2012. március 17., szombat

Ugró lift

Ha egy sokemeletes liftes házat építünk akkor bizony bosszúság munkásként hogy gyalogolni kell. Hisz egy csomó utómunkálatoknál ezerszer kell ki/be rohangálni az épületből, és pl egy emeleti fürdőszoba csempézéséhez stb felhordani a csempét nem egyszerű dolog. Mert ugye egy 95 emeletes épületben nem talicskákban hordják fel a betont de attól még egy csomó mindent be kell hordani az emeletekre még azelőtt mielőtt a liftet is elkészítenék. Mert sok helyen még el sem készültek a felső emeletek miközben az alsókat meg már bútorozzák be.
Sőt Magyarországon gyakran az épület átadása után üzemelik be a lifteket tehát szegény vakolók, festők stb is gyalogolhatnak.
Az üres liftaknát meg szomorúan nézik a páncélszekrényt felcipelők hogy de jó lenne ha a lifttel kezdenék és utánna kellene bebútorozni meg burkolni, üvegezni stb. De nemcsak bosszantja az építőipari munkásokat a liftnélküli liftakna hanem nagyon sok baleset van abból hogy bizony beesnek emberek az üresen tátongó liftaknába. A jobbik eset még az amikor szemétledobónak használják...
Jó, építkezési külső lifteket Magyarországon is használnak, node a lifttel való lezuhanások 99%-a ideiglenes építőipari felvonókkal történik meg. Mert ezeken a felvonókon sokszor nincs fogókészülék vagy nem működik, nem tartják be az előírásokat (mert építkezéseken amúgy soha semmit nem tartanak be) stb stb.
De azonkívül hogy balesetveszélyes az építkezési lift, egy toronyháznál mégis előbb kerülnek be az ablakok alul, miközben még nincs meg minden emelet. És ha már bekerült az ablak akkor kívülről építkezési lifttel nem tudjuk bevinni a komódot.  A belső liftet meg nem lehetett telepíteni mert sok sok emeletnél ma is többnyire felső gépházasok a liftek, és amíg nincs meg minden emelet addig liftgépház és liftezés sincs.
Azért régen a nagy magas házak építésekor megszaporodtak az alábbi álláshirdetések:
- Gyakorlott zongoraszállítókat keresünk. Jelige: "TVtorony"

De a felvonógyártók szerencsére előrukkoltak olyan lifttel ami már azelőtt is használatba vehető még mielőtt a liftaknát teljes terjedelmében felépítenék.
Ilyen pl a Kone Jumplift rendszere is.  Jumplift --> ugrólift
Lényege hogy a felső gépház mozgatható, amint elkészültek a felsőbb emeletek akkor a gépházat feljebbhúzzák így a liftkabinnal még több emeletet tudunk elérni. Aztán a végén ha az összes emelet elkészült akkor a lift rendesen használható mint egy normál lift.
De amúgy is, ugyanolyan jó mint egy normál lift. Csak ez sokkal jobb mert már akkor is tudjuk használni mikor még el sem készült teljes magasságában a liftakna.
Ez a lift javítja az építkezés hatékonyságát, gyorsítja, termelékenyebb lesz az építkezés és sokkal biztonságosabb is.
Így néz ki egy ilyen lift vázlatokban:
A gépház mozgatható, a gépház fölé pedig "védőplafont" kell építeni. Méghozzá vízálló plafont, de több plafont is építenek kapásból biztos ami biztos. Hisz építkezéskor, mikor még nincs kész a liftakna teljes magasságában akkor bármi megtörténhet és a beeső emberektől, beömlő víztől, potyogó tégláktól stb meg kell védeni az alul már üzemelő liftgépházat. :-)
Aztán amint elkészült ismét egy szakasz akkor a védőplafonok feljebb helyezése után a liftgépházat is feljebb lehet húzni:
Egészen addig lehet ezt játszani amíg el nem készül az egész épület. Nagyszerű, az épületnek csak a fele van kész de mégis lifttel vihetjük fel a zongorát a már elkészült emeletre. :-)

Az Európai Unió legmagasabb épületében a Londonban felépült The Shard -ban is ilyen ugrólifteket alkalmaztak.

9 megjegyzés:

  1. Sokszor a lakótelepi lifteknél ordítozik a házmester vagy a mindenbe belekötök öreg mammer, hogy ne vigyék lifttel a bútorokat meg az építőanyagot (pl. csempét, cementet stb. lakásfelújításkor) lifttel, mert ez nem teherlift még a végén tönkremegy. Persze általábanelküldik a 3.14csába elvégre a pl. 10-re én se cipelném fel a lépcsőn.

    Van bármi valóságalapja annak, hogy elromolhat ettől a lift? Szerintem ha teszem azt 6 emberre és 300 kilós teherbírásra méretezték akkor simán elbír 2 embert és egy mondjuk 50 kiló csempét. Amúgy is van a liftekben túlterhelés érzékelő nem indul el ha túlterhelik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi valóságalapja nincs. Ha elromlik a lift akkor csak ráfogják a költözködőkre. Holott a lift ígyis-úgyis elromlott volna csak ugye a hülye paraszt ráfogja hogy biztos azért mert költöztek. Pedig ha elakar romlani akkor is el is fog, hogy néha a költözködés idejére esik arról nem a költözők tehetnek. Hanem amúgy is elromlott volna csak max pár nappal később.
      Túlterhelés érzékelő van minden liftben tehát túlterhelni nem lehet mert hiába pakolod tele sittel ha nem indul el. :-)
      Tehát ha 300kg a teherbírás akkor tök mindegy hogy 300 kg-nyi ember száll be vagy betolsz egy 300 kilós páncélszekrényt.... azt el kell bírnia tönkremenetel nélkül.
      Sőt az állandó üzemtől sem romolhat el mert a régebbi relés lifteken is van túlmelegedésérzékelő bimetall kapcsoló amely ha túlmelegszik a motor akkor a legközelebbi állomáson leparkol a fülke és ottmarad amíg ki nem hűl de attól sem romlik el. A hidraulikus lifteken is van olajhőmérséklet mérő, azt sem tudod leégetni.
      Tehát urban legend ez az egész, a lift hülyebiztos rendszer, konkrét rongálás nélkül nem lehet csak úgy elbaszni. A fülke mérete is úgy van kialakítva hogy akárki akármit pakol be, leszakadni, elromolni nem fog, max elindulni sem a túlteher miatt.
      Amúgy én is hallottam hogy pl valaki bepakolt egy kuka sittet aztán mikor vitte lefelé túlfutott a fülke stb. De akkor az a lift volt a rossz, rosszul fogott a fék vagy rossz volt a túlterhelés érzékelő, de semmiképp sem az a rossz ember aki lifttel vitte lefele a sittet.
      Tehát ami lift költözéskor elromlik az a lift már eleve szar és semmi köze a dolognak a költözéshez.
      Tehát költözéskor nyugodtan vigyétek lifttel mindent amit csak befér.

      Törlés
    2. Én is így gondoltam ,hiszen nem kell hozzá atomfizikusi diploma ,hogy az ember rájöjjön, hogy egy lakóépületben a liftet nyilván ilyen célra is használni fogják ,hiszen az emberek, akik oda költöznek nyilván hoznak magukkal bútorokat, de egy irodaházba is nyilván használni fogják a liftet teherszállításra is, én se szoktam a 20-30 kilós cuccokat a lépcsőn felcűgölni azért van a lift. Kb. annyira éreztem jogosnak az ilyesmit mintha azért üvöltenének rád, hogy ne merészeld telepakolni a személyautód csomagtartóját sittel, meg cementeszsákokkal, hiszen ez nem teherautó, személyszállításra való.

      Törlés
    3. Így van, sőt sok panelháznál látni olyan liftet hogy a hátsó része le van zárva, de költözéskor kinyitható a hátsó rész hogy beférjenek a bútorok.
      Tehát igen, gondoltak a tervezők is a költözésre. De amelyik liftnél nincs ilyen "rekesz" ott sincs kiírva hogy nade a kanapét már tilos szállítani benne. Az bennevan sokszor hogy 8 évnél fiatalabb nem kezelheti, de az hogy bútorszállításra tilos használni az nincs benne. Hisz nem is tilos. A teherbírásáig tökmindegy hogy mit raksz bele.
      Fordított eset viszont van. Van olyan lift ami teherlift de csak és kizárólag teherszállításra, személyt szállítani benne tilos. Méghozzá a személyszállítás azért tilos mert nincs benne vészjelző stb minden ami egy emberhez már kell. Tehát van olyan teherlift amiben tilos embert szállítani, de viszont olyan személyszállító lift nincs amiben tilos más terhet szállítani...
      Mert ugye a személyszállítás a legkomplikáltabb. Az embereknek levegő kell, vészjelző, az emberek mozognak, ugrálnak és egy csomó olyan dolgot csinálnak amit a bútorok nem. Tehát amely felvonó megfelel a személyszállításnak azzal nyugodtan lehet terhet is szállítani. De sok idióta házmester, hepciás öregasszony van, a sima fel-le liftezésért is morognak. :-)

      Törlés
    4. Ez meg a másik, hogy azért morognak ha belógsz egy panelházba és liftezel. Vidéken nőttem fel kertesházban laktunk, nekem újdonság volt régen a lift, pláne, hogy az egész városban nem volt. Középiskolásként meg mikor Békéscsabára jártam át eleinte lógtam be kaputelefonokon át 10 emeletesekbe liftezni. Ugye a klasszikus megvárom mgé valami vagy be vagy kimegy és akkor beslisszolok a kapun módszeren túl random csengő megnyom és kábeltévé vagy telefonszerelőnek vagy szórólaposnak kiadva magad nyitották az ajtót. Votl, aki szólt réte, hogy ha nem itt laksz takarodj ki a liftből.

      Ennek van valami realitása? Mennyi áramot zabál egy lift pl. egy 10 emeletes panelben? Megérezné azt bárki ak özös költségen ,hogy pl. havonta mondjuk 10x belóg valaki és megy pár kört a lifttel?

      Érdekes módon mikor már felnőtt (legalábbis koromat tekintve :)))) fejjel mentem a Délpesti kórházba sőt a markó utcai bíróságra kipróbálni a páternosztert akkor eg árva szót nem szólt nem szólt senki csak a biztonsági őr nézett hülyének mikor már harmadszor mentem körbe a páterrel ismét le a váltótérbe. A délpestinál meg annak ellenére szart rá mindenki, hogy ki volt írva, hogy csak a kórház dolgozói használhatják a körforgót mindenki más a sima lifttel menjen.

      Sőt még réges régen, asszem 1996 körül 10 éves koromból kb. emlékszem, hogy az egyik szolnoki kórházban olyan lift volt, ahol egyrészt még egy fonnyadt mammer kezelte a fülkéből a liftet, másrészt nem volt ajtaja sem. Vagyis te megnyomtad a hívógombot az berregett a nejlon otthonkába bújtatott hónaljkutyákkal rendelkező mammernál, akinek emiatt fejlett szaggenerátorai voltak, ő megnyomta a gombot a lift odament. Ha rátenyereltél meg nyomogattad a hívógombot, amivel ugye sokan szeretik most is elütni az időt, vagy azt gondolják hátha úgy gyorsabban odaér (hasonlóan azokhoz ,akik ha késik a vonat/busz másodpercenként nézik a karórájukat hátha akkor hamarabb odaér a késett jármű:). Szal .jön a mammer jól lebassza a népet, hogy nem süket ne nyomkodják a gombot. Bemondod hová akarsz menni pl. 3 emeletre vagy ha nem tudod hová akkor mondod, hogy a idegosztályra, mert agybajt megőrültél a hónaljszagától, akkor ő mondja, hogy az a 4. emeleten van és már nyomja is a gombot. Na itt volt az, hogy a fülkén nem volt ajtó, meg is tudtam érinteni az akna falát menet közben, a mammer meg rögtön rácsapott a kezemre, hogy nem piszkapeti. Ilyen liftek se sok helyen lehetnek már, újonnan tuti nem engedélyeznének ilyet.

      Törlés
    5. Belógni a panelházba liftezni? Akkor nem csak én vagyok egyedül az ilyen őrült. :-)
      Amúgy igen, ilyenért is kitudnak dobni. Mert azt hiszik hogy lopni vagy rongálni mentem. Na meg ha csak napiszinten belógna pár ilyen emberke akkor úgy már lehet meglátszik a villanyszámlán is. Meg persze ugyanúgy mint a költözéskor... biztos elromlik majd attól hogy fel/le megyünk vele... mondják majd a leskelődő idősek. :-)
      Amúgy ha kb 5kWh fogyasztást számolunk egy liftmotorra ami kb reális, akkor 1 óra hossza folyamatos üzem esetén mármint folyamatos fülkemozgás esetén 250 Ft-os villanyszámlát eredményez. Jó azért 1 óra hosszáig nem megyünk fel/le, legalábbis panelházban azért ennyit nem merek... :-) D
      Tehát ha havi egyszer belóg valaki akkor ki se bukik a hóvégi villanyszámlán. De ha napiszinten csinálod... akkor már meglátszik.
      Ezért kell bevásárlóközpontba menni, ott nem morognak a villanyszámláért, de volt már olyan mikor a biztonságiőr vagy simám magánszemély szólt érte hogy "a lift nem játék..." .
      De a bevásárlóközpontban még mindig kisebb eséllyel dobnak ki mint egy panelben.
      Csak ugye nemhogy vidéki faluban, de vidéki nagyvárosban sem nagyon találni liftezési lehetőséget. Ilyen téren Budapest a kánaán. :-)
      Fülkeajtó nélküli liftet nemhogy nem engedélyeznének de szerintem már senki nem is akar építeni ilyet. AMúgy üzemelnek ilyenek ma is szép számmal, persze annak is megvannak a szabályai. Pl van STOP gomb, aztán az akna falának is simának kell lennie, de újabban fotocellákkal is levédhetik, tehát ha közelmész leáll a lift. Nem vészes az csak oda kell figyelni.

      Törlés
  2. Lehet amúgy minden hónapban máshová is menni, panelből sok van. Itt Bp-n 15-20 emeletes toronyházakba próbálok bejutni, sokszor sikeresen, az már más. Itt mindig van 2-3 lift is, úgy tudom 10 emelt fölött már kötelező min. 2. Nem csak liftezés miatt hanem fotózás miatt is a 15. emeletről elég jó képeket lehet lőni, ha a tetőre nem is sikerül kijutni (nekem eddig sosem ment, de vannak beszámolók sikerről, mert nem mindig zárják az ajtót). Az igazi az lenne ha sikerülne kijutni egy min. 20 emeletes ház tetejére és ott körbefotózni a várost.

    Nem túl távoli cél a szolnoki 24 emeletes toronyház tetejéről fotózni pl. a pályaudvart, ami mellette van madártávlatból, a rendezőt is beleértve. Talán sikerülni is fog, van egy csillagvizsgáló szakkör ott nekik van kulcsuk a tetőhöz nem reménytelen, hogy odaadják, másnak már sikerült.

    Bp-n is van 20 emeletes toronyház, az is lakóépület, valamint ott 25 emeletes SOTE torony, de oda reménytelen a bejutás. Az SCh koliban már voltam ,de a tetőre ott is esélytelen, de ott a gyorslift pl. nagyon állat, ráadásul 4 lift is van közös vezérléssel. Beütöd hová akarsz menni (pl. 16. emelet) és majd jön egy lift.



    Amúgy páternél még a villanyszámla se játszik, hiszen úgyis folyamatosan megy, ott nem tesz hozzá ha belógnak páran liftezni. Plázáknál meg nem szólnak, nem érdekük, hiszen ha valaki képes csak azért elmenni oda, hogy liftezzen az csak nekik jó, mert 10 emberből 2-3 biztos, hogy vesz is valamit, ha már ott van, így pedig lesz 2-3 vásárló ott, aki amúgy nem ment volna oda.

    VálaszTörlés
  3. http://www.youtube.com/watch?v=ggiQk9UC81g&feature=player_embedded

    01:00 környékén érdemes nézni, témába vág. Két doboz csempétől egy lift sem fog elromlani.

    VálaszTörlés