2011. október 4., kedd

Magyarországi liftbalesetek

 Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül Magyarországon történt liftbalesetekre.
 
 ----------------------------------
Leszakadt egy lift - két sérült
Ketten megsérültek, amikor leszakadt egy házilag készített külső lift vasárnap dél körül a Pest megyei Solymáron.
Független Hírügynökség - 2009.03.29. 14:16
Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, egy férfi házának fala mentén épített egy liftet a galambokhoz. Ezt akarta megmutatni a barátjának, a szerkezet azonban már kettőjük súlyát nem bírta el és leszakadt. Egyikük könnyebben, a másik férfi pedig súlyosan megsérült.
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/leszakadt_egy_lift_-_ket_serult/2093092/
-------------------------------------------------------
Súlyos sérült a leszakadt liftben
2002. május 19., vasárnap 10:24
Súlyos sérüléseket szenvedett egy férfi, amikor szombat délután leszakadt egy lift Debrecen tócóskerti lakótelepén. Egy középkorú férfi kerékpárjával együtt a negyediken szállt be, majd megnyomta a földszint gombot, mire a lift nagy sebességgel zuhanni kezdett, és az alagsor betonjához csapódott. A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A liftet napok óta javították, de nem helyezték üzemen kívül.

http://www.langlovagok.hu/html/hirek/1602.shtml
---------------------------------------------
Leszakadt egy lift Budapesten
2002. március 19. 20:04
Tűzoltóknak kellett kimenekíteniük egy háromtagú családot kedden este egy lakóház liftjéből Budapesten - közölte Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője.
Újabb csattanást követően az ajtók kiszakadtak a helyükből és beakadtak az akna vasszerkezetébe. A lift végül mintegy két méterre a földtől megállt. A tűzoltóknak nem sikerült elmozdítaniuk a felvonót, ezért a családot a dróthálós oldalüveg betörésével és az ajtó kifeszítésével, létrán menekítették ki. A balesetben senki sem sérült meg. A történtek okait szakemberek bevonásával vizsgálják.  Elmondta: a bejelentésre, miszerint a felvonó leszakadt és többen bent rekedtek, hat járművel mintegy harminc tűzoltó, valamint három mentőautó vonult ki a helyszínre. A szülők kétéves kislányukkal a harmadik emeleten szálltak be, a második szinthez érve azonban - egy csattanás után - a lift hirtelen megindult lefelé.
------------------------------------

7 megjegyzés:

  1. Bár ez a cikk 2004-es de ez is a témához kapcsolódik:

    Három emeletet zuhant négy emberrel egy lift szerdán egy miskolci panelépületben. Egy embert megsérült, őt kórházba szállították.
    Eddig ismeretlen okból szakadt le a lift Miskolc Avas-déli városrészében, egy tízemeletes épület harmadik szintjénél - mondta Nagy Károly, a Borsod megyei katasztrófavédelem ügyeletese. A felvonóban négyen tartózkodtak, hárman "megúszták a zuhanást, egy embert könnyebb sérülésekkel vittek kórházba" - tette hozzá.

    A baleset okait szakértők bevonásával vizsgálják.

    VálaszTörlés
  2. Semmiféle "leszakadás" nem történt! A fogókészülék lépett működésbe, de nem a menetsebesség túllépés miatt.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Az a baj hogy alapból ki kellene zárni a szakmából a kontár, hozzá nem értő, trehány és felelőtlen szervíz cégeket ill. karbantartókat de világszerte, főleg a statisztikaromboló kínában ahol egyes típusoknál kispórolják az anyagot, tele műanyaggal és laza csavarokkal csapják össze a berendezést, majd a "szakemberek" kiiktatják a fényfüggönyt és a kabinajtó vonalat hogy egy 20 személyes liftbe ákár 30-an is beférjenek ha kell.
    Megfelelő képzettségű és elhivatottságú szakemberekre, becsületes szervízcégekre és hatósági szakértői felügyeletre van szükség.
    Nemrég bontottam le a szülészeti klinikán 3db régi agyon stupekolt liftet, melyek közül az egyiket már be se lehetett fogatni mert szárastul volt kiszerelve belőle a négy fogóékből három.
    A fogókészülék egy olyan alapvető biztonsági funkció, melynek megbízhatóan kell működnie bármikor ha szükséges, a felvonó üzemeltetése közben, a szerelése, felújítása és bontása során egyaránt.
    Személy szerint megkönnyebbülés volt elvágnom a köteleleit és kipusztítani az aknából az egészet egy konténerbe hogy helyette egy új, konfortos és biztonságos felvonót szereljek be a helyére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy klinikán pont a fogókészülék nem működött? hogy fordulhat elő ilyen?
      Azt hittem hogy itthon azért ilyen durva hibákat nem csinálnak..
      Cegléden egyszer pletykaként hallottam ( mikor még kezelős volt a lift) hogy a fogókészülék fogta meg a fülkét. Akkor ezekszerint akár igaz is lehetett...
      Mert ugye a lift akkor is biztonságos hogyha teljesen elmarad a karbantartás. Maximum a fogókészülék megfogja végső esetben.
      De az a legveszélyesebb mikor van "karbantartás" de az maga a kókányolás.
      A fogóéket egyáltalán szerinted miért szerelték ki? Az amúgy sem egy fogyóalkatrész nem?

      Törlés
    2. A karbantartás a régi felvonóknál alapvető volt. Negyedévente kellett karbantartást ellenőrizni, évente pedig szakértővel az éves vizsgálatot elvégezni. Nem voltak hiábavalóak ezek a vizsgálatok, de néhány baleset történt felelőtlen emberek miatt, akik kinyitották az aknaajtót amikor a fülke nem volt azon az állomáson. Nem értem, hogy egy klinikán hogy maradhatott ki az éves szakértői vizsgálat. A fogókészülék nem különbözik a többi alkatrésztől, a karbantartása, beállítása, és időszakos kipróbálása elengedhetetlen.

      Törlés
  5. https://www.youtube.com/watch?v=f8UEDYyKeyg&ebc=ANyPxKo98GSJnSGFrH0rs5d2hjJ9ITMfdQ-MDQ_Yh1d5Tz2mHSnnJssrRWGHUSIBOHzMzRS_32ONk-Gby2S58DZBdkuJZGHrdg

    VálaszTörlés