellátott, a hívó nyomógomb Braille és magyar nyelvű felirattal is ellátott:
Kívül szépen a szabványoknak megfelelően el van helyezve az adattábla melyen a teherbírás és a telepítő cég neve, elérhetősége is szerepel. Nomeg a tűz esetén való tiltás is ki van plakátolva, sőt extra hogy a tűzoltók telefonszáma is ki van írva. Ezt a liftet is az Épülettechnika Kft telepítette, ők újították fel az SZTK liftet is, sőt a nagykórházban is üzemel őáltaluk telepített felvonó. Ők legalább magyar cég, korrekt munkát csinálnak tehát még a telepítő cégre sem lehet egy szál panasz sem!

A felvonót továbbá tűzeseti vezérléssel is felszerelték, tehát ha elfordítják ezt a kallantyút akkor a lift lemegy a földszintre és nyitott ajtókkal parkol, tehát ha akarnánk sem tudnánk utánna tűzben liftezni:
Még a felvonó gépház is teljesen szabványok szerint meg van jelölve, tűzveszélyességi fokozat is kiírva, és megfelelően masszív ajtóval ellátva:
Na a már régebb óta visszatérő téma itt, az évenkénti ellenőrzés meglétét igazoló matrica is ki van téve a fülkében, tehát ennél a felvonónál tutira nem felejtették el az évenkénti felülvizsgálatot így tutira biztonságos:

Belül a vezérlőtábla is jó nagy, világítós gombos, Braille írással ellátott, szintkijelzővel felszerelt, sőt a földszint gomb külön zöld műanyaggal meg is van jelölve így igen egyértelmű hogy melyik az alapszint. Ajtónyitó és csukó gomb is van.A vezérlőtabló mellett még használati utasítás is van.


A középső fehér kis kocka a vészvilágítás tehát áramszünetben biztos nem maradunk sötétben:
A lift hidraulikus, ezen belül is indirekt meghajtású. Tehát nemcsak egy olajnyomással működő hidraulikus munkahenger hanem azon keresztül drótkötelek is részt vesznek az emelésben.  Lentebb az ábra segít megmutatni ennek a megoldásnak az előnyeit, illetve működési elvét:
Illetve nézzük a valóságban hogyan is néz ez ki, az elektromos olajszivattyú olajat pumpál a lenti hengerbe mely így elkezdi felfelé nyomni a kötéltárcsát. A kötéltárcsa meg elkezdi emelni a drótköteleken keresztül a fülkét is. 4db drótkötél tartja de egyetlen egy is megtartaná a fülkét. Lefele menet pedig nem is kell energia a lift mozgásához mert csak kinyit egy szelep, az olaj meg magától kifolyik a hengerből és a fülke meg lesüllyed. Tehát még energiatakarékos is mert lefelé menet a több kWh-ás szivattyú be sem kapcsol. A drótköteleket az ilyen típusnál nagyon nagyon ritkán kell cserélni, kötélszakadás szinte elő sem fordulhat, de az ördög nem alszik, ezért az ilyen típusú felvonókat kötelező felszerelni zuhanásgátlóval is. Tehát ha mind a 4 kötél szakad akkor sem zuhan le a fülke.

A liftakna is teljesen üvegezett, a lépcsők között fut:

A fülke ajtós oldali részén is alul jól látszik a terelőlemez aminek akár életmentő szerepe van ha nem szintben áll meg a lift:
A legfelső emeleten így néz ki a liftakna mikor fenn parkol a lift: (sokáig nem marad ott a fülke mert automatikusan lemegy az alapállomásra, a földszintre)
Itt egy youtube videó hogy hogyan néz ez ki üzem közben, a videón jól látni hogy a fülke teteje is teljesen szabványos, vészmegállító, szervizgombok vannak rajta, konnektor, korlát,  illetve a legfelső végállásban sem préseli ki a szerelőt mert akkora hely van ott stb:


Ezenfelül ha már akadálymentesített az okmányiroda azt nem dísznek tette. Mert sok intézmény ha liftet telepít akkor kikapcsolja mondván minek az csak fogyassza az áramot... de megbüntetni meg nem lehet őket mert vanni van de csak akkor megy mikor jönnek ellenőrizni..
Viszont itt Cegléden akármikor voltam mindig működött a lift és még tiltás sincs kitéve hogy csak és kizárólag mozgáskorlátozottak használhatják. De így kell csinálni, ha már van akkor nem dísznek van hanem azért hogy használjuk és mindenki használja.
Tehát a ceglédi okmányiroda (liftügyileg mielőtt megköveznétek...) teljes mértékben követendő mintapélda!! Bátram ajánlom mindenkinek hogy aki arra jár nézze meg a gyönyörű panorámaliftet, próbálja ki, tanulmányozza működését. Matricák, kialakítás, végálláskapcsolók, minden tökéletesen szabvány szerint megvan. Tudtommal Ceglédnek ez az egyetlen egy panorámaliftje van, de szerintem Cegléd legszebb liftje címre is lehetne vele pályázni.

1 megjegyzés:

  1. Szerintem azért olyan sok áramot nem zabálhat egy lift, pláne így ,hogy lefelé nem is használ szinte semmi áramot. Tegnap csináltam pár képet a békési pálinkacentrumban lévő liftről is, ami 3 szintet jár be, az is felettébb érdekes, majd küldök át képeket róla.

    Amúgy sok helyen kikapcsolják mondván majd ha jön egy mozgássérült, aki nem tud lépcsőzni akkor elindítják neki, ill. a kecskeméti GAMF főiskolán a főépületben lévő liftet (4 emelet) kulccsal lehetett csak hívni, és csak a tanároknak volt hozzá kulcsuk. Ha épp ott állt lemehettél vele vagy fel, de csúnyán néztek ha észrevették.

    A másik épületben (infó tanszék 4-es épület) meg ki volt írva a liftajtóra, hogy kérjük a liftet ne használják, persze a NE szót rendszeresen levakarták a diákok. :)

    VálaszTörlés