2014. július 5., szombat

Costa Concordia és a Titanic felvonói UPDATE

A Costa Concordia tengerjáró hajó egy úszó szállodának is beillik a maga 290 méter hosszúságával és 36 méteres szélességével. Hivatalosan 3780 fő befogadására volt alkalmas. A hajó 13 emeletes volt. Nem 13 emelet magas, hanem 13 emeletre volt felosztva! :-)
Fénykorában így nézett ki:
Aztán 2012 januárjában, egy péntek 13.-ai napon defektet kapott mikor a kapitány túl közelről akarta látni Olaszország Giglio szigetét:


A hajót sokan összehasonlítják a Titanickal, most én is azt fogom tenni. Ugyanis a Titanicon is voltak liftek.
A Titanicon már 1912 -ben sem kellett lépcsőzniük az utasoknak, nemmég a Costa Concordián a 13 emeletes hajón.
Bizony, a Titanicon tudtommal 4 lift volt kezelővel az utasoknak, 3db lift az elsőosztályon, 1db a másodosztály utasainak  + 2 db teherlift. 
A Costa Concordián 22db lift volt amiből 4db panorámalift + a teherliftek.
A Titanic liftjei így néztek ki:
Ez valószínűleg az egyik teherlift lenne:
A Titanicon a fedélzeten látszódnak is a liftmotorok:
A híres Titanic című filmben meg meg és nézhettétek a Titanic liftjeit működés közben, lásd az alábbi youtube videót:Az RMS (Royal Mail Ship) Lusitania 1907-ben épített hajón már ilyen lift is volt:
Lusitania liftje


A Costa Concordián 4db panorámalift volt, ezekről tudok is képet mutatni nektek:

Sőt még videó is van róluk fenn a youtubon:Nagyon remélem hogy a Titanic és a Costa Concordia liftjeiben senki nem lelte a halálát. Bár a Titanicon az ütközés pillanatában nem szakadt meg az áramszolgáltatás addig a Costa Concordián viszont szinte abban a pillanatban elment az áram. A Costa Concordiának szikla hasította fel az oldalát amely miatt a gépház és vele együtt az áramellátás is elúszott szinte azonnal.
Remélhetőleg a liftszerelők nem a kapitány mögött ültek a legelső mentőcsónakban hanem amíg lehetett mentették a liftben rekedt utasokat.
Szerencsére a hajók nem egyik pillanatról a másikra süllyednek el tehát elméletileg akadt idő a liftből való mentésre is.
Automata, akkumulátorról működő vészmentő egységeket már újabban árulnak a felvonógyártók de jókérdés hogy egy hajón ami elvileg elsüllyeszthetetlen és elvileg áramszünet sem lehet soha hogy ott volt-e ilyen beszerelve. Vagy ha volt is jókérdés hogy karban volt-e tartva illetve működött-e.
Mert úgy mint egy UPS vagyis a számítógépek szünetmentes tápegységében is elöregszik az akkumulátor és 2-3 évente ki kell cserélni addig a liftek vészmentőiben is ugyanígy x időközönként akksit kell cserélni. Tehát ha volt is ilyen rendszer nem biztos hogy bírta az akksi a legközelebbi megállóig szuflával...
Egyéni pesszimista véleményem szerint nem volt ilyen beszerelve.
És amíg a Word Trade Centernél a tűzoltók "elfelejtették" a lifteket, a liftszerelők meg leléptek, innen kiindulva mindenkinek a fantáziájára bízom hogy a Costa Concordiánál a búvárok mennyire törődnek a liftek átnézésével....
De remélhetőleg a hajón lévő liftszerelő nem lépett le a kapitánnyal együtt és megmenekült mindenki!!

Tudtommal a WTC katasztrófából sem tanult a liftipar. A Costa Concordia és egyéb hajón lévő felvonókra nem tudom hogy van-e külön szabályozás vagy ugyanaz vonatkozik rájuk mint a szárazföldi liftekre. Itthon szerintem igencsak hiányos a felvonóipari szabályozás, legalábbis a tűzbiztos felvonóknál is sok a köd, szerintem külföldön sincs ez másképp, legalábbis a hajós liftekre vonatkoztatva.
Gondolok itt arra hogy hajón mekkora dőlésszöget stb kell kibírniuk a lifteknek, illetve van-e vízérzékelő az akna aljában hogy a gyakorlatban ne lehessen azt megcsinálni mint a Titanic című filmben... illetve hajóra kötelező-e az automata vészmentés... stb stb.

A liftakna aljában elhelyezett vízérzékelőt én itthon Magyarországon minden olyan liftre kötelezővé tenném amely a földfelszín alatt (alagsor, pince, mélygarázs, metróállomás, aluljáró, hajón stb) nyit ajtót.
Itthon még nem de külföldön már jópár baleset volt mikor a lifttel sikerült a delikvensnek lemenni a vízzel elárasztott mélygarázsba, vagy a vízzel megtelt alagsorba és ott beragadni majd megfulladni...
Egy vízérzékelő párezer Ft-os tétel és életeket menthetett volna. Egy mélygarázst egy árvíz, vagy egy felhőszakadás percek alatt feltud tölteni vízzel ha rosszul mennek a dolgok. Egy vízszintérzékelővel időben biztonságosan beragadt emberek nélkül kikapcsolható a lift mint újabban tűz esetén is leállnak (persze nem két emelet között hanem a programozott állomáson)a liftek nyitott ajtóval.
Egy mélygarázsban is életmentő lehet a vízérzékelő nemmég egy hajón!
Én szigorítanám a felvonók biztonságtechnikai előírásait!
Kötelező automata vészmentés, víz és tűzjelző beépítését írnám elő persze a kabin tetején belülről is nyitható vészkijárattal. A lift telepítésekor minimális tétel de megéri ha életeket ment!

Szerintem nem járja az hogy süllyedő hajón vagy egy lángoló toronyházban a liftekkel járók az "így jártak" kategóriába kerülnek. Legalábbis az elmúlt pár év ezt igazolta.

Olyan helyeken ahol nagyon gyakori a földrengés pl Japánban az új telepítésű liftekben van földrengésérzékelő. Ha lift földrengést érzékel akkor a legközelebbi megállóban megáll és kiengedi az utasokat. Ugyanis földrengés esetén általában nem azonnal megy el az áram tehát még egy ilyen egyszerű megoldással időben elkerülhető a beragadás. De a vízérzékelővel a fulladás, vészmentővel a bennégés is nagyobb eséllyel kerülhető el.
Minimális tétel... akkor ezek hiánya miatt miért halnak meg emberek?

2012.01.21
------------------
UPDATE 2014.07.05

A Costa Concordia balesetével kapcsolatosan máig is zajlanak a vizsgálatok, jelen pillanatban pl a tartalék generátorra és a liftekre fokozottan összpontosítva.  A kapitány is visszatért a hajóra mióta felállították és meglátogatták pl a liftgépházakat is...
Ilyen volt a panorámalift fénykorában


Majd a Costa Concordia üveglift a búvárok fényképén...
Aztán a vízalatti felvételeken is látszik a lift amelyek szintén nem rég kerültek nyilvánosságra:

Mert a  post kiegészítésképp még hozzá kell tennem hogy azóta kiderült: sajnos a liftek által bizony haltak meg a Costa Concordián.
A legnagyobb baj az volt hogy elment az áram. Áram nélkül nemhogy a lift, de a szellőzés, légkondi, belső kommunikáció, sőt még a vízzáró reteszajtók sem záródtak be szóval a vészvilágításon kívül szinte semmi nem ment.
Amíg a Titanicon volt áram, hisz a hajó eleje sérült és telt meg vízzel, addig a hátuljában dolgozhattak még egy ideig a dinamók és ment a világítás, a liftek stb.
Addig a Concordián a hajó alja, a gépház sérült és telt meg vízzel tehát nagyon gyorsan elment az áram és a tartalék generátor sem működött.
Tehát amint elment az áram bizonyosan sokan rekedtek a liftekben is.  Aztán a hajón nemcsak a sokak által ismert panorámaliftek voltak hanem szép számmal volt még teherlift, személyzeti lift stb is.
A liftekben rekedtek lehet meg sem próbáltak kijutni, pláne hogy a hangosbemondón is csak ez szólt " nincs itt semmi probléma csak egy kis áramszünet".

Sőt többször is elhangzott hogy "csak egy kis áramszünet, maradjanak a kabinokban, urai vagyunk a helyzetnek."

Ha én lettem volna a liftben akkor én is ültem volna nyugodtan, még tán a vészjelzőt sem nyomkodom mondván áramszünet van, mindjárt lesz áram és megy tovább a lift magától, a szerelő meg mentse a klausztrofóbiás utasokat.

Ugye a hajón jó ha egy ember volt aki a liftekért felelős, aztán áramszünetben, pánikban sötétben ha lelkiismeretesen dolgozott akkor sem hiszem hogy minden beragadt liftből kitudta csörlőzni stb az utasokat.

Aztán ha nem volt lelkiismeretes akkor lehet elmenekült mint a Word Trade Center liftszerelői...  vagy egész egyszerűen nem siette el a dolgot hisz a kapitány megmondta "csak egy kis áramszünet, urai vagyunk a helyzetnek" aztán úgy volt vele mindjárt lesz áram és mennek a liftek tovább nem kell sietni az liftutasok mentésével.
Ja csak áram nélkül a hajó tisztjei sem tudtak kommunikálni mert még az is leállt, akkor lehet sejteni hogy egyáltalán a liftekben lévő vészjelzők mennyire működhettek.....

Ja igen, vannak önmentős liftek is. De az ilyen liftek általában kivétel nélkül hidraulikus liftek aminél elég ha kinyit egy mágnesszelep, leengedi az olajat és a legközelebbi állomáson ajtótnyit.  De egy 13 emeletes hajón 13 emelet áthidalására nem szoktak hidraulikus liftet telepíteni... A drótköteles, gépház nélküli stb liftekben meg a több kW-os motorokat ugyan meg nem mozdítja az akkumulátor.
Tehát szerintem kijelenthetem hogy a hajón biztos nem volt önmentős lift. Mondván minek az, a hajó áramellátása nem megy el ha fa dől a távvezetékre, a hajómotorok termelnek elég áramot de ha azok kiesnek akkor ott a tartalék generátor tehát máris megvan a redundancia tehát egy hajóliftben jóval kissebb az esély az áramszünetre mint pl a lakótelepi panelben.
Aha, ez mind szép és jó a tervezőasztalon.
De a gyakorlatban a beömlő víz kiütötte a főmotorokat, a tartalék generátor meg nem indult el mert szerintem eleve szar volt.
Jelen pillanatban is vizsgálják hogy miért nem működött a vészgenerátor, de a hatóságok is azt gyanítják mint én, hogy eleve rossz volt csak nem csinálták meg mondván minek az..
  Máris előállt az a helyzet amire nem gondoltak. A hajó elsüllyeszthetetlen, az áram meg sosem megy el...

Mert ennek korrekten úgy kellett volna működnie "alapdolog!!!" hogyha szól a vészjelző, tűzjelző stb akkor a liftek a programozott alapállomáson megállnak és nyitott ajtóval letiltanak.   De a kapitány későn nyomott vészjelzőt így a liftekben akkor is hallhattak volna meg ha van áram.

A Word Trade Center liftjeiben is kellett volna lennie tűz esetén tiltásnak, volt is csak nem minden liftnél működött. Tehát a bekapcsolt tűzjelző a lifteket kiürítési szintre viszi majd ott nyitott ajtókkal tiltja a használatot.  A tűzjelző ment, a liftek többségének is volt áram, mégsem működött ez a biztonsági funkció csak elvétve...  Mert ha már működik a lift nagyon nem mindegy hogy füstmentes előtérbe vagy lángoló folyosóra nyit ajtót.

Ezt az "alapállomásra viszem az embereket vész esetén és ott megállok" funkciót illene minden liftnek tudnia, de a concordiánál ezt a részt átugorhatjuk mert áram nélkül ez a funkció mit sem ér. :-(

Ezt csak azért hoztam fel hogy remélem a baleset kivizsgálói kitérnek erre a részre is hogy:
Na hogyan is voltak programozva a liftek???
Ha lett volna áram akkor hogyan viselkedtek volna? Kikapcsol a kiürítési szinten vagy hagyja a szoftver hogy addig liftezzennek az emberek amíg valaki bele nem csobban a vízzel teli alagsorba és ottmarad örökre?

Külföldi fórumokat olvasgatva látom hogy a lifttéma máshol is előkerült de annyi konkrétat lehet tudni hogy a hajón a liftek csak annyiban voltak speciálisak hogy kis oldalirányú elmozdulásokat is elviseltek.
De amúgy valószínűleg majdhogynem ugyanaz lifteket ugyanúgy szerelték be a hajóra mint amiket az épületekhez gyártottak.
Mert repülőgépre gyártanak spéci liftet. De ilyen luxushajóra tudtommal nincs külön lift, jóvan az bele mint a felhőkarcolókba...  Jó az, mindaddig amíg az elsüllyeszthetetlen hajó el nem süllyed.
De ilyen extra funkció mint mondjuk vízérzékelő az első szinten a liftaknában, vagy nyitható tetőmenekülőajtó a fülkén stb szó sem esik róla sehol sem.

Pedig (az én saját listám) ezek kellenének minimum egy hajólifthez:
- vízérzékelő a liftaknába ( ha víz megy az alsó szintre akkor a lift megáll, ajtót nyit és kikapcsol a kiürítési szinten ha van áram ugye)
- a liftfülke tetejére belülről is nyitható, legalább kötéllétrával rendelkező menekülőajtó, illetve a liftaknába belülről is könnyen nyitható aknaajtók kellenének ( ha nincs már áram )
- liftfülke tetejére vészvilágítás
- megerősített aknaajtók a robbanások, árvizek stb kívül tartására
- Ha a fülke közel van egy állomáshoz akkor kilehessen nyitni és kimászni az ajtón keresztül vagyis a  Door restrictor ne 15 centi hanem nagyobb hézagot engedjen meg
- természetesen az akkumulátoros vészjelző és világító berendezésről nem is beszélve...

Sajnos tippem szerint a hajón a fenti listából egyik sem volt. Pedig egyik sem nagy összeg...

A megerősített aknaajtók pedig különösen fontos lett volna a Costa Concordián mert egy magyar utas is azért halt meg hogy a víz nyomásától kinyílt, beszakadt az ajtó és kb 9 embert sodort be a víz a liftaknába.
Fehér Sándor, magyar hegedőművész halálát is egy liftaknaajtó beszakadása okozta.

Mert akik láttak már közelről liftajtót azok tudják hogy felülről gördül egy sínen, alulról meg csak meg van vezetve műanyag csúszókkal egy nyomvályúba. Az a műanyag vezető bizony azt még kibírja ha nekidőlsz de egy kis rugdosás stb könnyen kipattintja az ajtót a helyéről. Itt a blogon is kapott már nyilvánosságot olyan biztonsági kamera felvétel amelyen pl tolókocsival nekimennek az aknaajtónak, alul kipattan, alanyunk beesik.
Tehát a standard liftajtó nem elég merev, könnyen kipattan a helyéről. 
A hajón az elárasztott folyosón is kipattant egy liftajtó, a lift meg ha pont nem ott volt akkor örvényként nyelte a vizet és vele együtt az embereket is. 
Egyenlőre a vizsgálatok szerint 9 ember halt meg azért mert a kipattant liftajtón keresztül, a liftaknába beömlő víz besodorta őket. 

Amíg egy égő házban kéményként, addig egy hajón lefolyóként funkciónál a liftakna, ezt a mérnököknek illett volna figyelembe venniük.

A liftipar odáig már eljutott hogy biztosan nem zuhanunk le. De amíg pl a Word Trade Centernél néhány liftnél volt tetőkibúvó, de az kívülről be volt zárva hogy véletlenül se juthass ki akkor miről is beszélünk?

Szóval van még hova fejlődni, hajóra pl elegendő lenne a fenti általam lévő lista kötelezővé tétele és ellenőrzése.

Fehér Sándor hozzátartozói helyében én bizony perelnék a végsőkig mert hajón nem elfogadható ha normál liftajtókat alkalmaznak.
Ha viharba kerül a hajó akkor pl zongorák gurulnak ide-oda stb akkor illene kibírnia egy liftajtónak ha nekicsapódik valami.  ( láttunk már ugye ilyen videót a neten ugye, be is rakom ide: )Tehát egy hajón lévő liftajtónak kellő merevségűnek kellene lennie ahhoz hogy ne pattanjon ki a helyéről, ne szakadjon be stb. Tehát az hogy egy süllyedő hajón kipattan a liftajtó és örvényként nyeli az embereket az bizony tervezési hiba a javából!  Az a 9 ember aki bizonyítottan liftaknában lelte a halálát remélem busás kártérítést kap a család, illetve módosítják a hajóliftek beépítési szabályzatát is hogy ilyen többet ne történjen meg!
Liftaknába eséstől 9 ember halt meg, egy beragadt liftben  4 embert találtak. Németország különösen firtatja a liftes dolgot mert német állampolgárok is estek áldozatul a lifteknek.:
http://www.tradewindsnews.com/weekly/335860/germany-joins-investigation-into-loss-of-costa-concordia


A hajón 32 ember halt meg, ebből 13-an a liftek miatt.  Szóval a liftek környékén bizony kell még szaglászni mert túl sok áldozatot szedtek!

Ha véget ér a vizsgálat akkor beszámolok róla hogy mire jutottak.

Elég peches dolog süllyedő hajón beragadni a liftbe de a sors fintora még nem ért itt véget, a hajón éppen a Titanic betétdala szólt, illetve volt olyan túlélője is a Concordiának akinek a nagyanyja Titanic túlélő volt.
http://www.theaustralian.com.au/news/world/titanic-link-to-italian-costa-concordia-disaster/story-e6frg6so-1226247174699

1 megjegyzés:

  1. mondjuk én a wtc liftjeit azonnal átalakítatnám sajnos ezek a wtc s liftek gyilkosliftek :(

    VálaszTörlés