2012. október 20., szombat

Malom bevásárlóközpont liftjei

Kecskeméten egy műemlék gőzmalom helyére sikerült egy plázát építeni. A malom így nézett ki régen:

Aztán a leromlott állapotú épületet végül lebontották teljesen:


2005-ben már át is adták az új bevásárlóközpontot:

Sok sok jogi vita zajlott róla de minket az már jobban érdekel hogy a vásárlók 4 személyszállító ThyssenKrupp gyártású biztonsági liftet használhatnak az épületben. Az épület 9 szintes, 3 szint van a föld alatt, ezek többsége mélygarázs.
A szintek között kitudja hány mozgólépcső és két igencsak szűknek tűnő sötét eldugott lépcsőház is van a vásárlók számára:
Úgyhogy bizony sokan mennek inkább lifttel. A lépcsőház jelenléte nem figyelemfelhívó, mozgólépcsővel nem lehet minden szintet megközelíteni, tehát ha mindenhova elakarunk jutni akkor liftet kell használni. De tetszetősek úgyhogy nemcsak én gondolom ezt így, így néz ki a duplex vezérlésű két felvonó:

Minden gomb, még az ajtócsukó is fényjelzéssel visszajelez ha megnyomja az ember. De viszont a braille írás hiánya szembeötlő, még akkor is ha hangjelzéssel jön a lift és bemondja hogy melyik emeleten vagyunk és hogy ott milyen üzletek vannak.


A belső kijelző még a menetirányt is kijelzi:


De viszont olyan jól megírt magyar nyelvű kezelési utasítást mint amit kitettek a liftekhez, liftekbe még soha nem olvastam. Mindenhol a régi elavult, mesebeszédet lehet olvasni, itt viszont egy korrekt tájékoztató van hogy mit miért hogyan. Elmagyarázza az örök dilemmát hogy mire jó a felfele vagy a lefele mutató hívógomb és miért nem mindegy hogy melyiket nyomom meg. Az ajtónyitó, csukó gombok is meg vannak magyarázva, sőt még arra is figyelmeztetnek hogy csak teljesen kinyílt ajtóra van hatással a csukó gomb stb. Igaz rosszminőségű a fénykép de azért olvasható:
De ilyen jól még sehol nem volt elmagyarázva a népségnek hogy mit hogy kell csinálni a liftnél. Úgyhogy használati utasítás csillagos 5-ös!
Még az is el van magyarázva ami soha sehol nem szokott hogy mi a biztonsági felvonó és hogy mivel jár ez:
Sőt mikor ottjártam akkor a 4 liftből egy döglött volt:

Persze ezt is kijelezte a lift, sőt a Malom üzemeltetője figyelmeztető táblát is rakott ki.
Amúgy a liftek nagyon leterheltek, zsúfoltak és szüntelenül mennek tehát nemcsoda hogy nem bírta az egyik az iramot. A liftek száma az utasokhoz képest kevés, hiába a korrekt tájékoztatás, megfelelő sebességű liftek ( az utazási sebesség is gyors, az ajtóidők is a minimálisra állítva) mégis alig tudja kiszolgálni az utasokat. A felvonóra (hiába duplex vagyis a két egymás melletti lift vezérlése együttműködő, a hívásra a legközelebbi és a megfelelő irányba menő fülkét küldi) túl sokat kell várni, sok az utas.
Pedig a befogadóképessége sem kicsi, 21 személy, 1600kg:
A liftek szerintem megfelelőek, használati utasítás rendben, kívül-belül pozíció kijelző, nagyméretű, világítós gombok vannak, braille írás nincs de a felirat marva van tehát tapintható, beszél, az ajtó fényfüggönnyel védve, gyors tehát tetszik.
Egy gond van, kevés van belőle vagy az utasból sok így sokat kell várni rá és zsúfoltak.

A 4 lift közül csak az egyik pár jár fel a 6. emeletre mert a 6. emelet az nem terjed ki az egész épületre.  De az 5. és a 6. emeleten már nem üzletek hanem irodák vannak.

Persze nemcsak a 4 lift van, van még plussz kettő amit csak a személyzet használhat. Egy teherlift és egy személyzeti lift is, de azokat a vásárlók nem használhatják:


Itt egy videó a 6. emeletről a földszintre utazva a lifttel. A zúgó háttérzaj a fülkeszellőztető ventilátor beteges hangja:

2 megjegyzés:

  1. Malom 6emelet a 3 szimt mélygarázs

    VálaszTörlés
  2. Én például a sok hülyeség helyett azt is megtaníttatnám az iskolában hogy hogyan kell egy liftet úgy használni hogy ne hátráltassuk magunkat és a többieket.

    VálaszTörlés