2014. június 9., hétfő

Felzuhanás

Már régebben is írtam róla hogy lifttel nemcsak lefelé hanem felfelé is lehet zuhanni. Sok felvonón pont ezért a fülkén nemcsak leirányú hanem felfelé irányú sebességtúllépés esetén is megfog a vészfék.

Mert volt régebben egy bizonyos felvonótípus ami ha a hajtóműben rosszkor rossz helyen tört el  egy alakrész akkor szabadonfutóvá vált a kötéltárcsa. Ja csak ha kicsi a fülke terhelése akkor az ellensúly felfelé elkezdni felrántani a fülkét mely végül a plafonnak ütközik....
Valószínűleg a videón lévő eset is hasonlóan történt.


4 megjegyzés:

  1. Hafe, C típusú, bakcsapágyas hajtóművek főtengelytörése esetén szabadulhat el. Sajnos még nagyon sok milyen hajtómű van forgalomban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 30 éve liftekkel foglalkozom, de ilyen törést a legendáriumban hallottam csak.... a régi csőtengelyes típusnál talán. a C sorozat az egyik legmegbízhatóbb gép. Ellenben a mostani gépekkel!

      Törlés
  2. De tudtommal a fogófék ,ami túl gyors mozgásnál old ki (mechanikus, áram nélkül is megy), brutális erővel fékezi le azonnal a fülkét. Így se le se fel nem lehet zuhanni vele, viszont ha rossz helyen fog be akkor bizony egy ideig ott maradunk a fülkében. Hallottam olyan esetről mikor egy irodaházban a liftmentésből vizsgázott portás túl gyorsan engedte a gépházban a liftet (ugye azonnali mentésként bárki, akinek van vizsgája ebből, felmehet a gépházba lecsörlőzni a következő emeletig a liftet, aztán ajtókat kinyitva ki tudja szabadítania beragadtat, aztán majd jön a szerelő és megjavítja), és befogott a zuhanásgátló fék. Csörlőzés innen már nincs, csak a tűzoltók vagy a helyszínre érkező szerelő tudja kioldani és leengedni a fülkét, de az ugye órákig is tarthat.

    VálaszTörlés
  3. Hát ebből bizony hiányzott a felfelé sebességhatároló

    VálaszTörlés