2012. május 5., szombat

Veszélyben a liftben - Gefahr Im Aufzug

A youtube-on most bukkantam egy szerintem nagyszerű dokumentumfilmre a liftekről.  Mutat pár liftbalesetet, véres liftajtókat, még a moszkvai Osztankinói TV torony tűzesetéről is mutatnak pár képet ahol 3 tűzoltó és egy liftkezelő halt meg a lezuhant liftben. Aztán persze mutatnak hétköznapi baleseteket is, pl bottal járó néni szállna be a liftbe de a fék nem működik jól, a felvonó nem szintben hanem pár centivel fentebb áll meg de ajtót nyit. Néni belép, de elesik. De mivelhogy a fék rosszul fog így biztonsági berendezések, nyitott ajtó ide vagy oda de a fülke elindul felfelé és a többit meg el tudjátok képzelni. Elmagyarázza a liftek működését animációkkal is.
És bizony a rosszul fog a fék dolog is okozhat balesetet, mert ugye nyitott ajtókkal nem indulhat a lift, tehát ha működnek az ajtóérintkezők és a vezérlésnél is minden ok akkor nem is indul el nyitott ajtókkal de ha rossz a fék vagy más mechanikai hiba van akkor hiába tilt le a vezérlés... a fülke elmozdulhat. :-(
A filmben a baleseteken kívül bemutatják hogy hogyan mentik ki a tűzoltók az odacsípett embereket, vagy a liftszerelő hogyan szabadít ki, pl hogy csörlőz fel kézzel. Aztán a végén szó esik a leghosszabb pályájú liftekről, még az űrliftről is, nomeg mutatják a biztonságtechnikai matricát ami az éves felülvizsgálat meglétét bizonyítja. Igaz én nemegy liftben jártam már ahol matricáknak híre-hamva sincs... de hát a film made in germany itthon meg made in hungary... :-) D
Mutatják pl hogy egy raklap téglával próbálják ki a vészféket, nomeg hogy némely liftnél a szakemberek még hangmikrofonnal is nézik hogy a lift az út során hol hangosabb. Míg itthon a panelben gyanús hangok, nyikorgások stb hallatszódnak az aknából és a kutya nem törődik velük addig pl Németországban már hangmikrofonnal és végighallgatják az utat így az apróbb zajokból eredő nagyobb meghibásodások is kiderülnek. Látszódik a videón hogy egy pénzérmét állítva felraknak a lift korlátjára aztán az mozdulatlanul ott is marad amíg megy a lift. Itthon meg találkoztam olyan lifttel ahol ide-oda rángat a lift és érme sem kell hogy ezt észrevegyem. :-) D

Sajnos német nyelvű de a képekből, animációkból kiderül a mondanivalója tehát érdemes megnézni olyannak is akik egy kukkot nem értenek németül.
Pár kép a filmből:
Osztankinói (Moszkva) TV-tornyának a liftje a -7. szintre lezuhanva ezzel 4 ember halálát okozva:
Na ha beragadunk a film is mondja meg én is hogy nem szabad magunktól kimásznunk a fülkéből. Mert vagy beeshetünk a liftaknába és azért halunk meg vagy elindul a lift és akkor paszíroz ki, az alábbi képen az egyik legrosszabb eset mert mindkettő előfordulhat, ne próbáljátok ki:
Mert ha elindul a lift vagy beesel az aknába akkor ugye nemakarsz az esti kékfényben szerepelni az alábbi képek főhőseiként?:


Tehát érdemes megnézni a 29 perces filmet még akkor is ha német nyelvű:

Echt - Gefahr Im Aufzug


Ui: ha sok időm, pénzem meg tudásom is lenne akkor itthon leforgathatnánk a Gyilkos Felvonó 2 című filmet is benne áthidalt ajtóérintkezőkkel, rossz fékekkel, panelházi sittszállítással túlterhelésérzékelő nélkül stb stb. :-)

13 megjegyzés:

  1. A pénzérmés teszt igen, van már ilyen lift minálunk is ,de asszem írtam már arról a szombathelyi esetről, mikor egy régi panelházban panelprogramon belül a liftet is modernizálták. Ugye előtte a régi klasszikus piros kézzel nyíló aknaajtós lift volt ott is, ami jó hangosan nyekereg menet közben, az épület is beleremeg meg a relék is veszettül kattognak megállásnál és indulásnál meg hatalmasat ránt. Az új lift csilivili modern lett, de ugye simán indul és áll meg hangtalanul suhant ,de a lakók azt hitték elromlott meg, hogy nem haladnak és rendszeresen feszegették ki az ajtót meg nyomkodták a vészjelzőt. A szerelő meg sokadik kiszállás után elunta és kicsit elbarmolta a vezérlést és azóta semmi panasz a liftre. Sajnos nem elég pusztán megcsinálni el is kell a használóknak magyarázni ,akik még nem láttak ilyet, hogy ez most már így megy, és nem hiba, és csak akkor nyomjanak vészjelzést ha már 5 perce nem nyitott ajtót, mert akkor tényleg elakadt.

    A fülke alá beesés meg valóban valós veszély lehet, pláne ha csak egy apró rés van az aknaajtó tetején, mert pont úgy áll meg. De sztem elég ritka eset, mert az elakadás nagyobb részt két emelt között történik, ahol még ha ki is feszegeti az ajtót valaki csak a betonfalat látja, onnan meg esélytelen bárhová is mászni.

    Viszont megkérdeztem anno nálunk a melóhelyen a portásokat, nekik van kulcsuk a gépházhoz és igen ki van adva nekik őst értenek is hozzá, vizsgát is tettek belőle, hogy első körben ha valaki elakad akkor nekik szólnak és ők felmennek a gépházba (ha a másik lift jó, akkor fél perc alatt felérnek) akkor le tudják csörlőzni akár kézzel is a liftet a következő emeletig, van kulcsuk a külső ajtó nyitásához is, vagyis max. 5 perc alatt kiszabadítanak a liftből ha elakadok. Egy lakótelepi lakásban ekkora szerencséd nem hiszem, hogy lenne, ott várni kell ,ameddig kiér a szerelő, ha nincs házmester vagy portás, vagy valaki a lakók közül nem ért hozzá. De általában közintézményekben és munkahelyeken van portaszolgálat és valszeg mindenhol így van ,hogy nekik van kulcsuk a lifthez és tudják mit kell tenni ha menteni kell. Vagy leglaábbis van valaki az épületben ,aki ott helyben tud segíteni pl. egy karbantartó, vagy egy afféle mindenes, aki mindent javít, ami árammal megy, vagy csavarok tartják össze.

    VálaszTörlés
  2. lenne egy kérdésem.
    Németországban a teherlift ott olyan hogy ha megállsz az ajtóban akkor nem csukodik be de ha elmész akkor igen. Ez hogy lehetséges?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerű, olyan szenzor van beépítve ami optikai úton érzékeli hogy az ajtók útjában áll valami. Van ami ha egyetlen újjhegyni méretű dolog kerül az ajtók útjába már akkor nem csukja be.
      Olyasmi mint a fotocellás ajtó. Ilyenek Magyarországon is vannak.

      Törlés
    2. mert ott olyan a lift hogy két oldalt van ajtó és én az ajtóba álltam 10 percet akkor se csukódott be

      Törlés
    3. Szívesen, lesz nemsokára új post éppen az ilyen odacsukás védelmekről, tehát nézegesd az oldalt még. :-)

      Törlés
    4. Apám mesélte. Egyszer volt tovább képzésen a balatonon egy 5 emeletes szállodában és 6-an szálltak be a liftbe. Megnyomták az emeletgombot ment egy fél métert a lift és megállt. Nagyon érdekesnek tűnt nekem. A másik hogy 2001-ben a balatonon nyaraltunk és ott olyan volt a lift hogy kinyitottad a külső ajtót és a belsőt be kellett húzni mint a harmónika ajtót. Amikor kihúztam akkor megállt a lift ha vissza huztam akkor ment tovább. Ennyi érdekesség történt velem

      Törlés
    5. Van ilyen is, sőt a régi pesti 100+ éves épületekben sok régi lift van, láttam olyat, ahol kétajtós ruhásszekrényből kivett ajtók voltak, amit neked kell becsukni. És igen ha menet közben nyitogatod megáll, óvatosan viszont a játszadozással, mert előfordulhat, hogy lefagy a vezérlés és beragadsz. Ugyebár ezek liftek elég gagyinak néznek ki, de a szabványok rájuk is vonatkoznak így ezek is biztonságosak, ezzel sem fog senki lezuhanni, mert a biztonsági berendezések itt is kötelezőek ,amik ezt megakadályozzák.

      Ami ennél is érdekesebb az a még működő tológombos lift, egy ilyet láttam a belvárosban, azt nem is tudod kezelni, mert csak levizsgázott emberek kezelhetik, és hívni nem lehet a liftet csak küldeni, ha nincs liftkezelő, akkor, ahogy az említett társasházban is volt szabály, hogy mindig vissza kell küldeni a földszintre, ha nem teszi meg valaki akkor nem tudják hívni és kénytelen az ember gyalogolni.Még jobbak azok al iftek ,ahol egyáltalán nincs fülkeajtó, 1996 körül láttam először ilyet, voltam akkor 10 éves, egy szolnoki kórházban, már nem tudom pontosan hol, ott liftkezelő volt, és menet közben meg is érinthetted az akna betonfalát, de csapott a kezemre a kezelő mikor megcsináltam. :) Később 2004-ben egy horvátországi nyaraláson volt egy ilyen lift a szállodában,ahol laktunk. Két lift volt, az egyik rendes modern, ez volt a tartalék 3 emeletet ment és kézzel nyitható aknaajtó volt a fülkén meg semmi, ahogy mentél a egyenletesen sima aknabetonfalát láttad (ha jól tudom ez ilyen lifteknél elvárás is).

      Ennél csak a páternoszter liftek jobbak, ahol nem áll meg a lift menet közben kell ki és beszállni és szintén nincs fülkeajtó, látni az akna falát meg is lehet fogni ha akarja valaki, sőt körbe is lehet menni.

      Törlés
    6. amit utálok a liftekben hogy falfestékkel öszefirkálják a liftet. Erre nagyon allergiás vagyok

      Törlés
    7. http://sajatrendszamom.blogspot.hu/

      ez a saját blogom

      Törlés
  3. Elvileg minden automata ajtós liftben van ilyen érzékelő, vagy legalább visszanyitó, ami ha akadály van az ajtónál visszanyílik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, minden automata ajtós liftben van visszanyitó automatika. Csak ugye az a nem mindegy hogy ez hogyan érzékeli az embert. Mert ugye a fapados változatok ha ott állsz a küszöbön akkor is elindítják az ajtócsukást, nekedvágódik az ajtó majd mikor érzékeli azt hogy hoppá, megakadt akkor visszanyit. De az újjabbak, az infra és fotocellás érzékelősök már azt is érzékelik hogy az ajtók útjában állsz így meg sem próbálja becsukni őket. Ugye nem mindegy hogy nekedmegy az ajtó és úgy vesz észre vagy úgymond lát téged a vezérlés és így nem csuk ajtót.

      Törlés