2014. április 23., szerda

Kínában épül a világ leggyorsabb liftje

Origóról átvett cikk:

Kínában épül a világ leggyorsabb liftje

2014. 04. 23. 10:48

3KOMMENT
CÍMKÉK:
A japán Hitachi cég bejelentette, hogy a világ leggyorsabb személyfelvonóját szereli be egy Kantonban felépülő, 440 méter magas felhőkarcolóba.
A Guangzhou CTF Financial Centert a tervek szerint 2016-ban adják át, a belsejében lévő szupergyors lift pedig 72 kilométer/órás (1200 méter/perces) sebességgel viszi majd utasait a földszintről a kilencvenötödik emeletig. Az épületben irodák, lakások és szállodai szobák is lesznek. Az összesen 95 darab liftből kettő lesz szupergyors.

Tízszer gyorsabb az ön liftjénél!

A Hitachi által fejlesztett liften 43 másodperc alatt lehet majd feljutni a legfelső szintre, ami nagyjából tízszer gyorsabb haladást jelent egy hagyományos felvonónál. Lemértük: az Origo szerkesztőségi liftjén 5 emelet megtétele 20 másodpercig tart, a kínai felhőkarcoló készülő liftje ezt a szintkülönbséget kicsivel több mint 2 másodperc alatt tenné meg. Ha az origós liftet szerelnék fel a kínai felhőkarcolóba, a nulladikról a kilencvenötödik szintre 6,3 percig tartana az út. Ez nem sokkal kevesebb, mint amennyi idő alatt egy űrhajó Föld körüli pályára áll (kb. 8 perc).

A Guangzhou CTF Financial Centre látványterve. Itt működik majd a világ leggyorsabb liftje
Forrás: Hitachi
A BBC beszámolója szerint különleges megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a lift utasai komfortosan utazhassanak: például a fülkében mesterségesen szabályozzák a légnyomást, hogy az utasok füle ne duguljon be.
A Hitachi 1968-ban már épített világrekorder sebességgel közlekedő liftet Japán első felhőkarcolójába, annak a felvonónak a sebessége azonban nem 1200, hanem csupán 300 méter volt percenként, ami a negyede a most készülő modellének.

Tajpejben már most is szuperliftezhet

E sorok írásakor a világ leggyorsabb liftjének egy tajvani felhőkarcoló, a Taipei 101 liftje számít, amely maximum 60,6 kilométer per órás (1010 méter/perces) sebességgel emelkedik. Ezt a liftet a Toshiba építette, és 37 másodperc alatt lehet feljutni vele az épület nyolcvankilencedik emeletére, ami 382 méter magasan van. Ebben a liftben is alkalmaznak légnyomásszabályzást a komfort biztosítása érdekében, de a fülkét hangszigeteléssel és rázkódáscsökkentéssel is ellátták.

Toshiba honlapján lévő információk szerint az utasok komfortja érdekében a tajvani lift jóval lassabban (600 méter/perces sebességgel) ereszkedik, mint amilyen sebességgel felfele halad. Belsejében összesen 24 ember utazhat, 1600 kilogramm összsúllyal.
A világ legmagasabb épületében, a Burdzs Kalifában a lift 600 métert tesz meg emelkedés közben percenként - ilyen sebességű felvonók egyébként a kínai felhőkarcolóba is kerülni fognak a leendő világrekorder liftek mellett.
A legmagasabb - 309,6 méteres - nyugat-európai épületben, a londoni Shard (üvegszilánk) felhőkarcoló belsejében 360 méter per perces sebességgel közlekednek a felvonók.

1 megjegyzés: