2015. június 7., vasárnap

Japán liftekben mobilWC is lesz

Említettem már többször is hogy aki liftbe száll annak jó ha van egy heti hideg élelme és vize magánál. :-)

Japánban viszont most egyezkedik a  kormány a liftiparral hogy minden liftbe kellene egy mobilWC és ivóvíz is.

Mert ha Tokiót eléri egy óriási földrengés aminek reális esélye van akár 17 ezer ember is a liftek fogja lehet.


Az ottani kormány szerencsére belátta hogyha történik egy nagyobb katasztrófa akkor emberek ezrei maradhatnak a liftek fogságában.
Japánban gyakoriak a földrengések, ha meg jön egy földrengés gyakran elmegy az áram is. Áram nélkül meg bizony nem mennek a liftek. 

Igaz a földrengést automatik érzékelik a liftek és a legközelebbi állomáson megállnak és kinyitják az ajtót, de ha előbb megy el az áram minthogy odaérjünk a legközelebbi állomásra akkor baj van.

Szünetmentes táppal, illetve aggregátorral gazdaságtalan lenne minden liftet biztosítani, nomeg hiába van áram, nagy földrengés után ha van áram sem biztos hogy indítható a felvonó.
Az egyik hogy elvileg át kellene vizsgálni a rengés után az aknákat stb hogy biztos minden a helyén van-e, a másik meg hogyha befog a fék stb az úgyis csak szerelővel lesz mozdítható.

Japánban a liftekhez, sőt más helyeken is pl a tárcsákhoz kötél leugrásgátlót is szerelnek, mert nemcsakhogy a szabvány előírja, hanem egész egyszerűen akkora a rengés hogy a lift drótkötele leugorhat a tárcsáról...
Ha meg leugrik a kötél akkor meg egy jódarabig biztos nem mozdul a lift.

Szóval a liftek nagyon nem szeretik a földrengéseket, ezért nagyon jó a japánok terve hogy víz és wc legyen mindegyikben. 


Itthon is mikor leszakadt vagy beszorult liftekhez mennek a tűzoltók akkor is kell 1-2 óra mire kiszedik az embereket.  És ez csak egyetlen eset.De ha minden ház minden liftjéhez kellene menniük... sose érnének a végére.
Nade ha itthon is történne egy nagy áramszünet földrengéssel, biztos itt is páran meghalnának a liftekben. :-(

Remélem a Japánok terve megvalósul!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése