2012. január 22., vasárnap

Húgyriasztós lift

Sokan találkoznak nap mint nap azzal a problémával hogy bizony az emberek állat módjára lustaságból ott végzik dolgukat ahol csak rájukjön.  Társasházi lakók bizonyára találkoztak már teleszart lépcsőfordulóval, és összepisált postaládákkal stb stb.
A lifteket is összefirkálják, telenyomkodják rágóval, telefingják, dohányozzák de a legrosszabb esetben nyilvános rötyinek nézik és tele van pisálva, fosva. Persze ezekmiatt gyakran találkozni nagyon büdös liftekkel mert mondjuk a mozgópadló alól szinte lehetetlen kitakarítani, nomeg ha lefolyik a liftaknába akkor maga az akna is kellemesen kellemetlen szagokat fog árasztani. Néha a kutyák, macskák is a liftben végzik el a dolgukat.
Itt Mo-on ez sajnos a társasházakban is könnyen előfordul, nemmég a a nyilvános lifteknél.
Sőt sajnos sokan már eleve nagyon hozzászoktak a liftekhez, otthon már nem is megy el WC-re csak a liftbe.
De külföldön már megtalálták a liftbevizelés ellenszerét.
A liftekben vizeletérzékelőt helyeztek el ami a sima ásványvízre nem de a pisára viszont bejelez.
Lengyelországban, Krakkóban szereltek próbaként ilyen berendezést a liftekbe de Szingapúrban is próbálkoznak ilyesmivel.
A lényege az hogyha valaki belevizelt a liftfülkébe akkor az érzékelők ezt érzékelik és megállítsa a felvonót de ajtót nem nyit. Közben persze automatikus riasztást ad le a rendőrség felé. A liftet újraindítani csak a kitakarítás után lehet.
Így néz ki a vizeletérzékelő:
Jó sokat kell belőle beszerelni a liftkabinba:

Természetesen táblával jelölik az ilyen liftet hogy azért ne is próbálkozzanak az emberek:






Amúgy Mo-on még nincs ilyen rendszer beszerelve de viszont volt már rá példa mikor bosszúból kikapcsolták a liftet ezmiatt:

21 megjegyzés:

  1. Nem tudom mit kell ezért leállítani egy liftet... Ha van kettő belőle, akkor dohányzó-nem dohányzó mintára kell egy hugyozós és nem belehugyozós lift és mindenki választhat.

    VálaszTörlés
  2. Amúgy a liftbehugyozás nem egy csendes dolog, rettenetesen víszhangzik a liftaknában a csobogás, óvatosan kell csinálni, mert könnyű lebukni. De ha sikerül, akkor mindenki boldog.

    VálaszTörlés
  3. A liftbe egy betörhető ablakú vészdobozt kellene rendszeresíteni, benne egy kis vécépapírral, ha már lombdarab nincs. Biztos, ami biztos, inkább előbb, mint utóbb.

    VálaszTörlés
  4. Szingapúrban diktatúra van, viszont rendet tartanak, egy cigicsikk vagy egy szemét eldobása is súlyos 10 ezrekbe kerül. Viszont ott is vannak, akik nem bírnak magukkal, és kitalálták maguknak a liftekbe pisálást mint rendszer elleni lázadás meg a raj vagyok mentalitás kifejező eszközét, ha már falakat taggelni, szemetelni, meg rágót ragasztani a busz ülésére nem lehet. Válaszul fejlesztették ki és szerelték be a liftbe pisálást. Aztán persze szórták erre is a komoly büntiket, hiába ott jól működik a rendszer, diktatúra van, de kit érdekel, ha egyébként rend van?

    A liftaknába viszont nem értem hogyan lehet belepisálni ,hiszen automata ajtós lifteknél csak akkor nyílhat az ajtó ha a fülke ott van elvileg kézi vezérlésnél se nyílik ki másképp nem kulccsal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A liftaknába nem konkrétan írtam a belepisálást. Hanem hogyha belepisálsz a liftkabinba az nem vízmentesen zár tehát lefolyik méghozzá az aknába, pláne ha nagymennyiségben csinálják. :-)

      Sőt ha menetközben a STOP gombbal megállítod két emelet között és kinyitod a fülkeajtót akkor is meglehet oldani a közvetlen aknába vizelést. :-)

      Sőt ha simán áll a lift az emeleten nyitott ajtókkal akkor a két ajtó közötti, vagyis az emelet és a fülke közötti résbe kell vizelni.

      Szóval bőven megoldható az aknábavizelés aknaajtó kulcs nélkül is.

      Persze nem akarok ötleteket adni... :-) D

      Ezért jó a panorámalift... ott nemigazán mernek ilyeneket csinálni.

      Törlés
  5. És tényleg ha két emelet között megfogod megoldható, látni nem látszik ,de gondolom egy idő után a szagok aktivizálódnak.

    Egy rádióműsorban volt téma, hogy az egyik vendég nővére asszem dolgozott óceánjáró luxushajón és ott volt sok dolguk a 80 és halál közötti korosztállyal, arrafelé divatba jött az a módi ,hogy mikor már a halálán van valaki, akkor befizetik egy luxusútra és ha az úton hal meg akkor a hajóút szervezője állja a temetést, vagy rendeznek a hajón tengeri temetést. Sokszor kétéves gyerek színvonalán vannak a már teljesen leépült öregek, és bizony nem mindig a Wc-be végzik kisebb nagyobb dolgaikat, és volt már rá példa, hogy a liftaknában vagy a fülkében találtak szeretetcsomagokat, kis és nagydolgok maradványait. Külön arra van egy ember, hogy ezeket feltakarítsa. A liftaknába szarás különösen jó lehet, mert ugye akárhányszor a földszintre ér a fülke szétnyomja a szarkupacot így a szagok is újraaktivizálódnak,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A liftaknába szarni viszont biztos nem egyszerű!! Tehát szarkupac nagyon ritkán kerülhet liftaknába. Mert ahhoz hogy a liftaknába kerüljön ahhoz hiába nyitod ki az ajtót, attól még valahogy a küszöb és a fal között le kell szuszakolni. Tehát vagy sugárfosásban befosol oda, vagy összegyűjti és kézzel bedobja oda.

      Magába az aknába max a liftszerelő szarik be inkább. :-)

      Amúgy a legalsó állomásnál nem "koppig" megy a fülke tehát a teliszart liftaknánál sem préseli a fülke a szart. Mikor megáll a legalsó állomáson a liftfülke semmiképp sem megy koppig, a fülke alatt mindenképp marad egy kis hely, akár fél méter is. Sőt túlfutás esetén lejjebb van egy végálláskapcsoló ami letiltja a berendezést. Sőt tartórúgok is szoktak lenni az aknában és arra ereszkedik rá a fülke.

      Tehát ha valaki mégis beszarik az aknába akkor sem tudja a liftkabin azt préselgetni.

      A szagok meg igen, szoktak aktiválódni. :-) Amúgy a leggyakoribban nem beszarnak, behugyoznak hanem szemetet dobálnak a liftaknába. Mert ugye a zsebkendők, zacskók stb simán beférnek a kis résen is és bizony teledobálják szeméttel.
      Ezt szokták is takarítani főként a tűzveszély miatt. Mert ugye kellemetlen hogyha alattad begyullad a liftaknában a rengeteg szemét... :-(

      Törlés
    2. Mikor fősulis voltam Kecskeméten akkor volt ,aki a szobakulcsot ejtette a liftaknába valahogy és a karbantartó szedte ki neki a legalsó szinten.

      Nem koppig megy? Ezt nem is tudtam. Azt hitte meddig ,hogy ha valaki a liftaknába zuhan és túléli a zuhanást akkor még mindig agyonnyomhatja a lift ha odaér. A tetején nyilván nem megy koppig, mert ott van fölötte a gépház.

      Litaknába szarni meg szerintem megoldható, ha sikerül az aknaajtót kinyitni. De ahhoz már kulcs kell, bár láttam olyan régi liftet, ahol a külső ajtó kézzel nyitható és csak egy rigli tartja zárt helyzetben ha nincs ott a fülke. De ott van mellette a lyuk, egy négyszög vagy 3szög kulccsal szerintem lazán kinyitható.

      Az más kérdés, hogy ennyire hülye azért kevés van, aki ezt kockáztatná, elvégre egy pillanatnyi rossz mozdulat és esik az aknába. Esetleg ha előtte kinyomja az anyagot egy újságpapírra majd kinyitja az aknaajtót és behajítja a csomagot.

      Törlés
    3. Nem megy koppig ez tuti. Bizonyos helyeken egy ember is simán elfér a fülke alatt ha lehajol.

      A liftaknába zuhanáskor általában pont a tartórúgok szokták felnyársalni az áldozatot amelyek megakadályozzák hogy koppig menjen.

      De sok helyen nem fér el az ember sem alatta. De egy kulcs, szarkupac, vagy kissebb tárgyak mindenképp elférnek alatta.

      Törlés
    4. Van, ahol meg azt mondták, ha pechje van az embernek mielőtt leér az akna aljára már kettévágja a tartókötél.

      Törlés
    5. Hát igen, ha belegabalyodik a tartókötelekbe, elektromos kábelekbe stb az nem biztos hogy szerencse.

      Egy liftaknábazuhanás túléléséhez tényleg nagyon sok szerencse kell. Pláne akkor ha jó magasról zuhan az ember be.

      Mert ha jó magasról esel be akkor tényleg mire leérsz a sok kábel, kiálló alkatrész, vezetősínek stb között tényleg összetöröd magad mire leérsz. Aztán odalent sem puha-pihe párna hanem kiálló tartórúgok vagy egyéb ütközők stb várnak.

      Törlés
  6. Szerencsére azért annyira nem gyakori dolog, nem sok iylen történt mostanság, legalábbis a sajtó nem ír róla. Állítólag a tétényi úti koleszban történt egy iylen baleset még 1996 körül, de erről se találtam semmit most így hirtelen 2 perc guglizással.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A liftbalesetek pláne régebben nem voltak "hírértékűek" ezért is találkozni a médiában jóval kevesebb liftbalesettel mint a valóság.
      Sőt nem minden liftbaleset végződik halállal, csonkolással, ezek meg sajnos manapság sem hírértékűek.
      De jóval több a liftbaleset mint amennyiről hallomást szerzünk. :-(

      Igazad van amúgy, az ELTE tétényi úti kollégiumában is volt liftaknábaesős baleset.
      Pontos cikket én sem találtam róla, fórumokban nyoma van hogy történt ilyesmi tehát tutira votl ilyen.

      Törlés
    2. Egy koli különösen veszélyes ilyen szempontból, mert általában itt tud hülyeség, ittasság és egymás előtt észjátszás veszélyes kombója összeállni. Ha még lift is van akkor az sem ússza meg. Olyan nálunk is volt ,aki pl. pénzérmét dobott le a legfelső szinten aztán jót röhögött rajta, hogy hogy viszhangzik a koppanás az aknában (igen, nem volt már szomjas).

      Törlés
    3. 1998 tavaszán történt az eset. A szerencsétlenül járt srác szobatársai hozzám költöztek le a hetedikről a másodikra a baleset után. Valamiért soha nem beszéltünk arról, hogy mi is történt pontosan (én nem sokkal később átköltöztem másik koleszba)... Ráadásul akkor még nem nagyon volt facebook meg iwiw... Egyikük neve most hirtelen eszembe jutott, és meg is találtam az egyik közösségi oldalon, de nem hinném, hogy emlékszik rám :)

      Törlés
    4. Pontosítok: 1998 júniusa volt. Talán június 9.

      Törlés
    5. Sziasztok! Igen, június 9. 1998, unokatestvérem volt :(

      Törlés
  7. Én is hallottam már más forrásból is, de a történet elég zavaros sok helyen. Egyesek szerint nyitva volt az aknaajtó ,de a fülke nem volt ott, és így esett be, más szerint és ez hihetőbb is, ő maga esett be mikor megpróbált az elakadt liftből kimászni, kinyitotta az aknaajtót és a fülkeajtót is, de magasabban volt a fülke mint a padlószint és kimászás után beesett alá az aknába.

    Meg ugye a világítás sokszor nem ment a fülkében ,mert mindenki onnan lopta ki az égőt ha a szobában kiégett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyitva volt az aknaajtó és a fülke nem volt ott . Az édesapja kettő perccel előtte ment el, utána vitték fel a liftet a 8ikra "szerelni"... mindenféle hazugságot kitaláltak már sajnos :(...unokatestvérem volt...

      Törlés
  8. Az 1998-ban az ELTE kollégiumába lezuhant srác története igaz....én a szerencsétlenül járt srácot személyesen ismertem, mivel csoport társak voltunk az egyetemen. Az esett akkor nyilvánosságot kapott a Máté Krisztina által jegyzett "Forró nyomon" című műsorban, azonban a felelősökről azóta sincs semmi hír...
    Szomorú, hogy egy fiatal, életerős srácnak ilyen módon és ennyire fiatalon kellett meghalnia...nyugodjon békében !!!

    VálaszTörlés
  9. Sajnos hazánkban rosszak, vagy nem egyértelműek a törvények. Namármost, ha egy rongálót vagy kabinba hugyozót kapnak el, akkor még őt éri törvénysértés. Mert a személyi szabadság megsértése nagyobb bűn, mint a kabinba vizelés vagy rongálás.
    Amúgy magyarországon sokkal szigorúbbak a felvonós szabványok mint a világ más táján. Nagyon sok új szabvány lett az euban. De azok nálunk már több mint 40 évesek. :)

    VálaszTörlés