2015. augusztus 2., vasárnap

Kínai lift és mozgólépcső baleset

https://www.youtube.com/watch?v=coqQHNnyHAw

Kínában teljesem mások a szabványok, illetve a technológiai fegyelem is. Meg is lehet nézni az eredményét sajnos.

Sokan azt hiszik a mozgólépcső sokkal biztonságosabb mint a lift. Sajnos ez közel sincs így,


A mozgólépcső gyártója és a bevásárlóközpont egyaránt felelős azért a napokkal ezelőtti kínai balesetért, amelynek során egy vásárló alatt beszakadt a padlózat fedőlemeze, amikor lelépett a mozgólépcsőről, és a nő a szerkezetbe esve szörnyethalt.

A csütörtöki híradások szerint az eset körülményit nyomozó szakértők megállapították, hogy a fedőlap silány minőségű és rossz tervezésű volt, s nem rögzítették megfelelően. Az alkalmazottak jobb felkészítésével pedig megelőzhető lett volna a baleset.

A harmincéves Hsziang Liu-csüan a Hupej tartományi Csingcsou áruházában kétéves kisfiával készült a felfelé haladó mozgólépcsőről lelépni, amikor a tetején álló két áruházi dolgozó figyelmeztette, hogy baj van a padlózattal. A nő még el tudta lökni magától a gyereket, de őt, amint lezuhant, berántotta a gépezet. Az újabb videofelvételek tanúsága szerint a balesetet megelőzően alig öt perccel az alkalmazottak egyike alatt már megbillent a lap, s ezt jelentették is, de a mozgólépcsőt sem a hiba felfedezésekor, sem a baleset idején nem állították le. A mentők az áldozat holttestét négy óra alatt tudták kiszabadítani.

Kiderült, a burkolatot rosszul tervezték meg, a lapok könnyedén meglazulhattak és megbillenhettek. Azt is megállapították, hogy nem az eredeti tervek szerint készültek, és rögzítésük nem volt megfelelő.
Rá pár napra megint baleset történt kínában de ezúttal egy lifttel:
http://index.hu/kulfold/2015/07/30/a_fejenel_fogva_rantotta_fel_es_olte_meg_a_lift_egy_not_kinaban/
A fejénél fogva rántott fel és ölt meg egy nőt egy lift Kínában
INDEX
2015.07.30. 15:54

Belehalt súlyos fej és nyaksérüléseibe az a 21 éves nő, akit egy meghibásodott lift ölt meg a kínai Zhejiang-tartomány fővárosában, írta a Shanghaiist. Az áldozat egy lakóház 16. emeletén akart beszállni a liftbe, amikor a fülke, az ajtó becsukódása nélkül váratlanul elindult, és a fejénél fogva magával rántotta a nőt, aki beszorult a liftakna fala és a felvonó közé. A kiérkező tűzoltók kiszabadíták a nőt, akinek a feje a 17. emeleten, a teste viszont a 16. emelet magasságában ragadt, de az életét már nem tudták megmenteni. Az épületben a tragédia után az többi lilftet is leállították.


A közelmúltban több hasonló baleset is történt: a szintén halálos végkimenetelű mozgólépcső baleset mellett, ahol a gyártó és a bevásárlóközpont is felelős volt, nemrég a nagymamája hibájából egy egyéves kisgyerek kezét rántotta be egy mozgólépcső.


Az esetek óta nagy a pánik Kínában. A sajtónak a helyi lakosok elmondták, hogy a kilencvenes években épült lakóházakban mindig is nagy gondot jelentettek a felvonók, amik nem működtek megfelelően. A mozgólépcsővel történt eset óta pedig többen is óvatosabban szállnak fel és le a bevásárlóközpontok mozgólépcsőire, erről a Buzzfeed közölt egy összeállítást.

-------------------------------


Tehát külföldön, pláne az ilyen távolkeleti országokban különösképp ajánlott vigyázni magunkra..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése