2015. augusztus 10., hétfő

Római Colosseum lift



A római Colosseumot Kr. után 80-ban adták át, tehát már majdnem kétezer éves. Az ellipszis alakú, 188x156 méter méretű, négyemeletes épület, amelynek magassága 48,5 m (a mai fogalmaink szerint egy 12-15 emeletes ház magasságának felel meg) majd 400 éven át használták míg végül abbamaradtak a játékok, mert ugye akkor is finanszírozni kellett őket valamiből, aztán elhagyatott lett.

Villámcsapás általi tüzek, rengetek földrengés, meg aztán a környékbeliek is szétlopták, továbbá volt mikor beköltöztek, erődnek, templomnak használták stb szóval erősen lelakott már enyhén fogalmazva.

De a 15 emelet magasság mellé még kb 3 pinceszint is volt. A küzdőtér alatt a játékokat támogató földalatti folyosórendszert, kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki (vadállatok ketrecei, raktárak, szerszámok, emelők, amelyek segítségével az aréna szintjére juttatták fel a vadállatokat).

Rómában felújítási munkálatokat folytatnak a Colosseumon hogy minnél nagyobb része bejárható legyen, pl már a pinceszintek is látogathatóak, egy panorámalifttel viszik le a látogatókat.

Olyan ez mint a Szent István Bazilikába is szereltek liftet a látogatók kedvéért.

Így néz ki a modern lift:


De 2000 évvel ezelőtt se a lépcsőn hajtották fel a mínusz harmadik szintről a vadállatokat..


Elég megdöbbentő azzal együtt hogy 2000 évvel ezelőtt fel tudtak építeni egy maihoz hasonló befogadóképességű (50 ezer ülőhely), többszintes, pincével, felhúzható vászontetővel felszerelt épületet, mozgatható színpaddal, csatornarendszerrel ami ráadásul 2000 évig is állni fog.

Kutatások szerint kb 28 felvonó üzemelt az épületben, egyet most rekonstruáltak és szintén megtekinthető.
Így néz ki a Colosseumlift maketten
Felülnézeti mettszetben
És a valóságban:












És egy videó is róla:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése