2012. január 17., kedd

Régi mechanikus pozíció kijelzők

A liftben lévő kijelző nem pontosan azt az emeletet írja ki ahol járunk hanem a kijelző azt a legközelebbi szintet jelzi ki ahol még megtud állni a felvonó.
A régi liftekben az emeletmásoló, mechanikus kallantyúk, újabban reed relék érzékelik hogy merrejár a fülke.

De régen mikor még nem voltak digitális kijelzők akkor sokkal egyszerűbb módszert találtak ki arra hogy minden emeleten kijelzésre kerüljön hogy hol jár a fülke.
Régi horrorfilmekben látni olyan kijelzőket mint amilyeneket majd itt fogtok. Magyarországon tudtommal nem épültek ilyen "mutatós" liftek.
A lényege hogy a hajtómű még egy külön láncot vagy drótkötelet is mozgat speciális áttétellel, ez a lánc meg végig van vezetve az emeleteken és minden emeleten egyszerre mozgatja a "rákötött" mutatót.
Lásd az ábrát alul:
A gépházban egy külön áttétel rendszer van emiatt kialakítva:


A fülke helyzete pedig ilyen módon kerül kijelzésre a rá várakozó utasok számára is:
Seattle Securities Building in Seattle, Washington, U.S.A.
Hihetetlen mennyire ötletes és tetszetős a mutatós megoldás:
Sőt van ahol a gépházban is ilyen kijelző tájékoztatta a szerelőt az aktuális pozícióról:

1 megjegyzés:

  1. AS páternoszterekben oldották meg a legjobban faék egyszerűségű egy lámpa búrájára ráírták, és kész.

    Első emelet következik, második, harmadik stb. Az utolsónál meg egy csomó figyelmeztetés, hogy szállj ki, szállj ki, majd ha nem szálltál akkor egy nyugi az áthaladás veszélytelen. :) Vicces dolog, először jól rád ijesztenek, hogy szállj ki ,hogy ha nem szállsz ki akkor már nevetséges egy nyugi veszélytelen az áthaladás. Persze szükség van rá nehogy bepánikoljanak a véletlenül bentragadók.

    VálaszTörlés