2013. december 1., vasárnap

Lift-legek: a világ legextrább felvonói

Innen másolom ezt a cikket:
Minden, ami „leg” a Föld bolygó személyi és ipari felvonóiról. Milyen formában tették le kézjegyüket a vertikális építészet mérnökzsenijei?
Csak kihasználjuk őket, és eszünkbe sem jut, hogy milyen nagy segítséget nyújtanak nekünk a mindennapokban. Átlagos rokonaikba sietve belépünk, majd agresszív ujjdöfésekkel adjuk nekik a parancsokat. Ha kell, erővel tartjuk vissza ajtajukat. Előszeretettel bántjuk őket verbálisan és fizikálisan egyaránt, ha nem engedelmeskednek azonnal. Mindeközben bele sem gondolunk, hogy milyen munka rejlik mindegyikük mögött. Üdvözöljük önöket a lift-legek fedélzetén! AquaDom Az első leghez mindjárt a berlini Radisson Blu hotelbe kalauzoljuk olvasóinkat, hogy megismerhessék a világ egyik legkülönlegesebb liftjét. Az AquaDom nevű felvonó köré 25 méter magas akváriumot építettek. Utasai valódi búvárélményt tapasztalhatnak meg a benne töltött rövid idő alatt. A lift belsejéből minden szögből látható akvárium jóval több, mint egymillió liter tengervizet tartalmaz, és ötven különböző halfajta több, mint másfél ezer példányának otthona. A tengeri élőlények etetése a foglalkoztatott búvárok számára napi három-négy órát vesz igénybe.

-
  Luxor Hotel, Las Vegas A bizarr építészeti megoldások melegágyának intézmény liftje – ferde. Az ikonikus piramisban a „földszinteshez” képest 39 fokos szögben, az épület külső falai mentén utaznak a liftek, hozzásegítve a vendégeket, hogy zavarba ejtő látvány legyen számukra a világ egyik legnagyobb monumentális átriuma.

-
  Gateway Arch, St. Louis A Nevadától keleti irányban, Missouri államban található a kívülről a világ egyik leglátványosabbnak ható liftje, amelyet nem a funkcionalitás szüksége szült. A 192 m magas, félkör ív alakú épületben egy vonatszerelvényhez hasonló alkalmatosság működik, és végeredményként nem magasságban, hanem szélességben juttatja A pontból B-be a benne tartózkodókat. Az íves építményben nyolckocsis, egyenként öt ember befogadására képes vonat száguld, négyperces élményt szolgáltatva. Kétségkívül Missouri állam legnagyobb látványosságáról van szó, amelyet megépülése óta tízpercenként megcsodál egy-egy turista.

-
  Rising Tide,  MS Oasis of the Seas A világ legnagyobb óceánjáró luxushajójában található ez a személyfelvonó. Elhelyezkedésén túl teherbírása is bámulatos: egyszerre 35 jóllakott vendéget képes szállítani, hogy a kaszinó, az étterem és a lakosztály könnyen megközelíthetők legyenek. A nyolcperces utazás remek lehetőséget kínál egy koktél elfogyasztására a vendégeknek, akik ezért gyakran a nyitott tetejű lift bárjában lazulnak el.

-
  Burdzs Kalifa, Dubai Ez a „legesleg”, a Planet Earth leggyorsabb liftje a világ legmagasabb épületében várja utasait. Ebben a felvonóban az utazás felér egy rakétakilövéssel. A 64 km/óra sebességgel száguldó doboz mindössze 35 másodperc alatt „lövi fel” utasait a 838 m magas építmény legfelső szintjére. A scifibe illő élményt a lift belső kialakítása teszi tökéletessé: színes ledek sokasága kápráztatja el a szemet, a digitális kijelzők és hangulatfokozó hangok pedig olyan érzést keltenek, mintha az ember egy űrhajóban lenne.

-
  Umeda Hankyu Building, Ószaka Japánt sem hagyhatjuk ki az összeállításból, ugyanis a legek hajszolásáról híres szigetlakók a felvonók terén sem szerénykedhetnek. Ennek az épületnek a liftjei nagyobbak az átlagos New York-i stúdiólakásoknál. Az egyenként öttonnás teherbírású felvonók szerény 80 főt képesek egyszerre cipelni. A híres épület 14. szintjéig magánlakások vannak, majd onnantól fölfelé kezdődnek az irodák. Mondhatjuk tehát, hogy ipari megoldásról van szó.

-
  Hajófelvonó, Falkirk (Skócia) Azért említjük, hogy ne csak az emberek szállításáról essen szó. Ez a műtárgy a vízi közlekedést gyorsítja a helyi hajósok számára. A futurisztikus malom hatását keltő megoldás az egyetlen hajórotáló gép a világon. Hidraulikus motorja nyolc perc alatt tesz meg egy teljes kört. Vízzel telített kádakban szállítja a hajókat, amelyek így egyensúlyban maradnak: ez a különlegessége, ettől (és a kinézetétől…) világhírű.

-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése