2012. november 19., hétfő

Végtelenített szalag lift

Végtelenített szalag személyszállító lift, olyasmi mint a páternoszter, folyamatosan megy aztán fel kell rá kapaszkodni majd leugrani.  Csak itt nem fülkék vannak mint a páternoszternél hanem csak egy rámpa meg egy kapaszkodó egy szalagra felfüggesztve.
Itt egy ábra ami alapján megérted hogy hogyan működik:
A gyár weboldaláról ( www.humphrey-manlift.com )mellékelek is pár magyarázóképet:


 
A legelső változatot még az 1800-as évek végén építették de a mai napig is találkozni velük. Mert ugyanis a mai napig gyártják és telepítenek is ilyet. Igaz tudtommal a magyar szabványok nem engednék meg az üzemeltetését de Amerikában mehetnek ilyenek is.
De ilyeneket ott is csak bizonyos létesítményekben használnak, malmokban, cellulózüzemekben, meg olyan ipari létesítményekben ahol olcsón, egyszerűen és nagyszerűen közlekedhetnek a szintek között a munkavállalók. Itt kiemelném a munkavállalók szót mert ilyet azért sehol nem telepítenek olyan helyre ahol bárki felszállhat rá. Tehát kórház, pláza stb ki van zárva így az idős nénik, figyelmetlen gyerekek stb balesetét rögtön ki is zárták. Csak és kizárólag ipari területen ahol az ott dolgozók ugye eleve képzést is kapnak a használatára. 
Pl magas malmokban régen gőzhajtással ezt a berendezést is meghajtották a többi géppel együtt. Lásd az alsó képet:

Persze már árammal megy és fel van szerelve számos biztonsági berendezéssel is. Pl ebben is van sebességhatároló hogy nehogy meglóduljon a szalag az emberekkel szabadonfutón, a szalag mellett fut egy kötél amit ha megránt az ember azonnal leáll a gép, illetve fent és lent is van olyan berendezés ami szintén vészmegállítja a szalagliftet ha valaki elfelejt leszállni.  Mert ugye amíg a páternoszterrel ha valaki nem száll ki akkor a váltóműben való áthaladás veszélymentes és folyamatosan lehet vele menni, addig ennél ha valaki nem száll le akkor bizony begyűrheti a berendezés vagy lezuhanhat a mélybe.
Itt van a felső vészleállítókapcsoló, ha valaki nem száll le a legfelső emeleten akkor nekiütközik ennek a rúdnak ami leállítja a hajtást így megakadályozza hogy az utas a túloldali mélybe zuhanjon:
Ez meg az alsó biztonsági kapcsoló, ha valaki a legalsó állomáson nem száll le akkor erre a rámpára fogja ledobni a lift ami rálépés/ráesés esetén azonnal tiltja a hajtást hogy nehogy begyűrja lent a feledékeny embert.


Aztán a felfelé menet oldalon a plafoni nyílás előtt van egy biztonsági kúp amely akkora méretű mint a lyuk a plafonon. Lényege az hogyha túl nagy vagy, vagy esetleg túlságosan kihajolsz akkor nem a plafonnak hanem a kúpnak ütközöl neki. Ez azért hasznos mert ha meglököd a kúpot akkor leáll a lift és nem présel bele a plafonba. A régebbi típusoknál a kúp nem intézett vészleállítást de viszont beleterelt a helyes irányba hogy ne csapd szét a fejed a plafonba. :-)


 Természetesen a használatát oktatják ahol van ilyen, sőt ki is van táblázva hogy mire kell figyelni, na itt viszont komolyan kell venni hogy a legfelső emeleten szálljunk ki... :-)

Tehát végülis kellő odafigyeléssel biztonságos a lift!
Nézzünk róla jópár képet:
Aztán itt a gyári bemutatóvideó is, érdemes megnézni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése